Mina köksäventyr

Senaste inläggen

Av Jessica - 8 december 2012 18:25

En klar favorit här hemma är pepparsås och sen vi testade den här varianten för några månader sen har den lagats vid ett flertal tillfällen.

 

Pepparsås     4 p

 

3 dl grädde

1 msk smör

1 liten gul lök

chilifrukter

1 msk torkad grönpeppar

1 msk torkad rosépeppar

1 tärning grönsaksbuljong

salt 

 

  • Finhacka löken och chilin. Fräs i smöret och låt svettas några minuter utan att få färg. 
  • Späd med grädde och smula i buljongtärningen. Tillsätt hela pepparkorn. 
  • Låt såsen sjuda på låg värme 5-6 minuter eller tills den börjar tjockna. 
  • Sila såsen och smaka av med salt. 
  • Servera med kött o potatis. 

 

Kommentar: vi har inte haft någon chilifrukt i än men det kanske vi testar så småningom, än så länge är såsen helt underbart god ändå. Ibland tjocknar den när man kokar men ibland har vi fått reda med maizena. 3 dl som ska reducera känns lite i underkant till 4 personer, ett alternativ kan vara att späda med mjölk och reda den istället.

ANNONS
Av Jessica - 8 december 2012 18:18

Det är många år sen nu men en gång (som alltid förresten) blev vi bjudna på den här enkla, men goda, rätten hemma hos fam Larsson i Malmö. Fick såklart med mig receptet hem men det slarvade jag bort ganska omgående så det här är min egna hemsnickrade variant.


Sherryfilé                       4 p

 

500-600 g fläskfilé

1 pkt bacon

färska champinjoner

1 dl creme fraiche

3 dl vatten + 1 buljongtärning

1-2 dl vispgrädde

1 msk kinesisk soya

1-2 msk sherry

salt & peppar

 

  • Putsa o skiva fläskfilén, stek ihop med bacon. Lägg över i en ugnsfast form.
  • Vispa ur pannan men buljong, tillsätt creme fraiche och grädde samt soya och sherry och låt puttra några minuter. 
  • Häll såsen över köttet och gratinera på 230 grader ca 20-30 minuter. 
  • Servera med potatis i någon form. Och så sallad såklart!

 

Kommentar: vi har gjort denna rätt med både kyckling och quornfiléer och det funkar utmärkt, blir lite mer smak med fläskfilé än kyckling. Vi har haft både pressad potatis (går åt betydligt mer sås) och hasselbackspotatis till. Gratäng funkar säkert oxå utmärkt.

ANNONS
Av Jessica - 24 november 2012 08:51

Att baka bröd i form är alltid svårt men för den skull slutar jag inte att försöka... här ett bröd med ganska mycket sirap men även fröer och fullkornsmjöl för att hålla magen igång!

 

Fullkornsbröd  2 st

 

1 liter naturell yoghurt

1 pkg jäst

1 dl mörk sirap

2 dl linfrön

1+1 dl solrosfrön

1+1 dl pumpafrön

1 msk salt

10 dl fullkornsmjöl av dinkel, 600 g

4 dl fint rågmjöl, 220 g

smör till formarna

 

 

  • Värm yoghurten till 37 grader, häll över jästen som du finfördelat i en bunke. Rör till den har löst sig. 
  • Tillsätt sirap, salt, linfrön, hälften av solrosfröna och pumpakärnorna samt mjölet. Rör tills allt har blandats. Blir en ganska lös deg. Jäs under plastfolie ca 1 timme. 
  • Smörj 2 1 1/2 liters forma, häll hälften av de sparade fröna i formen och fördela degen. Strö resten av fröna på degen och platta till så att de fastnar. 
  • Ställ formarna på galler längst ner i kall ugn och sätt på 200 grader. Grädda 1 timme.
  • Täck med alufolie, sänk temperaturen till 180 grader och grädda ytterligare ca 20 minuter, eller tills innertemperaturen är 98-100 grader. 
  • Ta ut och stjälp upp bröden, låt kallna under duk.

 

 

 

 

Kommentar: gräddade de här bröden 30 minuter mer än i receptet men ändå kom de inte upp i några 98 grader, men kändes hyfsat torra och kniven blev inte heller kladdig när jag skar upp det. Smaken var sådär enl mannen så kanske testar jag med några kryddor nästa gång... för jag måste nog baka det iaf en gång till innan jag ger upp...

Av Jessica - 21 november 2012 21:28

Ett recept från senaste tjejmiddagen med matgänget som jag verkligen gillade, måste såklart sparas här!

 

Hummersoppa                        6 p

 

1 burk kräftstjärtar

1 schalottenlök

1 msk tomatpuré

2 msk konjak

2 msk konc hummerfond

3 dl vispgrädde

2 dl torrt vitt vin

2 dl mjölk 3 %

1 msk Maizena

100-200 g taleggio (italiensk kittost)

timjan till garnering

olja

salt & peppar

 

  • Skala o finhacka löken, fräs glansig i olja i en kastrull. Rör ner tomatpurén och fräs med någon minut.
  • Tillsätt konjak och låt koka in. Häll på fond, grädde och vin. Låt småkoka utan lock ca 15 minuter. 
  • Rör ihop mjölk och Maizena, vispa ner i kastrullen och låt sjuda med i 2 minuter. Krydda med salt o peppar. 
  • Skär osten i kuber, fördela dessa samt kräftstjärtar i botten på små skålar eller koppar. Häll på soppan och garnera med timjan.

 

 

 

 

 

 

Kommentar: enkel att göra och jättegod, den här bjuder jag ev på när det är dax för tjejmiddag om några veckor. Dock späder jag nog med mer mjölk alt vin för mängden var i minsta laget om man tar den större mängden ost.


Av Jessica - 28 oktober 2012 08:58

Länge länge har jag tänkt att vi ska äta en sån där lång och härlig söndagsfrukost som man brukar se i tidningarna. Men med en förälder som ofta stiger upp redan vid sex och en annan som MÅSTE HA frukost så fort han stiger upp så har det liksom aldrig blivit av. Förutom idag då vi vaknade sent och sen låg länge innan vi steg upp så blev det inte frukost förrän efter nio! Så då blev det äntligen av att vi testade amerikanska pannkakor - gott!! Kokade lite snabbt egen jordgubbssylt till oxå - mumisgt värre tyckte föräldrarna. Ingen av barnen åt dock några pannkakor och storasyster grät nästan när hon smakade sylten för den var inte god!

 

Amerikanska pannkakor           8-10 st

 

  • 1 ägg
  • 2 dl filmjölk
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk socker
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk margarin (eller smör)

Blanda som vanligt och stek små pannkakor, funkar utmärkt att använda en vanlig stekpanna.

 

Av Jessica - 22 oktober 2012 20:46

15 minutersmat är väl aldrig fel, här är en sån rätt från ett gammalt nummer av Matmagasinet och deras "avdelning Matkassen". Köttfärs och ris brukar ju oxå funka så vi får helt enkelt testa.


Köttfärsyakiniku       4p


500 g nötfärs

2 stora gula lökar, skivade

1 dl japansk soya

1 1/2 dl torrt vitt vin eller 2 msk vitvinsvinäger + 1 dl vatten

2 msk socker

1/2 tsk grovmald svartpeppar

1-2 msk finriven ingefära

Tillbehör:

ris

haricots verts

ev röd chili o strimlad purjo

 

 

 


  • Koka ris o haricots verts
  • Bryn färsen i olja, tillsätt lök och stek tills den blir mjuk.
  • Häll på soja, vin, socker, peppar och ingefära. Koka 5-10 minuter. Smaka av.
  •  


Kommentar: det här var gott! Och jag är lika glad varje gång jag hittar ett recept med färs som kan ersätta den vanliga köttfärssåsen och som man kan ha i frysen och bara ta upp o värma. Det här var absolut en sån rätt!! Tog mindre svartpeppar än i receptet och det var lagom, kan ju peppra extra på tallriken om man vill. Storasyster gillade inte för det var för starkt, däremot kunde hon tänka sig att smaka eftersom det var stora lökbitar som man kunde ta bort. Mannen hade köpt en väldigt liten bit ingefära så det blev nog bara en halv matsked, gott men vi testar nog med mer nästa gång. Rivna morötter till, förutom halvtråkiga haricots verts, var en hit!  Vin hade jag inget så jag körde vinäger o vatten för det finns alltid hemma.

Av Jessica - 22 oktober 2012 20:39

Paella är en av mina favoriträtter, rent utseendemässigt alltså! Denna underbara gula färg, härlig kyckling, goda skaldjur och så ett gott ris..... synd bara att det ska vara saffran i paella. För det gillar jag INTE! Blev därför glad när vi hittade den här varianten i en ICA-bilaga jag tog hem från affären för några veckor sen.


Paella med kyckling, chorizo o timjan         4 p


4 port avorioris - kokas enl förpackningen

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1/2 kruka timjan

1 zucchini

400 g kycklingfilé

3 chorizokorvar

2 dl hönsbuljong

250 g körsbärstomater

65 g spenat

olja, salt & peppar


  • Skiva lök o hacka vitlök, hacka timjan fint. Skär zucchini i tärningar och skiva korven.
  • Stek kyckling i olja, tillsätt lök, vitlök, timjan, zucchini o korv och stek ytterligare några minuter. Tillsätt buljong och koka sakta några minuter. 
  • Smaksätt med salt & peppar. 
  • Dela tomaterna i halvor och vänd sen ner riset i kycklingblandningen ihop med tomater och spenat. Servera med bröd.


Kommentar: det här var gott men ingen vardagsmat, att laga risotto med två barn runt benen tyckte mannen var sådär och  vi var lite rädda för att få risotton för  blöt snålade vi med buljongen och då blev det torr istället.... inte särskilt gott med korven heller för den tog helt överhanden. Men vi testar nog det här en helg istället fast med en hel del ändringar. Sen tycker jag att namnet "paella med kyckling" var lite missvisande, det här handlade ju helt enkelt om risotto!

Av Jessica - 9 oktober 2012 18:02

Nu är det ju snart dax även för vår familj att ställas inför faktum när man kommer hem efter jobb och dagishämtning: middagen bör stå på bordet inom sådär 15 minuter! Lite längre tar den här rätten men har man förberett allt är det bara att slänga in i ugnen och 20 minuter senare är maten klar! Hittade receptet på nätet men har såklart gjort min egen variant.

 

Köttfärsgratäng   

 

500-600 g blandfärs

1 gul lök, finhackad

1 burk krossade tomater

vitlök eller vitlökspulver

1 msk tomatpuré

grädde

salt & peppar

riven ost

200-250 g okokt penne

 

 

 

 


  • Koka pastan
  • Fräs färs & lök, tillsätt övriga ingredienser, krydda och låt puttra 5-10 minuter. 
  • Lägg till köttfärsröra i botten på en ugnsfast form, på med pasta och så ett lager färs till följt av ytterligare pasta och sen lite färs överst. Slå på lite grädde (ca 1 dl)  innan du strör över riven ost.
  • In i ugnen på 200-225 grader kall ugn ca 20-30 minuter.
  • Servera med riven morot.
  •  

Kommentar: ursprungsreceptet var med purjo istället för gul lök och utan grädde men här kan man nog göra lite som man vill. Jag tog inte all pasta för det såg så mycket ut men när vi åt kändes det som onödigt mycket köttfärsröra. Perfekt att ha i lunchlådan iaf!

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2015
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Kolla gärna denna blogg

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Mina köksäventyr med Blogkeen
Följ Mina köksäventyr med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se