Mina köksäventyr

Senaste inläggen

Av Jessica - 21 oktober 2013 21:17

Att baka egna hamburgerbröd har vi funderat på ett år eller så men i förra veckan blev det äntligen av och varför har vi inte gjort det här tidigare? Sååååå supergoda och smidigt att ha i frysen och bara steka på några färsburgare på kvällen....

 

Hamburgerbröd                                    10-12 st

0.5 pkt jäst 
6 dl vatten 
12 dl vetemjöl 
2 msk havssalt 



  •  Lös upp jästen i saltet, och lite av det ljumna vattnet.
  • Häll i allt mjöl och det resterande ljumna vattnet.
  •  Blanda degen tills den blir genomarbetad . Obs, degen skall vara kladdig.
  •  Låt degen jäsa under täcke på en varm plats i 2 timmar.
  •  Häll upp degen på ett rikligt mjölat bord. Forma degen utan att knåda den till en avlång "limpa". Dela upp degen till lagom stora bitar (samma storlek som hamburgarna).
  •  Doppa bullarnas snittyta i en blandning av mjöl, sesam och flingsalt. Låt jäsa på plåten i ytterligare 30-40 min.
  •  Sätt ugnen på 250 grader.
  •  Grädda i ugnens mitt i ca:10 minuter. När bullarna gräddas i ugnen-fyll en kaffekopp till hälften med vatten och släng in i ugnen över bullarna så att det fräser till.

 

 

Av Jessica - 16 oktober 2013 20:10

Idag var det äntligen dax att prova en ny rätt här hemma. Vi har helt slöat till oss när det gäller matlagning och kör säkra kort som ibland är OK men lika ofta har ätits en eller två gånger för ofta!

 

 

Paj med feta och spenat

 

 

     

 

Originalpajen och så vår variant....

 

 

Kommentar: vi gillar inte oliver så det hoppade vi, sen ersatte vi 1 dl av grädden med mjölk och det var inga problem. Den "halvbrända" purjon var ju inte så snyggt så nästa gång trycker vi nog ner den. Tog bara 2 vitlöksklyftor då vi tyckte att det lät mycket med 3 trots att vi gillar just vitlök, men nästa gång kör vi enligt originalet.  Slutbetyget blir iaf att det här var en fantastisk god paj som vi kommer att göra flera gånger. Och perfekt på buffébordet om man vill ha ett vegetariskt alternativ.


Av Jessica - 9 oktober 2013 17:56

Idag fanns det lite mer ork och då bestämde jag mig för att ha en liten bakdag med barnen... inte alltid man har så mycket energi som det krävs att på egen hand baka med två busungar som hela tiden kräver att man är på sin vakt så de inte river hela bunken eller börjar slåss!



Hemliga julkakor                            12 -16 st

100 g smör

1 dl socker

2 1/2 dl mjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 msk o'boy

1 dl chokladströssel


  • Rör smör och socker poröst. Tillsätt ägg och blanda väl.
  • Sikta samman mjöl, bakpulver, vaniljsocker samt o'boy och rör ner det i blandningen. 
  • Forma valnötsstora bollar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. 
  • Gör hål med tummen och fyll med strössel.
  • Grädda ca 10 min på 175 grader.

 



Kommentar: enkla kakor som var smidiga att baka med barnen, jag fick göra hålen och barnen fyllde med strössel... hade behövt baka mina lite mer än 10 minuter men de gick bra att äta lite halvfärdiga oxå....


Av Jessica - 15 september 2013 13:39

Idag testade vi en gammal favorit från "BSK-boken" för er som har den.. fast inte direkt som originalreceptet utan i vår egen tappning såklart!

 

Herrgårdskyckling   4 p

3 större kycklingfiléer

salt & peppar

2 dl creme fraiche

1 pkt bacon

3 msk hackad persilja

2 tsk fransk senap

1 dl grädde

1-2 dl mjölk

2 dl riven ost

 

  • Bryn filéerna med salt och peppar och lägg över i en ugnsfast form, jag brukar dela varje filé i några bitar.
  • Stek tärnat bacon.
  • Blanda creme fraiche, bacon, persilja, senap, grädde och mjölk. Häll blandningen över kycklingen.
  • Strö över riven ost och gratinera ca 30 min på 220 grader.

 

 

 

Av Jessica - 31 juli 2013 13:42

Att det var länge sen jag uppdaterade här är väl en rejäl underdrift!!! Men matlagningen hemma har inte bjudit på något utöver det vanliga på vääääldigt länge.... men här är iaf en ny variant på lasagne som vi provat några gånger och som vi gillar.


