Senaste inläggen
Ny vecka och nya utmaningar, igår testade vi en ny rätt igen!! Alltid lika roligt att se om det blir lyckat eller inte...
Jättebiff med röd bulgur 4p
Biff:
3/4 dl ströbröd
1 1/2 dl mjölk
500 g nötfärs
1 1/2 tsk spiskummin
2 msk hackad mynta eller persilja
1 ägg
salt & svartpeppar
Bulgur:
4 port kokt bulgur blandas med
1-2 dl ajvar relish
ev mynta eller persilja
Tzatziki:
1 liten gurka + salt
2 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta, pressad
olja, salt & peppar
Kommentar: en klar vardagsfavorit som var väldigt enkel o snabb att göra (enl mannen som lagade maten). Barnen gillade vilket verkligen är ett plus, J åt tre "köttbullar" som hon kallade bitarna och lillebror åt en rejäl klick med bulgur, som vi serverade utan ajvar till barnen.
En vardagsfavorit här hemma som har blivit en del ändringar på sen vi lagade den första gången. Men dagens variant behåller vi nog ett tag iaf..
Kyckling i currysås 2-4 port
1 stoooor kycklingfilé
lagerblad, vitpepparkorn
3 hyfsat stora morötter, sla
ntade och kokta
200 g bambuskott
1/2 - 1 dl grädde
1-2 msk kycklingfond
vatten
salt & peppar
mjöl, curry, smör
Aldrig varit särskilt förtjust i kokta grönsaker och absolut inte i kokt blomkål. Luktar illa och smakar därefter har varit mina tankar.... ända tills ganska nyligen då jag själv ha testat på att koka både frysta o färska grönsaker, lite mer al dente så att det inte bara blir ett vattnigt mos i munnen. Tror det är det som varit felet innan.... att jag bara serverats mjuka mjuka mjuka grönsaker.
Så därför bestämde jag mig för att ta ytterligare ett blomkålssteg och testa soppa.
Blomkålssoppa 2 p
1 blomkålshuvud
1/2 gul lök
vatten
2 msk koncentrerad kycklingfond
2 dl matlagningsgrädde
lite citronsaft
salt & peppar
Kommentar: vi tog mindre mängd vispgrädde och mer vatten och det funkade kanon. Superenkelt att göra, går fort och jättegott verkligen! Lillebror gillar rätt mycket medan storasyster inte ens har smakat fast vi redan har gjort rätten två gånger.
Idag stod stekt torsk med kokt potatis på menyn. Gott men inte nåt vi äter särskilt ofta... så vad vi skulle ha till var den stora frågan. Jag gillar remouladsås (men mannen är inte särskilt förtjust) så det fick det bli. Har aldrig gjort det tidigare men efter lite googlande hittade jag på min egen variant som kändes rätt "nyttig".
Remouladsås 2 p
1 klick majonnäs (svep med en vanlig matsked)
3 klickar turkisk yoghurt
1 hackad cornichon eller några skivor inlagd gurka
1 dutt curry
1-2 stänk med citronsaft (från flaska tog jag)
1/2 dutt cayennepeppar
1/2 - 1 tsk skånsk senap
1 nypa hackad dill
Kommentar: supergott och enkel att göra, den här kommer definitivt att konkurrera med dillkrämen vi brukar göra till lax.
Snart kalas ju så idag bakar både jag, Judit och R medan lillebror sover så gott!
Pepparkaksgrottor 30-40 st
4 dl | ||||
0,75 dl | ||||
1 dl
|
1. Värm ugnen till 200 grader. Ställ småbrödsformar på en plåt.
2. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt kylskåpskallt smör i mindre bitar. Nyp ihop till en smidig deg.
3. Forma degen till en rulle. Skär rullen i mindre bitar. Forma bitarna till kulor och lägg i formarna.
4. Gör en liten grop i varje kula med fingret och lägg i en klick lingonsylt.
5. Grädda i 10-12 minuter. Låt svalna.
Kommentar: juliga men jättegoda och en trevlig brytning med den syrliga lingonsylten istället för, som brukligt, söt hallonsylt. Bakar vi absolut igen!!
Oftast när vi gör sallad så blir det att man "tager vad man haver"... men idag testade vi att "laga" efter ett recept...
Enkelt och gott!
Laxsallad 4 p
1 pkt bacon, knaperstekt
500 g laxfilé, stekt eller ugnsbakad
4 skivor vitt bröd, skuret i tärningar och stekt i olja till krutonger
sallad, isberg funkar
1/2 gurka, i bitar
12 cocktailtomater, i kvartar
1/4 röd paprika, i bitar
salt & peppar
Parmesancreme:
1 dl parmesan
2 msk majonnäs
1 burk creme fraiche
en skvätt citron
salt & peppar
Blanda allt till salladen och servera med cremen vid sidan av.
Kommentar: cremen skulle egentligen varit en dressing enl receptet men för att vara dressing var den alldeles för tjock. Vi valde lätt majo o lätt creme fraiche för det var vad vi hade hemma. Nästa gång testar vi nog med vanlig creme fraiche och blandar ut med vatten istället. Serverade lite dill och avokado till och det blev det inte sämre av.
Hittade det här receptet hos en bloggkompis (och in-real life-kompis me förresten) och den såg så god ut att jag bara var tvungen att testa.
Dumletårta
Tårtbotten:
3 dl strösocker och 3 ägg vispas fluffigt
2,5 dl vetemjöl, 0,5 dl kakao och 2 tsk bakpulver blandas och rörs ner i smeten
sist i med 1 dl kokande vatten
Grädda 30-40 min på 175 grader
Fyllning:
125 gram smör
1 dl grädde
4 msk vaniljsocker
15-20 dumlekolor
koka ihop ca 5 minuter och låt sen svalna innan du lägger ihop kakan.
det här är jossans tårta, jag uppdaterar med min egen när vi kommer så långt som till garneringen
Efter att ha blivit bjuden på denna supersmarriga kladdkaka flera gånger blev det igår min tur att baka den för första gången... ska testas senare idag då det är studentfirande.
Kladdkaka 12-16 bitar
250 g vit choklad
200 g smör
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
2 msk konjak
2 dl vetemjöl
Glasyr:
150 g vit choklad
1/2 dl vispgrädde
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175°. Hacka chokladen. Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen och tillsätt chokladen och rör om tills den smälter. Vispa ägg och socker poröst. Rör i choklad, konjak och mjöl. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen 30–35 min. Låt kakan kallna och ställ i kylen. Glasyr: Hacka chokladen. Koka upp grädden. Ta den från värmen och tillsätt chokladen och rör om tills den smälter. Låt glasyren halv-stelna ca 5 min i kylen. Bred glasyren över kakan och låt den stelna i kylen. Sikta över florsocker.
nu i sommartider har jag tänkt garnera min kaka med färska jordgubbar i massor, men på originalet (som du hittar på arla) valde de exotiska frukter, inte fel det heller.
Kommentar: är inget för den som inte gillar sött, för det är en riktig sockerbomb. Hittade ett recept med vit choklad och lakrtis oxå, det ska jag testa en annan gång ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|||||
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
|||
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
|||
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
|||
27 |
28 |
29 | 30 |
||||||
|