Senaste inläggen
Igår skulle vi ha folk och som vanligt funderades det här hemma vad vi skulle bjuda till efterätt. Kollade runt lite och hittade ett recept på kladdkakscheesecake som lät riktigt gott! Så jag har kopierat receptet rakt av ...
Chokladkaka med cheesecakefyllning
150 gram smör
2 st ägg
1,5 dl socker
1 dl krossade pepparkakor och/eller digestivekex
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
Fyllning
2 st ägg
1 st pressad limefrukt
1 tsk vaniljsocker
0,75 dl socker
400 gram philadelphiaost
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret.
3. Vispa ägg och socker poröst, blanda i vaniljsocker, bakpulver, vetemjöl och kakao.
4. Häll i smöret och de krossade kexen och rör till en jämn smet.
5. Bröa en springform och ha i chokladsmeten och grädda i 15 minuter.
Gör under tiden cheesecakesmeten.
6. Vispa ägg, lime, vaniljsocker och socker. Rör ner philadelphiaosten.
7. Ta ur formen med kladdkakan i efter 15 minuter och häll i cheesecakefyllningen. Grädda ytterligare 30 minuter. Kakan skall fortfarande vara lite kladdig i mitten.
Kommentar: döpte direkt om kakan till chokladkaka istället för kladdkaka för min blev allt annat än kladdig. Men rätt god ändå med vispad grädde till. Men istället för att testa igen tror jag att jag ska leta upp ett gammalt recept på muffins med liknande innehåll som jag har för mig var riktigt goda.Ber att få återkomma när jag hittat det jag söker...
En klar favorit här hemma är pepparsås och sen vi testade den här varianten för några månader sen har den lagats vid ett flertal tillfällen.
Pepparsås 4 p
3 dl grädde
1 msk smör
1 liten gul lök
chilifrukter
1 msk torkad grönpeppar
1 msk torkad rosépeppar
1 tärning grönsaksbuljong
salt
Kommentar: vi har inte haft någon chilifrukt i än men det kanske vi testar så småningom, än så länge är såsen helt underbart god ändå. Ibland tjocknar den när man kokar men ibland har vi fått reda med maizena. 3 dl som ska reducera känns lite i underkant till 4 personer, ett alternativ kan vara att späda med mjölk och reda den istället.
Det är många år sen nu men en gång (som alltid förresten) blev vi bjudna på den här enkla, men goda, rätten hemma hos fam Larsson i Malmö. Fick såklart med mig receptet hem men det slarvade jag bort ganska omgående så det här är min egna hemsnickrade variant.
Sherryfilé 4 p
500-600 g fläskfilé
1 pkt bacon
färska champinjoner
1 dl creme fraiche
3 dl vatten + 1 buljongtärning
1-2 dl vispgrädde
1 msk kinesisk soya
1-2 msk sherry
salt & peppar
Kommentar: vi har gjort denna rätt med både kyckling och quornfiléer och det funkar utmärkt, blir lite mer smak med fläskfilé än kyckling. Vi har haft både pressad potatis (går åt betydligt mer sås) och hasselbackspotatis till. Gratäng funkar säkert oxå utmärkt.
Att baka bröd i form är alltid svårt men för den skull slutar jag inte att försöka... här ett bröd med ganska mycket sirap men även fröer och fullkornsmjöl för att hålla magen igång!
Fullkornsbröd 2 st
1 liter naturell yoghurt
1 pkg jäst
1 dl mörk sirap
2 dl linfrön
1+1 dl solrosfrön
1+1 dl pumpafrön
1 msk salt
10 dl fullkornsmjöl av dinkel, 600 g
4 dl fint rågmjöl, 220 g
smör till formarna
Kommentar: gräddade de här bröden 30 minuter mer än i receptet men ändå kom de inte upp i några 98 grader, men kändes hyfsat torra och kniven blev inte heller kladdig när jag skar upp det. Smaken var sådär enl mannen så kanske testar jag med några kryddor nästa gång... för jag måste nog baka det iaf en gång till innan jag ger upp...
Ett recept från senaste tjejmiddagen med matgänget som jag verkligen gillade, måste såklart sparas här!
