Senaste inläggen
Annorlunda maträtt då den varken innehåller potatis, pasta eller ris...
Lax o broccoligratäng 4 p
1 purjo
250 g broccoli
450 g fryst spenat
600 g varmrökt lax
salt & peppar
Citronsås:
1 1/2 msk smör
1 1/2 msk mjöl
3 dl mjölk
3 dl grädde
1 citron, finrivet skal + saft
salt & peppar
Gör så här:
Kommentar: såg lite halvkonstigt ut men överraskande gott. Dock tar vi mer broccoli nästa gång så det blir lite mer matigt, serverade bröd till och det är nästan ett krav för att få en mer komplett måltid. Nästa gång testar vi även med vanlig ugnsbakad lax för ekonomins skull, varmrökt lax var dyrt! Salta rejält!
Imorgon är det dax för tjejmiddag här hemma, temat denna gång är 60-tal!! Inte helt lätt för oss som inte var med då men efter lite letande på nätet har jag hittat några recept som var med i diverse broschyrer och tidningar från 60-talet.
Ska bli spännande att se om det är något som fortfarande står sig?!
175 g färska skalade räkor
ca 400 ml ananas på burk med spad
60 ml olja
2 msk fransk senap
1 msk pressad citron
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk worcestershiresås
1 hackad rödlök
salladsblad
en skiva rostat bröd
Blanda och låt stå minst 1 timme.
Servera på rostat bröd med blandad sallad till.
400 g djupfryst torsk eller kolja
1 msk smör eller margarin
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 citron
1 1/2 dl mjölk eller kaffegrädde
1 - 2 msk senap
2 dl riven ost
1 äggula
1 dl klippt dill
1 dl klippt gräslök
Sätt ugnen på 250°. Smörj en ugnssäker form och lägg i den tinade fisken. Salta och peppra och slå saften av 1/2 citron över fisken.
Värm grädde och senap i en kastrull, tillsätt riven ost och låt den smälta på svag värme. Krydda ev med litet salt och peppar. Ta kastrullen av värmen och vispa i äggulorna samt klippt dill och gräslök. Slå såsen över fisken och gratinera i ugnen ca 12 minuter eller tills fisken är klar.
Servera med pressad potatis och kokta grönsaker.
Damernas mazarinrutor
Fyllning:
4 ägg
2 dl strösocker
200 g sötmandel
100 g margarin
Ev lite grön karamellfärg
Lite florsocker
Blanda snabbt samman ingredienserna till mördegen, margarin, socker, mjöl. Klappa ut mördegen med mjölad hand, så den täcker botten i en bakpappersklädd långpanna (30x40 cm) och går upp drygt 1 cm på kanterna av pannan.
Vispa ägg och socker mycket pösigt till fyllningen. Tillsätt den skållade, malda mandeln och margarinet, smält, avsvalnat. Tillsätt karamellfärg och rör om försiktigt.
Häll fyllningen i formen. Grädda i 200º i omkring 20 minuter.
Skär kakan i lagom stora, fyrkantiga eller avlånga bitar, då den svalnat. Sikta florsocker över.
Kommentar: ta mindre än hälften av dijonsenapen så blir förrätten garanterat godare, nu smakade den inte mycket av räkor och det brann i munnen av senapssmak!!
Däremot var Mattias fisk bland det godaste vi ätit trots att det ser ganska oaptitligt ut. Tog den mindre mängden senap men det kan nog ökas och rätten kan verkligen rekommenderas!
Även kakan var väldigt god och superenkel att göra, blir det nog att vi smaskar på i helgen.
Gäller ibland att testa nya recept med de ingredienser man normalt inte är så förtjust i - för att kunna bredda sina smaklökar. Jag gillar inte kokosmjölk nåt vidare men nu testar vi ändå detta.
Solgul currygryta 4 p
4 potatisar i bitar
2 morötter i bitar
1 gul lök, hackad
1 bit purjo 10 cm, strimlad
1/2 röd chili
1 tsk garam masala
2 tsk curry
1 burk kokosmjölk
1/2 dl vatten
1/2 blomkålshuvud, buketter
1 förp kokta kikärter
1 tsk salt
80 g bladspenat
1 krm svartpeppar
Tillbehör:
bröd
ev matyoghurt
stekt kycklingfilé (har vi lagt till själva)
Gör så här:
Kommentar: såg inget vidare ut och luktade lite halvkonstigt samt både kokosmjölk & kikärter som jag inte har på min topp 10 lista MEN VILKEN ÖVERRASKNING!!! Jättegott och kycklingen som vi lagt till kändes faktiskt nästan helt onödig, en kycklingfilé fick vi att räcka till 5 portioner. Kommer absolut att lagas igen, en 8:a i betyg. REKOMMENDERAS även för kräsna matlagare som är lite fega i köket och normalt kör på säkra kort!
Ny test av billig och smalmat!
Tomatsoppa 4p
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
4 morötter, i slantar
1 liter vatten
1 förp passerade eller krossade tomater
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl gröna linser
1 msk tomatpuré
1 tsk salt
1/2 tsk cayennepeppar
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Recept är till för att göras om efter den egna plånboken eller bara tycke och smak. Hittade mängder av nya recept i senaste Matmagasinet och här är vår variant på Swedish invasion.
Swedish invasion 4 p
2 dl ris
6 kokta ägg
1 1/2 msk smör
1 1/2 msk mjöl
3 dl mjölk
2 dl lätt creme fraiche
salt & peppar
1/2 dl persilja
1/2 - 1 tsk curry
3 laxbitar
Gör så här:
Kommentar: i originalreceptet använder man saffran istället för curry, kan testas för den som gillar saffran. De har inte heller lax i gratängen utan gör den helt vegetarisk och serverar skinka vid sidan om.
Såg på Ernst Jul på TV i förra veckan och där gjorde han en sallad som verkligen såg supersmarrig ut. Kolla länken för ursprungsreceptet.
Bestämde oss för att testa den på julbordet då jag gärna vill ha fler fräscha, enkla och lätta recept som motvikt till det feta och stekta.
Vår variant blev såhär:
1 kruksallad
1 påse färdigblandad mixsallad
1 dl hasselnötter, rostade
rejält lagrad herrgårdsost
2 anjoupäron
1/2 granatäpple
Dressing:
saft från 1 apelsin
1/2 - 1 msk balsamvinäger
rapsolja, några matskedar
1 msk flytande honung
salt & peppar
Gör så här:
Kommentar: välj ett riktigt moget granatäpple, det gjorde inte vi! Nästa gång tar vi lite fler nötter eller testar valnötter. Överlag ger vi detta väldigt högt betyg och denna rätt kommer med största sannolikhet att bli ett stående inslag på vårt julbord men även på andra bufféer.
Om man gillar sött kan jag verkligen rekommendera dessa superdupergoda och enkla bananfudgisar!!
BANANFUDGE
20 skumbananer i små bitar
2 dl finkornigt strösocker
1 dl vispgrädde
50 g smör
150 g vit choklad, hackad
Kommentar: har testat att göra med både finkornigt och vanligt socker men det blir betydligt bättre med finkornigt, med vanligt socker blir fudgen lite "sockrig".
Idag blev det en riktigt härlig höstig söndagmiddag för att fira fars dag här på Sturegatan.
Coq au vin 4 p
1 stor kyckling
100 g rimmat sidfläsk
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
3 1/2 dl rött vin
1 tsk timjan
1 lagerblad
5 vitpepparkorn
1 burk hela champinjoner
1 påse schalottenlök
Kommentar: vi tog ett paket bacon istället för fläsk och det funkade utmärkt. Serverade med klyftpotatis och gelé. SUPERGOTT och passar väldigt bra på hösten, kommer vi absolut att göra igen! Gott med mat utan massa creme fraiche och grädde. Vår kyckling vägde 1,4 kg och räckte till mer än 4 portioner.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|||||
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
|||
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
|||
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
|||
27 |
28 |
29 | 30 |
||||||
|