Senaste inläggen
En supergod och superenkel sås som passar till lax och säkerligen annan fisk oxå!
Sherrysås 4 p
1 finhackad gul lök
1 msk persilja
1 msk smör
1 dl torr sherry
2 dl grädde
1 1/2 fiskbuljongtärning
2 dl lätt creme fraiche
1 krm citronpeppar
cayennepeppar
KOMMENTAR: såsen blir ganska tunn och eftersom vi skulle ha såsen till laxplanka så redde vi med maizena vilket funkade utmärkt.
Det var hos Linda jag först åt den här hemmagjorda chokladpudding som helt klart blivit en STOR FAVORIT! Är mer som kladdkaka med chokladsås än som den pulverpudding man vispar ihop med mjölk.
Ellies chokladpudding
10 port
100 g mörk choklad
100 g smör/margarin
3 1/2 dl socker
2 1/2 dl mjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
1 dl farinsocker
3 msk kakao
3 1/2 dl hett vatten
Gör så här:
Kommentar: Tycker det blev lite mycket chokladsås så nästa gång minskar jag nog på sockerblandningen och vattnet. En omgång räcker absolut inte till 10 pers, mer 6-8! Testade även att göra en variant med vit choklad men även om jag älskar sött så blev detta nästan för sliskigt så jag föredrar mörk choklad.
Har plockat receptet ur en av mina favoritböcker, Två systrars söta:
Sega kladdkakemuffins ca 20 st
4 ägg
6 dl socker
3 dl mjöl
8 msk kakao
4 tsk vaniljsocker
2 krm salt
200 g smält smör/margarin
Gör så här:
Till varje svensk helg hör väl numera taco i nån form, har förstått att åtminstone de flesta barnfamiljer äter tacos eller pizza på fredagar.... vi har inte hamnat i den kategorin än men igårkväll testade vi ett nytt lite annorlunda recept.
Överbakad kycklinggratäng med tex-mex 4 p
Mos:
8 potatisar
salt
1 dl grädde
1 klick smör/margarin
1 ägg
riven parmesan
Fyllning:
1 gul lök, hackad
10 champinjoner, klyftade
1 röd paprika, hackad
2 rätt stora kycklingfiléer, mindre bitar
1 påse tacokrydda
3 msk lätt creme fraiche
2 dl mellangrädde
80-100 g fryst avrunnen spenat
2 dl riven ost, gärna tex-mex
Kommentar: GOTT!! Nästa gång tar vi nog lite mer tacokrydda för att få lite mer smak. Kanske kan man även ha i lite mer kyckling, beror på hur förtjust man är i champinjoner. Smidigt att förbereda om man har gäster. Blir nog en klar fredagsfavorit här hemma. JÄDRANS GOTT var mannens kommentar!
Ytterligare ett nytt recept från senaste mattidningen som jag gjort om lite...
Aubergine & köttfärsgratäng 4 p
2 auberginer
8 vanliga potatisar (varken stora eller små)
2 dl ajvar relish
1 dl vatten
2 tomater, skivade
riven ost
1 mozzarella
salt & peppar
Köttfärssås:
500 g köttfärs
1 gul lök
1/2 köttbuljongtärning
1/4 dl vatten
Kommentar: ta gärna lite mer potatis och nästa gång blir det nog även lite mer ajvar eller välj stark ajvar. Smidigt om köttfärsröran är färdig och här i huset GILLAR VI GRATÄNGER. Bara 1 bytta på bordet!
Hittade ett recept i senaste Matmagasinet som jag gjorde om för att passa våra (=mina) smaklökar bättre.
Supersnabbt och enkelt, passar bra en fredagkväll eller varför inte mitt i veckan?
Thaigryta 4 p
1 gul lök, skivad
1/3 purjolök, skivad
några tärningar fryst (tinad) spenat
2-3 tsk röd currypasta
1 burk kokosmjölk
1 dl vatten
500 g laxfilé i bitar
Vet att man ska fota före man börjar äta men ibland glömmer man...
Kommentar: nästa gång testar vi med kyckling & ris, borde funka lika bra och blir lite mer matigt. För den som gillar starkare mat rekommenderar jag att man dubblerar mängden currypasta. Med bröd till blir det här absolut en komplett rätt och släng gärna ner mer grönsaker om du har hemma.... kanske blomkål?
Det är den här soppan som är känd som Falsk hummersoppa från "Halv åtta hos mig". Jag kallar den för vad det är - morotssoppa.
Morotssoppa 4 p
700 g morötter
4 dl vatten
1 tsk salt
1 st lök, gul
1,5 msk smör
1 msk vetemjöl
7 dl hönsbuljong
2-3 msk konjak
1,5 dl vispgrädde
cayennepeppar efter smak
vitpeppar efter smak
dill till garnering
Bilden lånad från recept.nu
1. Skala och skär morötterna i bitar och koka dem mjuka i vattnet ca 10min.
2. Ta upp morötterna och spadet, mixa morötterna till en puré i en matberedare eller mixer.
3. Skala och hacka löken och fräs utan att den får färg ca 3 minuter.
4. Dofta över mjöl och späd med buljong och morotspurén.
5. Låt soppan sjuda några minuter men inte koka
6. Rör ner cognac och grädde, smaka av med cayennepeppar och vitpeppar.
7. Garnera med dill och servera.
Ny vecka och nya recept! Det här testar vi imorgon då vi båda är hemma sent.
Sofias makrillpasta 4 p
300 g pasta
3 dl fryst grönsaksblandning
3 burkar makrill i tomatsås
300 g keso
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
Kommentar: det här gillade vi, blev lite som halvljummen sallad och vi käkade en fralla till. Blandade i makrillen i pastaröran för att även den skulle bli lite varm. Kan nog ta 500 g keso nästa gång för att dryga ut portionerna.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|||||
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
|||
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
|||
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
|||
27 |
28 |
29 | 30 |
||||||
|