Hummersoppa 6 p
1 burk kräftstjärtar
1 schalottenlök
1 msk tomatpuré
2 msk konjak
2 msk konc hummerfond
3 dl vispgrädde
2 dl torrt vitt vin
2 dl mjölk 3 %
1 msk Maizena
100-200 g taleggio (italiensk kittost)
timjan till garnering
olja
salt & peppar
Kommentar: enkel att göra och jättegod, den här bjuder jag ev på när det är dax för tjejmiddag om några veckor. Dock späder jag nog med mer mjölk alt vin för mängden var i minsta laget om man tar den större mängden ost.
Länge länge har jag tänkt att vi ska äta en sån där lång och härlig söndagsfrukost som man brukar se i tidningarna. Men med en förälder som ofta stiger upp redan vid sex och en annan som MÅSTE HA frukost så fort han stiger upp så har det liksom aldrig blivit av. Förutom idag då vi vaknade sent och sen låg länge innan vi steg upp så blev det inte frukost förrän efter nio! Så då blev det äntligen av att vi testade amerikanska pannkakor - gott!! Kokade lite snabbt egen jordgubbssylt till oxå - mumisgt värre tyckte föräldrarna. Ingen av barnen åt dock några pannkakor och storasyster grät nästan när hon smakade sylten för den var inte god!
Amerikanska pannkakor 8-10 st
Blanda som vanligt och stek små pannkakor, funkar utmärkt att använda en vanlig stekpanna.
15 minutersmat är väl aldrig fel, här är en sån rätt från ett gammalt nummer av Matmagasinet och deras "avdelning Matkassen". Köttfärs och ris brukar ju oxå funka så vi får helt enkelt testa.
Köttfärsyakiniku 4p
500 g nötfärs
2 stora gula lökar, skivade
1 dl japansk soya
1 1/2 dl torrt vitt vin eller 2 msk vitvinsvinäger + 1 dl vatten
2 msk socker
1/2 tsk grovmald svartpeppar
1-2 msk finriven ingefära
Tillbehör:
ris
haricots verts
ev röd chili o strimlad purjo
Kommentar: det här var gott! Och jag är lika glad varje gång jag hittar ett recept med färs som kan ersätta den vanliga köttfärssåsen och som man kan ha i frysen och bara ta upp o värma. Det här var absolut en sån rätt!! Tog mindre svartpeppar än i receptet och det var lagom, kan ju peppra extra på tallriken om man vill. Storasyster gillade inte för det var för starkt, däremot kunde hon tänka sig att smaka eftersom det var stora lökbitar som man kunde ta bort. Mannen hade köpt en väldigt liten bit ingefära så det blev nog bara en halv matsked, gott men vi testar nog med mer nästa gång. Rivna morötter till, förutom halvtråkiga haricots verts, var en hit! Vin hade jag inget så jag körde vinäger o vatten för det finns alltid hemma.
Paella är en av mina favoriträtter, rent utseendemässigt alltså! Denna underbara gula färg, härlig kyckling, goda skaldjur och så ett gott ris..... synd bara att det ska vara saffran i paella. För det gillar jag INTE! Blev därför glad när vi hittade den här varianten i en ICA-bilaga jag tog hem från affären för några veckor sen.
Paella med kyckling, chorizo o timjan 4 p
4 port avorioris - kokas enl förpackningen
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 kruka timjan
1 zucchini
400 g kycklingfilé
3 chorizokorvar
2 dl hönsbuljong
250 g körsbärstomater
65 g spenat
olja, salt & peppar
Kommentar: det här var gott men ingen vardagsmat, att laga risotto med två barn runt benen tyckte mannen var sådär och vi var lite rädda för att få risotton för blöt snålade vi med buljongen och då blev det torr istället.... inte särskilt gott med korven heller för den tog helt överhanden. Men vi testar nog det här en helg istället fast med en hel del ändringar. Sen tycker jag att namnet "paella med kyckling" var lite missvisande, det här handlade ju helt enkelt om risotto!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|||||
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
|||
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
|||
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
|||
27 |
28 |
29 | 30 |
||||||
|