Mina köksäventyr

Senaste inläggen

Av Jessica - 11 juni 2011 09:54

En supergod och superenkel sås som passar till lax och säkerligen annan fisk oxå!


Sherrysås                            4 p

1 finhackad gul lök

1 msk persilja

1 msk smör

1 dl torr sherry

2 dl grädde

1 1/2 fiskbuljongtärning

2 dl lätt creme fraiche

1 krm citronpeppar

cayennepeppar


  • Fräs lök & persilja i smör. Tillsätt sherry, grädde & buljongtärning och låt koka  2 min.
  • SILA!
  • Tillsätt creme fraiche och låt koka ytterligare 3 min.
  • Smaka av med salt, citronpeppar & cayennepeppar.

KOMMENTAR: såsen blir ganska tunn och eftersom vi skulle ha såsen till laxplanka så redde vi med maizena vilket funkade utmärkt.

Av Jessica - 3 april 2011 06:48

Det var hos Linda jag först åt den här hemmagjorda chokladpudding som helt klart blivit en STOR FAVORIT! Är mer som kladdkaka med chokladsås än som den pulverpudding man vispar ihop med mjölk.


 


Ellies chokladpudding                                    
   10 port

100 g mörk choklad

100 g smör/margarin

3 1/2 dl socker

2 1/2 dl mjöl

1 1/2 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

2 tsk vaniljsocker

1 dl mjölk

1 dl farinsocker

3 msk kakao

3 1/2 dl hett vatten


Gör så här:

  •  Smöra och bröa en 2 liters form (ej springform)
  • Smält chokladen i vattenbad eller i micron.
  • Rör smöret och HÄLFTEN av sockret.
  • Blanda ner mjöl, bakpulver, salt & HÄLFTEN av vaniljsockret i smörblandningen.
  • Häll i den smälta chokladen och mjölken och rör till en slät smet. Bred/klicka ut i formen.
  • Blanda resten av sockret, vaniljsockret, farinsocker & kakao. Strö över kaksmeten.
  • Häll över den kokande vattnet och ställ direkt in i ugnen.
  • Grädda i nedre delen ca 50 min på 175 grader.
  • Låt svalna innan servering.

Kommentar: Tycker det blev lite mycket chokladsås så nästa gång minskar jag nog på sockerblandningen och vattnet. En omgång räcker absolut inte till 10 pers, mer 6-8! Testade även att göra en variant med vit choklad men även om jag älskar sött så blev detta nästan för sliskigt så jag föredrar mörk choklad.



Har plockat receptet ur en av mina favoritböcker, Två systrars söta:



Av Jessica - 3 april 2011 06:45

Sega kladdkakemuffins                                 ca 20 st

4 ägg

6 dl socker

3 dl mjöl

8 msk kakao

4 tsk vaniljsocker

2 krm salt

200 g smält smör/margarin


Gör så här:

  • Vispa ägg och socker
  • I med övriga ingredienser och blanda runt
  • Klicka ut i mellanstora muffinsformar
  • Grädda ca 20 min på 200 grader
  • ÄT!

 

Av Jessica - 6 mars 2011 12:31

Till varje svensk helg hör väl numera taco i nån form, har förstått att åtminstone de flesta barnfamiljer äter tacos eller pizza på fredagar.... vi har inte hamnat i den kategorin än men igårkväll testade vi ett nytt lite annorlunda recept.


Överbakad kycklinggratäng med tex-mex                     4 p

Mos:

8 potatisar

salt

1 dl grädde

1 klick smör/margarin

1 ägg

riven parmesan

Fyllning:

1 gul lök, hackad

10 champinjoner, klyftade

1 röd paprika, hackad

2 rätt stora kycklingfiléer, mindre bitar

1 påse tacokrydda

3 msk lätt creme fraiche

2 dl mellangrädde

80-100 g fryst avrunnen spenat

2 dl riven ost, gärna tex-mex


  • Gör potatismoset som vanligt.
  • Fräs lök, svamp, paprika, spenat & kyckling på rätt hög värme.
  • Häll över tacokryddan och blanda i grädde och creme fraiche. Låt puttra några minuter. I med riven ost.
  • Häll fyllningen i en ugnsäker form och bred moset över, gratinera i ugnen 225 grader ca 15 min.
  • Servera med sallad och färskt bröd.


Kommentar: GOTT!! Nästa gång tar vi nog lite mer tacokrydda för att få lite mer smak. Kanske kan man även ha i lite mer kyckling, beror på hur förtjust man är i champinjoner. Smidigt att förbereda om man har gäster. Blir nog en klar fredagsfavorit här hemma. JÄDRANS GOTT var mannens kommentar!

Av Jessica - 27 februari 2011 15:35

Ytterligare ett nytt recept från senaste mattidningen som jag gjort om lite...


Aubergine & köttfärsgratäng                        4 p

2 auberginer

8 vanliga potatisar (varken stora eller små)

2 dl ajvar relish

1 dl vatten

2 tomater, skivade

riven ost

1 mozzarella

salt & peppar

Köttfärssås:

500 g köttfärs

1 gul lök

1/2 köttbuljongtärning

1/4 dl vatten


  • Gör först köttfärssåsen, fräs ingredienserna och låt puttra en stund.
  • Tvätta aubergine & skala potatis, skär i cm-tjocka skivor och lägg i ugnsfast form. Ringla olja samt salta & peppra och ställ in i ugnen på 200 grader i 30 minuter.
  • Värm köttfärsröran, klicka i ajvar och slå i vatten och låt puttra 10 minuter.
  • Varvar potatis, aubergine & köttfärs i en ugnsfast form. Lägg på tomater, riven ost & mozzarella i bitar.
  • Gratinera 10-15 minuter.
  • Servera med sallad.

Kommentar: ta gärna lite mer potatis och nästa gång blir det nog även lite mer ajvar eller välj stark ajvar. Smidigt om köttfärsröran är färdig och här i huset GILLAR VI GRATÄNGER. Bara 1 bytta på bordet!


Av Jessica - 27 februari 2011 15:24

Hittade ett recept i senaste Matmagasinet som jag gjorde om för att passa våra (=mina) smaklökar bättre.


Supersnabbt och enkelt, passar bra en fredagkväll eller varför inte mitt i veckan?


Thaigryta                                  4 p

1 gul lök, skivad

1/3 purjolök, skivad

några tärningar fryst (tinad) spenat

2-3 tsk röd currypasta

1 burk kokosmjölk

1 dl vatten

500 g laxfilé i bitar


  • Fräs lök, spenat & purjo i lite olja några minuter, ner med currypasta & lite av kokosmjölken och fräs ytterligare några minuter.
  • Blanda ner resten av kokosmjölken samt vattnet och låt puttra några minuter.
  • Lägg i laxbitarna och låt puttra tills de är klara.
  • Servera med nudlar.

  


Vet att man ska fota före man börjar äta men ibland glömmer man...

 

Kommentar: nästa gång testar vi med kyckling & ris, borde funka lika bra och blir lite mer matigt. För den som gillar starkare mat rekommenderar jag att man dubblerar mängden currypasta. Med bröd till blir det här absolut en komplett rätt och släng gärna ner mer grönsaker om du har hemma.... kanske blomkål?

Av Jessica - 18 februari 2011 11:21

Det är den här soppan som är känd som Falsk hummersoppa från "Halv åtta hos mig". Jag kallar den för vad det är - morotssoppa.


Morotssoppa                     4 p

700 g morötter
4 dl vatten
1 tsk salt
1 st lök, gul
1,5 msk smör
1 msk vetemjöl
7 dl hönsbuljong
2-3 msk konjak
1,5 dl vispgrädde
cayennepeppar efter smak
vitpeppar efter smak
dill till garnering


  

Bilden lånad från recept.nu


Gör så här

1. Skala och skär morötterna i bitar och koka dem mjuka i vattnet ca 10min.

2. Ta upp morötterna och spadet, mixa morötterna till en puré i en matberedare eller mixer.

3. Skala och hacka löken och fräs utan att den får färg ca 3 minuter.

4. Dofta över mjöl och späd med buljong och morotspurén.

5. Låt soppan sjuda några minuter men inte koka

6. Rör ner cognac och grädde, smaka av med cayennepeppar och vitpeppar.

7. Garnera med dill och servera.

Av Jessica - 15 februari 2011 18:19

Ny vecka och nya recept! Det här testar vi imorgon då vi båda är hemma sent.


Sofias makrillpasta                   4 p

300 g pasta

3 dl fryst grönsaksblandning

3 burkar makrill i tomatsås

300 g keso

1/2 tsk salt

2 krm svartpeppar



  • Koka pasta enl anvisning på paketet, när 2 minuter återstår så låt grönsaksblandningen koka med. Låt rinna av.
  • Hacka makrillen i mindre bitar, blanda pasta, grönsaksblandning och keso. Smaka av med salt och peppar.
  • Fördela pastan på tallriken och toppa med makrillröran.


Kommentar: det här gillade vi, blev lite som halvljummen sallad och vi käkade en fralla till. Blandade i makrillen i pastaröran för att även den skulle bli lite varm. Kan nog ta 500 g keso nästa gång för att dryga ut portionerna.

Fisk · Pasta

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2020
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Kolla gärna denna blogg

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards