Senaste inläggen
Nu är det ju snart dax även för vår familj att ställas inför faktum när man kommer hem efter jobb och dagishämtning: middagen bör stå på bordet inom sådär 15 minuter! Lite längre tar den här rätten men har man förberett allt är det bara att slänga in i ugnen och 20 minuter senare är maten klar! Hittade receptet på nätet men har såklart gjort min egen variant.
Köttfärsgratäng
500-600 g blandfärs
1 gul lök, finhackad
1 burk krossade tomater
vitlök eller vitlökspulver
1 msk tomatpuré
grädde
salt & peppar
riven ost
200-250 g okokt penne
Kommentar: ursprungsreceptet var med purjo istället för gul lök och utan grädde men här kan man nog göra lite som man vill. Jag tog inte all pasta för det såg så mycket ut men när vi åt kändes det som onödigt mycket köttfärsröra. Perfekt att ha i lunchlådan iaf!
När vi var små var det alltid pappa som lagade mat när det var dax för fest och det här har varit en favorit så länge jag kan minnas. Glömmer aldrig när jag gick på gymnasiet och hade tjejkompisar hemma och bjöd på denna rätt. Alla tyckte det var supergott och efter en portion bad Charlotte om mer och bad oss skicka riset. Alla runt bordet fick sig ett gott skratt eftersom rätten serveras med pressad potatis!!
Mustiga grytan 4 p
500 g nötkött
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
4 dl buljong
6-12 smålökar
200 g konserverade hela champinjoner
1 msk mjöl
1 msk soya
2 msk tomatpuré
1/2 msk worcestershiresås
rödvin
2-3 dl grädde
Kommentar: red gärna med lite mer mjöl för en något tjockare sås och vi som gillar mycket svamp kan nog dubbla mot det planerade. Och snåla inte med rödvinet, flera deciliter ska det vara för att bli riktigt gott!
Det här är en av mammas paradrätter, onyttig som sjutton men den passar en lördagkväll när man ska ha lite extra allt!
Gunnels fläskfilé 4p
500 g fläskfilé
ägg
ströbröd
salt & peppar
Sås:
3 dl grädde
3 msk chilisås
2 msk skånsk senap
riven ost med smak
Kommentar: en härligt god och fet rätt som jag inte lärde mig gilla förrän jag var över 20, tidigare tyckte jag att den smakade för mycket senap. Perfekt bjudmat iaf då allt går att förbereda. Och funderade idag på om det inte vore gott med hasselbackspotatis till? Det testar vi nog nästa gång.
I en gammal receptbok hittade jag det här receptet förra veckan, vet inte när jag skrev ner det men det måste vara många år sen... och har aldrig testat tidigare men nu ikväll när vi fick finbesök av Moster P så tyckte jag att det var på tiden att testa.
Kycklinggratäng 4p
1 grillad kyckling eller 2 hyfsat stora kycklingfiléer (stekta med grillkryddor)
1 röd paprika
3 dl okokt ris
Sås:
1 dl mango chutney
1 dl grädde
2 dl creme fraiche
3 msk chilisås
2 tsk curry
2 tsk paprikapulver
2 dl riven ost
Garnering:
1/2 dl kokosflingor
Kommentar: det här var ungefär lika gott som nyttigt!! Riktigt gott alltså och mums tyckte både jag och R och detta kommer nog bli en fredagsfavorit här hemma. Tog vanlig fet creme fraiche och vatten istället för grädde, ökade även mängden vätska något. Använde mindre än 2 dl riven ost och glömde helt bort kokosflingorna. Banan och jordnötter skulle säkert vara riktigt gott till, det kanske vi testar nästa gång.
Vet inte hur många år sen det var jag gjorde makaronilåda, har överhuvudtaget inte lagat många pastagratänger genom åren, förutom lasagne då förstås. Men ikväll testar vi en variant med makaroner och skinka och hoppas maten faller de två små kräsna i smaken.
Makaronilåda 4p
4 dl makaroner, (okokt mängd) - kokas
1 purjolök
200g rökt skinka
Stanning:
3 ägg
3 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1-2 dl riven ost med stark smak
Kommentar: gott men med rejäl vardagssmak, dvs smakade inget särskilt utan mest bara makaroner med lite lite skinka. Nästa gång testar vi nog med smakrik korv istället, och en grönsallad är absolut ett måste till, annars blir det alltför tråkigt. När det gäller de två kräsna så funkade den här rätten bra för lillebror som tog om flera gånger. Storasyster däremot rynkade på näsan och åt endast det vi tvingade henne till.
Fläskkotletter med kokt potatis och brunsås har ju hängt med i många år och är absolut väldigt gott men ibland brukar vi piffa till det och göra en sås med både senap och cider istället.
Stek så många kotletter du vill och lägg sen över dem i en gryta eller nåt annat bra kärl och låt dem puttra i buljong en stund så att de blir härligt möra och goda, under tiden vispar du ur stekpannan med enrejäl klick skånsk senap och några deciliter med valfri cider. Häll även på lite grädde och kanske ett stänk soya för färgens skull. Låt koka upp och red ev om du vill ha en tjock sås. Vi brukar nog ta maizena till just denna såsen för det är ju rätt smidigt.... Servera med potatisklyftor och gärna en god sallad, kanske babyspenat, tomat och rödlök?
För nåt år sen eller så var jag och barnen hos bästa Linda och käkade en lunch och då bjöd hon på den enkla och geniala köttfärsslimpan som hon hade hittat i en av Emma Hamberg och Anette Rosvalls härliga böcker. Vi gör den aldrig efter recept längre utan det blir av det vi kommer ihåg och som finns hemma....men ungefär det här har vi väl alltid i!
Köttfärsslimpa allt i ett
ca 500 g blandfärs
hackad lök eller löksoppepulver
1 ägg
1-2 msk kalvfond
salt & peppar
kinesisk soya
potatisklyftor
morotsstavar
palsternacksklyftor
rödlök i bitar
1 buljongtärning + 2-3 dl vatten = buljong
Kommentar: gudagott och gudaenkelt och en av våra absoluta vardagsfavoriter här hemma (jag vet att jag har väldigt många favoriter men jag gillar helt enkelt mat) och jag fattar liksom inte att jag inte kunde komma på det här själv om man väljer grönsaksbuljong i geleform (i en sån där liten plastförpackning) så har vi fått för oss att det smakar mer än om man väljer vanlig tärning, men annars funkar ju köttbuljong oxå bra.
En smidig och god rätt som jag första gången blev bjuden på hos mina extraföräldrar i Svedala för en himla massa många år sen! Blev kär i de snälla smakerna på en gång och fick med mig receptet hem...
Kycklinggratäng 4-6 p
400-500 g okokt tagliatelle - som ska kokas såklart
1-2 pkt bacon i bitar
100 g strimlad purjolök
500 g kycklingfilé
1 tomat i bitar
1 röd paprika, hackad
mjöl
salt & peppar
vatten
3 dl grädde
2 msk chilisås
basilika, färsk eller torkad
riven ost
Kommentar: snälla och enkla smaker som passar både vuxen och barn. Vi tog färsk basilika eftersom vi numer alltid har det hemma, tog mycket men vi kunde tagit mer.... så man behöver nog inte vara försiktig med kryddningen. Glömde såklart fota så det får jag göra vid nästa tillfälle... det är väl kanske det som skiljer mig från de "riktiga" matbloggarna?!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|||||
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
|||
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
|||
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
|||
27 |
28 |
29 | 30 |
||||||
|