Senaste inläggen
De här supersmarriga små godisbitarna fick hamna i kategorin småkakor - rätt eller fel? Testa de iaf, enkla att göra...
Dumlekakor 24 st
200 g smör
1 dl socker
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
Mixa eller rör ihop detta, ställ degen kallt en stund.
Dela under tiden 12 st dumlekolor så det totalt blir 24 bitar.
Dela degen i 24 bitar (ca 20g/styck).
Tryck in en halv dumle och gör som en liten boll.
Lägg bollen i en foliemuffinsform.
Grädda i 10 minuter i 200 grader.
Tag ut plåten och lägg en Noblesse på varje kaka direkt så den smälter.
När kakorna svalnat – förvara dem gärna i kylen eller frysen.
Lite suddig men bästa (=enda) bilden jag hade!
Alltid lika enkla och goda!
Kolasnittar
100 g mjukt smör - ej margarin
1 dl socker
2 msk ljus sirap
2 1/4 dl mjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
ev 1 tsk malen ingefära (jag brukar inte ha i det)
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör, socker och sirap krämigt.
3. Blanda mjöl, bikarbonat & vaniljsocker och vänd ner det i smeten.
4. Dela degen och rulla till 2 längder.
5. Lägg längderna på en plåt och platta till dem LITE. Räffla med gaffel.
6. Grädda i mitten av ugnen till gyllenbruna, ca 12-15 min.
7. Låt dem svalna en aning och skär sedan på snedden. Låt svalna helt på plåten.
Att baka utan ugn är praktiskt ibland, kanske i sommarstugan eller husvagnen? Dessa små dammsugare var riktigt enkla att göra så testa dem!
Dammsugare 18 st
5 dl smulor från sockerkaka
50 g smör
2 tsk kakao
arraksessence
200 g färdigkavlad grön marsipan
ev florsocker
100 g mörk choklad
Kommentar: svårt att veta hur mycket arrak det ska vara, måste nog göras några fler gånger innan det blir perfekt. Ska även ta lite mindre kakao nästa gång.
Ett gäng med såser som passar till olika sorters grillat....
Dillcreme
lika delar av:
grädde
majonnäs
creme fraiche
gräddfil
smaksätts med:
senap
ättika
dill
salt
socker
Kommentar: supergott till alla former av lax med färskpotatis, en av våra sommarfavoriter helt klart!
Yoghurtsås
turkisk eller grekisk yoghurt
sweet chilisås
Kommentar: den enklaste såsen man kan göra men ack så god. Finns denna på bordet blir mannen alltid nöjd.
August grillsås 10 p
5 dl | gräddfil |
---|---|
2 dl | lättmajonnäs |
1 dl | chilisås |
0,5 dl | ljus sirap |
1,5 msk | gul currypasta, gärna stark |
1 msk | kinesisk soja |
2 msk | svensk senap |
2 st | vitlöksklyfta, pressade |
Kommentar: inte testad än....
Rostad vitlökscreme 10 p
2 st | vitlökar, hela |
---|---|
0,5 dl | olivolja |
400 g | philadelphiaost |
1 tsk | salt |
1 krm | svartpeppar, nymald |
Kommentar: inte testad än....
Jossans bacon & gräslökssås
1 pkt bacon, knaperstekt och avsvalnat
1 burk creme fraiche
1 burk gräddfil
1 klick majonnäs
hackad gräslök
salt & peppar
Kommentar: kommer...
Ett recpet från Allt om Mat som jag ändrat lite för att få det sådär exakt som vi ville ha det....
KALOPS 4 p
600 g grytbitar av nöt
1 gul ök i kvartar
1 morot i bitar
3 lagerblad
5 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
1 msk tomatpuré
1 msk kinesisk soja
1 msk mjöl
1 mörk oxbuljongtärning
1/2 l vatten
1/1 -1 tsk salt
salt & peppar
mjölk / grädde
maizenaredning
Bryn grytbitar så att de får en fin yta, salta och peppra. Lägg i lök och morot och låt fräsa med en stund. I med övriga ingredienser och låt småkoka på locket på glänt 1 1/2 - 2 timmar. Häll på grädde och red med maizena.
Goda, ser proffsiga ut och enkla att göra!
Eclairer 10 st (små)
1 2/3 dl vatten
5 msk smör, tärnat
knappt 2 dl vetemjöl, siktat
2 ägg
En god och enkel vegetarisk lasagne som passar de flesta tillfällen.
Grön lasagne 4-5 port
450 g fryst bladspenat
1 st basilika i kruka
3 msk pinjenötter
450 g ricottaost
12 st lasagneplattor, gärna med spenat
1 dl riven parmesanost
Sås:
4 msk idealmjöl
50 g smör
4 dl mjölk
2 äggulor
2 dl riven parmesan
Kommentar: vi har dubblat receptet på bechamelsåsen då vi tyckte att det var för lite sås i ursprungsreceptet. En rätt som passar lika bra som förrätt eller huvudrätt. Servera gärna med sallad och bröd till!
Supergoda solrosbullar som jäser över natten.
Solrosbullar 8-10 bröd
3 g jäst
300 g kallt vatten
390 g rågsikt
6-9 g salt
20 g honung
solroskärnor
På kvällen:
Blanda degen, rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan övriga ingredienser. Rör om tills allt blandats ordentligt, degen ska vara ganska lös. Täck med lock och låt stå i rumstemperatur 8-10 timmar.
På morgonen:
Sätt ugnen på 250 grader med en plåt i mitten. Skrapa ur degen på mjölat bakbord och dra ut till en långsmal rektangel. Vik ihop en gång på längden så att den blir ungefär som en baguette. Pensla med vatten och strö på solroskärnor och lite rågsikt. Låt jäsa ca 30 min.
Baka:
Dela degen i bitar och lägg på bakplåtspapper. Låt pappret glida över på plåten och sänk värmen till 250 grader. Baka bröden 15-20 minuter och låt sedan svalna på galler.
Kommentar: typ det första av alla bröd jag bakat som jag själv gillade, lite känsla av surdegskonsistens. Detta bakar vi nästa helg igen!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|||||
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
|||
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
|||
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
|||
27 |
28 |
29 | 30 |
||||||
|