Lasagne

500 g köttfärs eller högrev att mala 
100 g champinjoner 
100 g rökt sidfläsk 
1 burk passerade tomater (400-500 g) 
1 dl tomatpuré 
4 st vitlöksklyftor 
2 msk olivolja 
2 msk smör 
salt 
svartpeppar 
100 g prästost att riva 
10 st lasagneplattor (gröna) 

Bechamel

7 dl mjölk 
2 dl vispgrädde 
100 g smör 
1 dl vetemjöl 
Muskotnöt(riv några drag) 
peppar 
salt 

 

1. Köttfärssås
Mal köttet om du väljer att göra det själv.

2. Skär sidfläsket och chapinjonerna fint.

3. Finhacka vitlöken.

4. Fräs köttet i en panna med smör tills det blir brynt.

5. Fräs sedan sidfläsket, champinjonerna och vitlöken i lite olivolja tills det blir gyllenbrynt.

6. Avsluta med att ha i tomatpurén.

7. Lägg alltsammans i en tjockbottnad gryta (gärna en järngryta) och häll i den passerade tomaten.

8. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

9. Låt alltsammans puttra i grytan 30-40 minuter.

10. Bechamelsås
Värm upp grädde och mjölk.

11. Smält smöret i en annan kastrull och pudra över mjölet.

12. Rör om med en visp så att mjölet löser sig i smöret ordentligt.

13. Slå i hälften av den varma gräddmjölken och rör om så det blir slätt och fint.

14. Slå i resten och vispa om.

15. Låt sjuda sakta i 5-10 minuter.

16. Smaka av med salt, peppar och några drag på muskotnöten.

17. Lasagne
Ta en något djupare ugnsform och lägg ett lager plattor i botten.

18. Varva med ett lager bechamelsås och riven ost och ett lager med köttfärs.

19. Fortsätt tills alla plattor är slut och avsluta lasagnen med ett sista lager av köttfärsås, bechamel samt ost.

20. Sätt in i ugnen och grädda din lasagne i 20-30 minuter i 200 grader.

 

 

En dag med bättre uppkoppling än idag så lovar jag att uppdatera med både bilder och våra egna smaktankar :)

 

 

Av Jessica - 5 april 2013 20:19

Enkelt, gott, snabblagat, lätt att ta med - precis såna rätter som vi gillar här i familjen. Lite samma som vanliga tunnbrödrullar och lite samma som kycklingtacos men ändå lite annorlunda!

 

Tunnbrödrulle med kyckling

 

tomater

gurka

sallad, isberg eller kruksallat

rödlök

majs

vitlöksyoghurt (blanda själv med lite salt & peppar)

stekt/grillad kyckling 

 

  • Hacka och strimla grönsaker och kyckling i så lagom stora bitar du själv vill, lägg upp på fat eller i skålar och låt alla göra sin egen rulle. 
  • Ät och njut!


 

 

 

Av Jessica - 7 februari 2013 20:00

En riktig fredagsfavorit här hemma!


Kycklingenchiladas          3-4 p


1-2 pkt små tortillas

2-3 kycklingfiléer, tärnade

1-2 rödlökar, skivade

1 paprika, tärnade

1 zucchini, stavar

2 burkar creme fraiche paprika chili

ev sambal oelek

riven ost

 

Fräs kyckling tills den är genomstekt, lägg i lök, paprika & zucchini och låt det fräsa med en stund.

Ta från plattan och blanda ner creme fraiche, vill man ha det lite starkare kan man blanda ner lite sambal oelek.

Fördela över tortillas och rulla ihop dessa och lägg tätt i en ugnsfast form , strö ost över och gratinera på 225 grader ca 15-20 min.

 

Gott att servera med en grönsallad.

Av Jessica - 5 februari 2013 20:00

Enkel att göra, väldig god och mättande och perfekt efter en dag ute med vinteraktiviteter.

 

Texmexsoppa     6 p

 

1 stor gul lök, hackad

2-3 vitlöksklyftor, finhackade

4 potatisar, tärnade

400 g nötfärs

0,5-1 msk spiskummin

0,5-1 msk oregano

1/2 msk chilipulver

1/2 msk salt

cayennepeppar

2 köttbuljontärningar

1 pkt krossade tomater

1 l vatten

1 stor paprika, tärnade

strimlad persilja

 

Stek lök, paprika & färs, krydda och slå på resten av ingredienserna. Låt puttra under lock ca 30 min.

 

Servera med en klick gräddfil.

 

OBS! Blir inte sämre av att stå över natten..

 

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Kolla gärna denna blogg

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards