Mina köksäventyr

Senaste inläggen

Av Jessica - 9 oktober 2012 18:02

Nu är det ju snart dax även för vår familj att ställas inför faktum när man kommer hem efter jobb och dagishämtning: middagen bör stå på bordet inom sådär 15 minuter! Lite längre tar den här rätten men har man förberett allt är det bara att slänga in i ugnen och 20 minuter senare är maten klar! Hittade receptet på nätet men har såklart gjort min egen variant.

 

Köttfärsgratäng   

 

500-600 g blandfärs

1 gul lök, finhackad

1 burk krossade tomater

vitlök eller vitlökspulver

1 msk tomatpuré

grädde

salt & peppar

riven ost

200-250 g okokt penne

 

 

 

 


  • Koka pastan
  • Fräs färs & lök, tillsätt övriga ingredienser, krydda och låt puttra 5-10 minuter. 
  • Lägg till köttfärsröra i botten på en ugnsfast form, på med pasta och så ett lager färs till följt av ytterligare pasta och sen lite färs överst. Slå på lite grädde (ca 1 dl)  innan du strör över riven ost.
  • In i ugnen på 200-225 grader kall ugn ca 20-30 minuter.
  • Servera med riven morot.
  •  

Kommentar: ursprungsreceptet var med purjo istället för gul lök och utan grädde men här kan man nog göra lite som man vill. Jag tog inte all pasta för det såg så mycket ut men när vi åt kändes det som onödigt mycket köttfärsröra. Perfekt att ha i lunchlådan iaf!

Av Jessica - 6 oktober 2012 18:53

När vi var små var det alltid pappa som lagade mat när det var dax för fest och det här har varit en favorit så länge jag kan minnas. Glömmer aldrig när jag gick på gymnasiet och hade tjejkompisar hemma och bjöd på denna rätt. Alla tyckte det var supergott och efter en portion bad Charlotte om mer och bad oss skicka riset. Alla runt bordet fick sig ett gott skratt eftersom rätten serveras med pressad potatis!!

 

Mustiga grytan         4 p

 

500 g nötkött

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

4 dl buljong

6-12 smålökar

200 g konserverade hela champinjoner

1 msk mjöl

1 msk soya

2 msk tomatpuré

1/2 msk worcestershiresås

rödvin

2-3 dl grädde

 

  • Stek köttet med salt & peppar. Häll på buljong och låt koka 1 1/2 timme.
  • Fräs lök och svamp i stekpannan och lägg sen över detta i köttgrytan, red med lite mjöl utrört i vatten. Smaksätt med soya, tomatpuré och worcestershiresås. 
  • Häll på rödvin och grädde och låt puttra i 10 min. 
  • Servera med pressad potatis, gelé och kanske nån kokt grönsak.

 

Kommentar: red gärna med lite mer mjöl för en något tjockare sås och vi som gillar mycket svamp kan nog dubbla mot det planerade. Och snåla inte med rödvinet, flera deciliter ska det vara för att bli riktigt gott!

Av Jessica - 6 oktober 2012 18:44

Det här är en av mammas paradrätter, onyttig som sjutton men den passar en lördagkväll när man ska ha lite extra allt!

 

Gunnels fläskfilé             4p

 

500 g fläskfilé

ägg 

ströbröd

salt & peppar

Sås:

3 dl grädde

3 msk chilisås

2 msk skånsk senap

riven ost med smak

 

  • Ansa filén och skär i ganska tjocka skivor, banka  ut dem och vänd dem i ägg och ströbröd.  Salta & peppra och bryn dem i matfett i stekpanna. Lägg över dem i en ugnsfast form efter hand.
  • Vispa ur pannan med grädde och blanda ner chilisås och senap. Häll över filéskivorna. Strö över rikligt med ost och gratinera på 225 grader i ca 15-20 min.
  • Servera med pressad potatis och grönsallad.

 

 

 

Kommentar: en härligt god och fet rätt som jag inte lärde mig gilla förrän jag var över 20, tidigare tyckte jag att den smakade för mycket senap. Perfekt bjudmat iaf då allt går att förbereda. Och funderade idag på om det inte vore gott med hasselbackspotatis till? Det testar vi nog nästa gång.

 

Av Jessica - 4 oktober 2012 21:44

I en gammal receptbok hittade jag det här receptet förra veckan, vet inte när jag skrev ner det men det måste vara många år sen... och har aldrig testat tidigare men nu ikväll när vi fick finbesök av Moster P så tyckte jag att det var på tiden att testa.


Kycklinggratäng                   4p

1 grillad kyckling eller 2 hyfsat stora kycklingfiléer (stekta med grillkryddor)

1 röd paprika

3 dl okokt ris

Sås:

1 dl mango chutney

1 dl grädde

2 dl creme fraiche

3 msk chilisås

2 tsk curry

2 tsk paprikapulver

2 dl riven ost

Garnering:

1/2 dl kokosflingor


  • Koka riset och blanda med hackad paprika. Lägg kycklingen i bitar över.
  • Blanda ingredienserna till såsen och häll denna över kyckling & ris. Strö över riven ost och gratinera 20 min på 225 grader. Strö över kokos när du tar ut formen ur ugnen.
  • Servera med sallad och gärna en brödbit.

 

 


Kommentar: det här var ungefär lika gott som nyttigt!! Riktigt gott alltså och mums tyckte både jag och R och detta kommer nog bli en fredagsfavorit här hemma. Tog vanlig fet creme fraiche och vatten istället för grädde, ökade även mängden vätska något. Använde mindre än 2 dl riven ost och glömde helt bort kokosflingorna. Banan och jordnötter skulle säkert vara riktigt gott till, det kanske vi testar nästa gång.

Av Jessica - 3 oktober 2012 06:01

Vet inte hur många år sen det var jag gjorde makaronilåda, har överhuvudtaget inte lagat många pastagratänger genom åren, förutom lasagne då förstås. Men ikväll testar vi en variant med makaroner och skinka och hoppas maten faller de två små kräsna i smaken.


Makaronilåda      4p


4 dl makaroner, (okokt mängd)  - kokas

1 purjolök

200g rökt skinka

Stanning:

3 ägg

3 dl mjölk

1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar

1-2 dl riven ost med stark smak


  • Skölj och strimla purjon, fräs några minuter i matfett i en stekpanna, lägg sedan i strimlad skinka.
  • Blanda fräset med de kokta makaronerna och lägg i en ugnsfast form.
  • Vispa ihop stanningen och häll över.
  • Strö på riven ost och grädda ca 30-40 min på 200 grader.

Kommentar: gott men med rejäl vardagssmak, dvs smakade inget särskilt utan mest bara makaroner med lite lite skinka. Nästa gång testar vi nog med smakrik korv istället, och en grönsallad är absolut ett måste till, annars blir det alltför tråkigt. När det gäller de två kräsna så funkade den här rätten bra för lillebror som tog om flera gånger. Storasyster däremot rynkade på näsan och åt endast det vi tvingade henne till.

 

 

 

Av Jessica - 1 oktober 2012 20:15

Fläskkotletter med kokt potatis och brunsås har ju hängt med i många år och är absolut väldigt gott men ibland brukar vi piffa till det och göra en sås med både senap och cider istället. 



Stek så många kotletter du vill och lägg sen över dem i en gryta eller nåt annat bra kärl och låt dem puttra i buljong en stund så att de blir härligt möra och goda, under tiden vispar du ur stekpannan med enrejäl  klick skånsk senap och några deciliter med valfri cider. Häll även på lite grädde och kanske ett stänk soya för färgens skull. Låt koka upp och red ev om du vill ha en tjock sås. Vi brukar nog ta maizena till just denna såsen för det är ju rätt smidigt.... Servera med potatisklyftor och gärna en god sallad, kanske babyspenat, tomat och rödlök? 

 

 

Av Jessica - 1 oktober 2012 20:01

För nåt år sen eller så var jag och barnen hos bästa Linda och käkade en lunch och då bjöd hon på den enkla och geniala köttfärsslimpan som hon hade hittat i en av Emma Hamberg och Anette Rosvalls härliga böcker. Vi gör den aldrig efter recept längre utan det blir av det vi kommer ihåg och som finns hemma....men ungefär det här har vi väl alltid i!


Köttfärsslimpa allt i ett

 

ca 500 g blandfärs

hackad lök eller löksoppepulver

1 ägg

1-2 msk kalvfond

salt & peppar

kinesisk soya


potatisklyftor

morotsstavar

palsternacksklyftor

rödlök i bitar


1 buljongtärning + 2-3 dl vatten = buljong


  • Blanda alla ingredienser till köttfärslimpan och forma limpan i mitten av en ugnsäker form. Pensla limpan med lite soya och lägg grönsakerna runt om (droppa gärna lite soya på dem oxå) och skjuts in i ugnen på 200-225 grader nånting...
  • Efter 20 minuter ungefär hoppas jag att du iaf har rört om i potatisblandningen nån gång och då är det lagom att hälla på buljongen och sen låta formen stå i ugnen ytterligare 20-25 minuter. 
  • Servera gärna med lingonsylt och ytterligare grönsaker om ni har lust, annars - låt bli!

Kommentar: gudagott och gudaenkelt och en av våra absoluta vardagsfavoriter här hemma (jag vet att jag har väldigt många favoriter men jag gillar helt enkelt mat) och jag fattar liksom inte att jag inte kunde komma på det här själv    om man väljer grönsaksbuljong i geleform (i en sån där liten plastförpackning) så har vi fått för oss att det smakar mer än om man väljer vanlig tärning, men annars funkar ju köttbuljong oxå bra.


Av Jessica - 1 oktober 2012 19:49

En smidig och god rätt som jag första gången blev bjuden på hos mina extraföräldrar i Svedala för en himla massa många år sen! Blev kär i de snälla smakerna på en gång och fick med mig receptet hem...


Kycklinggratäng          4-6 p

 

400-500 g okokt tagliatelle -  som ska kokas såklart

1-2 pkt bacon i bitar

100 g strimlad purjolök

500 g kycklingfilé

1 tomat i bitar

1 röd paprika, hackad


mjöl

salt & peppar

vatten

3 dl grädde

2 msk chilisås

basilika, färsk eller torkad

riven ost


  • Bryn kyckling och grönsaker, pudra över 2 msk mjöl och späd med 1 dl vatten (ev mer) och grädden. Krydda med chilisås, basilika och salt & peppar. 
  • Lägg pastan i en ugnsäker form och häll stuvningen över. Strö över riven ost och gratinera ca 20 min på 225 grader. 
  • Servera med gott bröd och mängder med sallad.

Kommentar: snälla och enkla smaker som passar både vuxen och barn. Vi tog färsk basilika eftersom vi numer alltid har det hemma, tog mycket men vi kunde tagit mer.... så man behöver nog inte vara försiktig med kryddningen. Glömde såklart fota så det får jag göra vid nästa tillfälle... det är väl kanske det som skiljer mig från de "riktiga" matbloggarna?!

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2020
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Kolla gärna denna blogg

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards