Mina köksäventyr

Senaste inläggen

Av Jessica - 5 september 2011 06:42

De här supersmarriga små godisbitarna fick hamna i kategorin småkakor - rätt eller fel? Testa de iaf, enkla att göra...


Dumlekakor                24 st

200 g smör
1 dl socker
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl

Mixa eller rör ihop detta, ställ degen kallt en stund.
Dela under tiden 12 st dumlekolor så det totalt blir 24 bitar.

Dela degen i 24 bitar (ca 20g/styck).
Tryck in en halv dumle och gör som en liten boll.
Lägg bollen i en foliemuffinsform.

Grädda i 10 minuter i 200 grader.
Tag ut plåten och lägg en Noblesse på varje kaka direkt så den smälter.
När kakorna svalnat – förvara dem gärna i kylen eller frysen.


 

  Lite suddig men bästa (=enda) bilden jag hade!

Av Jessica - 5 september 2011 06:38

Alltid lika enkla och goda!


Kolasnittar

100 g mjukt smör - ej margarin

1 dl socker

2 msk ljus sirap

2 1/4 dl mjöl

1/2 tsk bikarbonat

1 tsk vaniljsocker

ev 1 tsk malen ingefära (jag brukar inte ha i det)


 


1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa smör, socker och sirap krämigt.

3. Blanda mjöl, bikarbonat & vaniljsocker och vänd ner det i smeten.

4. Dela degen och rulla till 2 längder.

5. Lägg längderna på en plåt och platta till dem LITE. Räffla med gaffel.

6. Grädda i mitten av ugnen till gyllenbruna, ca 12-15 min.

7. Låt dem svalna en aning och skär sedan på snedden. Låt svalna helt på plåten.

Av Jessica - 5 september 2011 06:26

Att baka utan ugn är praktiskt ibland, kanske i sommarstugan eller  husvagnen? Dessa små dammsugare var riktigt enkla att göra så testa dem!


Dammsugare               18 st

5 dl smulor från sockerkaka

50 g smör

2 tsk kakao

arraksessence


200 g färdigkavlad grön marsipan

ev florsocker

100 g mörk choklad


  • Rör smör o kaksmulor krämigt och tillsätt kakao.
  • Tillsätt arrak efter smak (tog några tsk).
  • Dela degen i tre delar och rulla varje del till en avlång rulle. Lägg in i frysen.
  • Ta ut degrullarna från frysen och rulla in dem i marsipanen. Tillbaks in i frysen.
  • Smält 1/3 av chokladen i vattenbad, tag åt sidan och rör ner den övriga chokladen. Låt svalna något.
  • Skär rullarna i 5 cm långa bitar och doppa ändarna i chokladen.
  • Förvara i kylen

 


Kommentar: svårt att veta hur mycket arrak det ska vara, måste nog göras några fler gånger innan det blir perfekt. Ska även ta lite mindre kakao nästa gång.

Av Jessica - 24 juni 2011 05:14

Ett gäng med såser som passar till olika sorters grillat....


Dillcreme

lika delar av:

grädde

majonnäs

creme fraiche

gräddfil

smaksätts med:

senap

ättika

dill

salt

socker


  • Vispa grädden lite fluffig och tillsätt sedan majo, gräddfil och creme fraiche (lätt). Smaksätt med övriga ingredienser och provsmaka till lagom balans.

Kommentar: supergott till alla former av lax med färskpotatis, en av våra sommarfavoriter helt klart!

 

Yoghurtsås

turkisk eller grekisk yoghurt

sweet chilisås


  • Blanda som du vill, enkelt och gott

Kommentar: den enklaste såsen man kan göra men ack så god. Finns denna på bordet blir mannen alltid nöjd.

 

August grillsås                         10 p

5 dlgräddfil
2 dllättmajonnäs
1 dlchilisås
0,5 dlljus sirap
1,5 mskgul currypasta, gärna stark
1 mskkinesisk soja
2 msksvensk senap
2 stvitlöksklyfta, pressade


Kommentar: inte testad än....

 

Rostad vitlökscreme                            10 p

2 stvitlökar, hela
0,5 dlolivolja
400 gphiladelphiaost
1 tsksalt
1 krmsvartpeppar, nymald

  • Rosta de skalade vitlöksklyftorna 10 min i olja i en stekpanna under omrörning (eller hel i ugnen). Låt svalna
  • Mixa alla ingredienser med mixerstav, smaka av med salt & peppar.

Kommentar: inte testad än....

 

Jossans bacon & gräslökssås

1 pkt bacon, knaperstekt och avsvalnat

1 burk creme fraiche

1 burk gräddfil

1 klick majonnäs

hackad gräslök

salt & peppar


  • Blanda och servera!

Kommentar: kommer... 

Av Jessica - 19 juni 2011 19:30

Ett recpet från Allt om Mat som jag ändrat lite för att få det sådär exakt som vi ville ha det....


KALOPS                  4 p

600 g grytbitar av nöt

1 gul ök i kvartar

1 morot i bitar

3 lagerblad

5 kryddpepparkorn

5 vitpepparkorn

1 msk tomatpuré

1 msk kinesisk soja

1 msk mjöl

1 mörk oxbuljongtärning

1/2 l vatten

1/1 -1 tsk salt

salt & peppar

mjölk / grädde

maizenaredning


Bryn grytbitar så att de får en fin yta, salta och peppra. Lägg i lök och morot och låt fräsa med en stund. I med övriga ingredienser och låt småkoka på locket på glänt 1 1/2 - 2 timmar. Häll på grädde och red med maizena.

Av Jessica - 18 juni 2011 09:45

Goda, ser proffsiga ut och enkla att göra!


 


Eclairer                            10 st (små)

1 2/3 dl vatten

5 msk smör, tärnat

knappt 2 dl vetemjöl, siktat

2 ägg


  • Häll vattnet och smöret i en kastrull, värm försiktigt tills det smält. Låt koka upp och tag kastrullen av plattan.
  • Tillsätt allt mjöl och rör till det blir en boll i mitten. Låt svalna något.
  • Rör i äggen lite i taget till en blank smet, skeda över i en spritspåse med 1 cm pip.
  • Lägg bakplåtspapper på en plåt och stänk på lite vatten. Spritsa ut eclairer 7 1/2 cm långa med utrymme emellan.
  •  
  • Grädda i förvärmd ugn 30-35 min tills eclairerna är guldgula.
  • Ta ut och låt svalna på bakgaller, gör ett snitt i varje för att släppa ut ångan.
  • Fyllning: vispa 3 dl grädde ganska hårt. Mosa 1 banan med 2 msk florsocker & 1 msk bananlikör. Vänd ner detta i grädden. Dela eclairerna och spritsa fyllningen.
  • Skiva jordgubbar och lägg ovanpå banangrädden.
  • Chokladsås: smält samman i vattenbad; 50 g mörk choklad, 1 msk vatten, 2 msk florsocker & 1 msk smör. Ringla eller bred detta på locket på varje eclair.

 

Av Jessica - 12 juni 2011 08:52

En god och enkel vegetarisk lasagne som passar de flesta tillfällen.


Grön lasagne                           4-5 port

450 g fryst bladspenat

1 st basilika i kruka

3 msk pinjenötter

450 g ricottaost

12 st lasagneplattor, gärna med spenat

1 dl riven parmesanost

Sås:

4  msk idealmjöl

50 g smör

4 dl mjölk

2 äggulor

2 dl riven parmesan


  • Rosta pinjenötterna och ställ ugnen på 200 grader.
  • Fräs spenaten i smör tills vätskan försvunnit, låt svalna.
  • Rör ner pinjenötter och grovhackad basilika i spenaten blanda med ricottan.  Salta och peppra.
  • Laga bechamelsåsen (kolla på nätet om du inte vet hur man gör).
  • Smörj en ugnsfast form.
  • ¨Häll en fjärdedel av såsen i botten och en tredjedel av spenatröran. Täck med 4 lasagneplattor. Upprepa 2 gånger. Avsluta med sås och riven parmesan.
  • Grädda i mitten av ugnen 45-50 minuter, låt svalna lite före servering.

Kommentar: vi har dubblat receptet på bechamelsåsen då vi tyckte att det var för lite sås i ursprungsreceptet. En rätt som passar lika bra som förrätt eller huvudrätt. Servera gärna med sallad och bröd till!



Av Jessica - 12 juni 2011 08:42

Supergoda solrosbullar som jäser över natten.


Solrosbullar                8-10 bröd

3 g jäst

300 g kallt vatten

390 g rågsikt

6-9 g salt

20 g honung

solroskärnor


På kvällen:

Blanda degen, rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan övriga ingredienser. Rör om tills allt blandats ordentligt, degen ska vara ganska lös. Täck med lock och låt stå i rumstemperatur 8-10 timmar.


På morgonen:

Sätt ugnen på 250 grader med en plåt i mitten. Skrapa ur degen på mjölat bakbord och dra ut till en långsmal rektangel. Vik ihop en gång på längden så att den blir ungefär som en baguette. Pensla med vatten och strö på solroskärnor och lite rågsikt. Låt jäsa ca 30 min.


 

Baka:

Dela degen i bitar och lägg på bakplåtspapper. Låt pappret glida över på plåten och sänk värmen till 250 grader. Baka bröden 15-20 minuter och låt sedan svalna på galler.


    


Kommentar: typ det första av alla bröd jag bakat som jag själv gillade, lite känsla av surdegskonsistens. Detta bakar vi nästa helg igen!

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Kolla gärna denna blogg

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards