Mina köksäventyr

Senaste inläggen

Av Jessica - 5 februari 2011 14:48

Annorlunda maträtt då den varken innehåller potatis, pasta eller ris...


Lax o broccoligratäng                   4 p

1 purjo

250 g broccoli

450 g fryst spenat

600 g varmrökt lax

salt & peppar

Citronsås:

1 1/2 msk smör

1 1/2 msk mjöl

3 dl mjölk

3 dl grädde

1 citron, finrivet skal + saft

salt & peppar


Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Skiva purjolöken fint och dela broccolin i buketter. Fräs löken mjuk i panna några minuter. Tillsätt broccoli och spenat och låt broccolin bli knappt mjuk. Krydda med salt & peppar.
  • Fördela grönsaker i botten på en ugnsfast form, rensa laxen och lägg ovanpå.
  • Smält smöret och vispa ner mjölet, späd med mjölk och grädde och sjud till en slät sås. Tillsätt citronsaft & skal samt smaka av med salt & peppar.
  • Häll såsen över grönsakerna & fisken, gratinera mitt i ugnen ca 20 min tills allt fått fin färg.

Kommentar: såg lite halvkonstigt ut men överraskande gott. Dock tar vi mer broccoli nästa gång så det blir lite mer matigt, serverade bröd till och det är nästan ett krav för att få en mer komplett måltid. Nästa gång testar vi även med vanlig ugnsbakad lax för ekonomins skull, varmrökt lax var dyrt! Salta rejält!

Av Jessica - 2 februari 2011 21:05

Imorgon är det dax för tjejmiddag här hemma, temat denna gång är 60-tal!! Inte helt lätt för oss som inte var med då men efter lite letande på nätet har jag hittat några recept som var med i diverse broschyrer och tidningar från 60-talet.


Ska bli spännande att se om det är något som fortfarande står sig?!


Räkröra med ananas

175 g färska skalade räkor
ca 400 ml ananas på burk med spad
60 ml olja
2 msk fransk senap
1 msk pressad citron
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk worcestershiresås
1 hackad rödlök
salladsblad
en skiva rostat bröd


  


Blanda och låt stå minst 1 timme.

Servera på rostat bröd med blandad sallad till.



Mattias godaste fisk

400 g djupfryst torsk eller kolja
1 msk smör eller margarin
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 citron
1 1/2 dl mjölk eller kaffegrädde
1 - 2 msk senap
2 dl riven ost
1 äggula
1 dl klippt dill
1 dl klippt gräslök


Gör så här

Sätt ugnen på 250°. Smörj en ugnssäker form och lägg i den tinade fisken. Salta och peppra och slå saften av 1/2 citron över fisken.


Värm grädde och senap i en kastrull, tillsätt riven ost och låt den smälta på svag värme. Krydda ev med litet salt och peppar. Ta kastrullen av värmen och vispa i äggulorna samt klippt dill och gräslök. Slå såsen över fisken och gratinera i ugnen ca 12 minuter eller tills fisken är klar.


Servera med pressad potatis och kokta grönsaker.

 

  

 

Damernas mazarinrutor

Mördeg:
200 g margarin
3/4 dl strösocker
3 dl vetemjöl


Fyllning:
4 ägg
2 dl strösocker
200 g sötmandel
100 g margarin
Ev lite grön karamellfärg
Lite florsocker


Gör så här

Blanda snabbt samman ingredienserna till mördegen, margarin, socker, mjöl. Klappa ut mördegen med mjölad hand, så den täcker botten i en bakpappersklädd långpanna (30x40 cm) och går upp drygt 1 cm på kanterna av pannan.


Vispa ägg och socker mycket pösigt till fyllningen. Tillsätt den skållade, malda mandeln och margarinet, smält, avsvalnat. Tillsätt karamellfärg och rör om försiktigt.


Häll fyllningen i formen. Grädda i 200º i omkring 20 minuter.


Skär kakan i lagom stora, fyrkantiga eller avlånga bitar, då den svalnat. Sikta florsocker över.


  




Kommentar: ta mindre än hälften av dijonsenapen så blir förrätten garanterat godare, nu smakade den inte mycket av räkor och det brann i munnen av senapssmak!!

 

Däremot var Mattias fisk bland det godaste vi ätit trots att det ser ganska oaptitligt ut. Tog den mindre mängden senap men det kan nog ökas och rätten kan verkligen rekommenderas!

 

Även kakan var väldigt god och superenkel att göra, blir det nog att vi smaskar på i helgen.

 

 

 

Av Jessica - 30 januari 2011 20:12

Gäller ibland att testa nya recept med de ingredienser man normalt inte är så förtjust i  - för att kunna bredda sina smaklökar. Jag gillar inte kokosmjölk nåt vidare men nu testar vi ändå detta.


Solgul currygryta                                        4 p

4 potatisar i bitar

2 morötter i bitar

1 gul lök, hackad

1 bit purjo 10 cm, strimlad

1/2 röd chili

1 tsk garam masala

2 tsk curry

1 burk kokosmjölk

1/2 dl vatten

1/2 blomkålshuvud, buketter

1 förp kokta kikärter

1 tsk salt

80 g bladspenat

1 krm svartpeppar

Tillbehör:

bröd

ev matyoghurt

stekt kycklingfilé (har vi lagt till själva)


Gör så här:

  • Fräs potatis och morötter i olja i en gryta 5-10 min. Tillsätt lök, purjo, chili, garam masala och curry och låt fräsa med 2 min.
  • Tillsätt kokosmjölk och vatten och låt koka upp.
  • Blanda ner blomkålen i grytan och låt puttra 10 min.
  • Spola av kikärterna i kallt vatten och vänd ner dessa samt spenat i grytan.
  • Smaka av med salt & peppar.
  • Servera med bröd och yoghurt.


Kommentar: såg inget vidare ut och luktade lite halvkonstigt samt både kokosmjölk & kikärter som jag inte har på min topp 10 lista MEN VILKEN ÖVERRASKNING!!! Jättegott och kycklingen som vi lagt till kändes faktiskt nästan helt onödig, en kycklingfilé fick vi att räcka till 5 portioner. Kommer absolut att lagas igen, en 8:a i betyg. REKOMMENDERAS även för kräsna matlagare som är lite fega i köket och normalt kör på säkra kort!  



Av Jessica - 11 januari 2011 14:50

Ny test av billig och smalmat!



Tomatsoppa                                       4p

1 gul lök, hackad

1 vitlöksklyfta, hackad

4 morötter, i slantar

1 liter vatten

1 förp passerade eller krossade tomater

2 grönsaksbuljongtärningar

2 dl gröna linser

1 msk tomatpuré

1 tsk salt

1/2 tsk cayennepeppar

1 krm svartpeppar


Gör så här:

  • Fräs lök, vitlök och morötter i en gryta ca 5 min.
  • Tillsätt vatten, buljongtärningar och tomater. Låt koka upp. Lägg i linser och tomatpuré och låt koka under lock ca 30 min.
  • Smaka av med kryddor.
  • Servera med bröd & matlagningsyoghurt.
Av Jessica - 10 januari 2011 19:28

Recept är till för att göras om efter den egna plånboken eller bara tycke och smak. Hittade mängder av nya recept i senaste Matmagasinet och här är vår variant på Swedish invasion.


  


Swedish invasion                                         4 p

2 dl ris

6 kokta ägg

1 1/2 msk smör

1 1/2 msk mjöl

3 dl mjölk

2 dl lätt creme fraiche

salt & peppar

1/2 dl persilja

1/2 - 1 tsk curry

3 laxbitar


Gör så här:

  • Koka riset och tillaga laxbitarna i ugnen.
  • Bottna en ugnsäker form med ris och lax, lägg äggen i halvor uppepå.
  • Smält smör och vispa ner mjölet, späd med mjölk till en slät sås. Blanda med creme fraiche och smaka av med salt, peppar & curry.
  • Blanda ner persilja i såsen och häll denna över risblandningen.
  • Rör runt lite så att såsen kommer åt överrallt.
  • Gratinera i ugn 225 grader ca 20 min.
  • Servera med sallad och ev bröd.

Kommentar: i originalreceptet använder man saffran istället för curry, kan testas för den som gillar saffran. De har inte heller lax i gratängen utan gör den helt vegetarisk och serverar skinka vid sidan om.

Av Jessica - 27 december 2010 09:18

Såg på Ernst Jul på TV i förra veckan och där gjorde han en sallad som verkligen såg supersmarrig ut. Kolla länken för ursprungsreceptet.


Bestämde oss för att testa den på julbordet då jag gärna vill ha fler fräscha, enkla och lätta recept som motvikt till det feta och stekta.


Vår variant blev såhär:

1 kruksallad

1 påse färdigblandad mixsallad

1 dl hasselnötter, rostade

rejält lagrad herrgårdsost

2 anjoupäron

1/2 granatäpple

Dressing:

saft från 1 apelsin

1/2 - 1 msk balsamvinäger

rapsolja, några matskedar

1 msk flytande honung

salt & peppar


Gör så här:

  • Dela salladen grovt och lägg upp på ett fat.
  • Skiva päronen och strö över hasselnötter.
  • Dela osten i små bitar, antingen för hand eller med kniv och strö över salladen.
  • Ringla lagom mycket dressing på och blanda runt.
  • Strö till sist över granatäppelkärnor.

Kommentar: välj ett riktigt moget granatäpple, det gjorde inte vi! Nästa gång tar vi lite fler nötter eller testar valnötter. Överlag ger vi detta väldigt högt betyg och denna rätt kommer med största sannolikhet att bli ett stående inslag på vårt julbord men även på andra bufféer.

Av Jessica - 16 december 2010 18:41

Om man gillar sött kan jag verkligen rekommendera dessa superdupergoda och enkla bananfudgisar!!



BANANFUDGE


20 skumbananer i små bitar

2 dl finkornigt strösocker

1 dl vispgrädde

50 g smör

150 g vit choklad, hackad

 

  • Smält bananer, socker, grädde och smör på låg värme under omrörning tills bananerna har smält.
  • Rör ner den hackade chokladen, när den smält ta av från värmen och fortsätt röra tills smeten blir lite ljusare.
  • Häll upp i form med bakplåtspapper.
  • Låt stelna i kylen.
  • Skär i lagom stora rutor.

Kommentar: har testat att göra med både finkornigt och vanligt socker men det blir betydligt bättre med finkornigt, med vanligt socker blir fudgen lite "sockrig".

Av Jessica - 14 november 2010 18:45

Idag blev det en riktigt härlig höstig söndagmiddag för att fira fars dag här på Sturegatan.


  



Coq au vin                           4 p

1 stor kyckling

100 g rimmat sidfläsk

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 morötter

3 1/2 dl rött vin

1 tsk timjan

1 lagerblad

5 vitpepparkorn

1 burk hela champinjoner

1 påse schalottenlök


  • Tärna eller strimla fläsket och fräs till de fått färg. Ta upp.
  • Fräs klyftad lök, skivad vitlök och morot i bitar, ta upp och lägg åt sidan.
  • Stek den styckade kycklingen (glöm inte salta & peppra) tills bitarna fått färg, lägg ner lök, vitlök, morot i grytan tillsammans med rött vin, timjan, lagerblad & vitpepparkorn.
  • Låt puttra ca 45 min. Kolla att kycklingen är färdig, om inte så låt puttra en liten stund till.
  • Stek under tiden champinjoner & smålök.
  • Lägg ner även champinjoner & lök i grytan och låt koka några minuter till.
  • Red såsen med lite mjöl utrört i vatten.
  • Strö fläsket vid servering.

Kommentar: vi tog ett paket bacon istället för fläsk och det funkade utmärkt. Serverade med klyftpotatis och gelé. SUPERGOTT och passar väldigt bra på hösten, kommer vi absolut att göra igen! Gott med mat utan massa creme fraiche och grädde. Vår kyckling vägde 1,4 kg och räckte till mer än 4 portioner.



Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Kolla gärna denna blogg

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards