Mina köksäventyr

Senaste inläggen

Av Jessica - 20 september 2012 13:31

En vardagsfavorit här hemma som har blivit en del ändringar på sen vi lagade den första gången. Men dagens variant behåller vi nog ett tag iaf..


Kyckling i currysås                                 2-4 port

 

1 stoooor kycklingfilé

lagerblad, vitpepparkorn

3 hyfsat stora morötter, sla

ntade och kokta

200 g bambuskott

1/2 - 1 dl grädde

1-2 msk kycklingfond

vatten

salt & peppar

mjöl, curry, smör


  • Koka kycklingfilén i vatten med lagerblad och vitpepparkorn. Dela den i lagom bitar när den kallnat. 
  • Fräs mjöl och curry i matfett. Slå på vatten i lagom mängd och låt koka upp och tjockna lite, späd under tiden med 1/2 -1 dl grädde.
  • I med kyckling, morötter och avsköljda bambuskott. 
  • Servera med kokt ris.

 



ANNONS
Av Jessica - 18 september 2012 15:11

Aldrig varit särskilt förtjust i kokta grönsaker och absolut inte i kokt blomkål. Luktar illa och smakar därefter har varit mina tankar.... ända tills ganska nyligen då jag själv ha testat på att koka både frysta o färska grönsaker, lite mer al dente så att det inte bara blir ett vattnigt mos i munnen. Tror det är det som varit felet innan.... att jag bara serverats mjuka mjuka mjuka grönsaker. 


Så därför bestämde jag mig för att ta ytterligare ett blomkålssteg och testa soppa. 


Blomkålssoppa                  2 p

 

1 blomkålshuvud

1/2 gul lök

vatten

2 msk koncentrerad kycklingfond

2 dl matlagningsgrädde

lite citronsaft

salt & peppar


  • Ansa blomkålen i buketter, finhacka löken.
  • Fräs blomkål o lök i smör och häll på vatten precis så att det täcker. Rör i fonden och låt det koka tills allt blir mjukt.
  • Häll av hälften av vattnet (spara det), tillsätt grädde och låt koka upp. 
  • Mixa soppan slät, smaka av med citron, salt & peppar och späd ev med mer kokvatten. 
  • Servera med gott bröd.

Kommentar: vi tog mindre mängd vispgrädde och mer vatten och det funkade kanon. Superenkelt att göra, går fort och jättegott verkligen! Lillebror gillar rätt mycket medan storasyster inte ens har smakat fast vi redan har gjort rätten två gånger.

 

 

ANNONS
Av Jessica - 14 september 2012 15:56

Idag stod stekt torsk med kokt potatis på menyn. Gott men inte nåt vi äter särskilt ofta... så vad vi skulle ha till var den stora frågan. Jag gillar remouladsås (men mannen är inte särskilt förtjust) så det fick det bli. Har aldrig gjort det tidigare men efter lite googlande hittade jag på min egen variant som kändes rätt "nyttig".


Remouladsås        2 p

 

1 klick majonnäs (svep med en vanlig matsked)

3 klickar turkisk yoghurt

1 hackad cornichon eller några skivor inlagd gurka

1 dutt curry 

1-2 stänk med citronsaft (från flaska tog jag)

1/2 dutt cayennepeppar

1/2 - 1 tsk skånsk senap

1 nypa hackad dill


Kommentar: supergott och enkel att göra, den här kommer definitivt  att konkurrera med dillkrämen vi brukar göra till lax.



Av Jessica - 25 augusti 2012 10:44

Snart kalas ju så idag bakar både jag, Judit och R medan lillebror sover så gott!


Pepparkaksgrottor          30-40 st


4 dl
0,75 dl

1 dl

1 tsk
4 tsk
200 gram

1. Värm ugnen till 200 grader. Ställ småbrödsformar på en plåt.

2. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt kylskåpskallt smör i mindre bitar. Nyp ihop till en smidig deg.

3. Forma degen till en rulle. Skär rullen i mindre bitar. Forma bitarna till kulor och lägg i formarna.

4. Gör en liten grop i varje kula med fingret och lägg i en klick lingonsylt.

5. Grädda i 10-12 minuter. Låt svalna.


Kommentar: juliga men jättegoda och en trevlig brytning med den syrliga lingonsylten istället för, som brukligt, söt hallonsylt. Bakar vi absolut igen!!

 

 



Av Jessica - 23 augusti 2012 21:16

Oftast när vi gör sallad så blir det att man "tager vad man haver"... men idag testade vi att "laga" efter ett recept...


Enkelt och gott!


 


Laxsallad     4 p

1 pkt bacon, knaperstekt

500 g laxfilé, stekt eller ugnsbakad

4 skivor vitt bröd, skuret i tärningar och stekt i olja till krutonger

sallad, isberg funkar

1/2 gurka, i bitar

12 cocktailtomater, i kvartar

1/4 röd paprika, i bitar

salt & peppar


Parmesancreme:

1 dl parmesan

2 msk majonnäs

1 burk creme fraiche

en skvätt citron

salt & peppar


Blanda allt till salladen och servera med cremen vid sidan av.


Kommentar: cremen skulle egentligen varit en dressing enl receptet men för att vara dressing var den alldeles för tjock. Vi valde lätt majo o lätt creme fraiche för det var vad vi hade hemma. Nästa gång testar vi nog med vanlig creme fraiche och blandar ut med vatten istället. Serverade lite dill och avokado till och det blev det inte sämre av. 


Av Jessica - 15 juni 2012 06:07

Hittade det här receptet hos en bloggkompis (och in-real life-kompis me förresten) och den såg så god ut att jag bara var tvungen att testa.


Dumletårta

Tårtbotten:
3 dl strösocker och 3 ägg vispas fluffigt
2,5 dl vetemjöl, 0,5 dl kakao och 2 tsk bakpulver blandas och rörs ner i smeten
sist i med 1 dl kokande vatten


Grädda 30-40 min på 175 grader


Fyllning:

125 gram smör
1 dl grädde
4 msk vaniljsocker
15-20 dumlekolor

koka ihop ca 5 minuter och låt sen svalna innan du lägger ihop kakan.


 

det här är jossans tårta, jag uppdaterar med min egen när vi kommer så långt som till garneringen

Av Jessica - 15 juni 2012 05:48

Efter att ha blivit bjuden på denna supersmarriga kladdkaka flera gånger blev det igår min tur att baka den för första gången... ska testas senare idag då det är studentfirande.


Kladdkaka                                12-16 bitar

250 g vit choklad 
200 g  smör
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
2 msk konjak
2 dl vetemjöl
Glasyr:
150 g vit choklad
1/2 dl vispgrädde


Gör såhär:

Sätt ugnen på 175°. Hacka chokladen. Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen och tillsätt chokladen och rör om tills den smälter. Vispa ägg och socker poröst. Rör i choklad, konjak och mjöl. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen 30–35 min. Låt kakan kallna och ställ i kylen. Glasyr: Hacka chokladen. Koka upp grädden. Ta den från värmen och tillsätt chokladen och rör om tills den smälter. Låt glasyren halv-stelna ca 5 min i kylen. Bred glasyren över kakan och låt den stelna i kylen. Sikta över florsocker.


 

nu i sommartider har jag tänkt garnera min kaka med färska jordgubbar i massor, men på originalet (som du hittar på arla) valde de exotiska frukter, inte fel det heller.



Kommentar: är inget för den som inte gillar sött, för det är en riktig sockerbomb. Hittade ett recept med vit choklad och lakrtis oxå, det ska jag testa en annan gång ...

Av Jessica - 20 april 2012 07:04

Vad passar bättre en fredag än mat som sköter sig själv i ugnen? Det här kommer vi testa ikväll.


Delizie                                      4 p

1 zucchini 300 g

1 flaska färdig tomatsås 400 g

1 dl vispgrädde

250 g färska lasagneplattor

300 g kokt skivad skinka

300 g emmentalerost

2 dl riven parmesan

Tillbehör:

1 ask cocktailtomater

2 morötter, grovt rivna

1 påse blandad sallad

1 msk vinäger + 2 msk olivolja



  • Hyvla zucchinin på längden.
  • Blanda tomatsås med grädde, häll hälften i en ugnsfast form.
  • Dela pastan i 12 plattor. Fördela zucchini, skinka och skivad ost på pastan. Rulla ihop från kortsidan. Skär rullarna i 2-3 cm stubbar och ställ stubbarna i såsen. Häll på resten av tomatsåsen och toppa med riven ost.
  • Grädde i nedre delen av ugnen 20 min på 225 grader.
  • Servera med tomat & morotsallad.

Kommentar: återkommer..



Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2015
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Kolla gärna denna blogg

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Mina köksäventyr med Blogkeen
Följ Mina köksäventyr med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se