Mina köksäventyr

Senaste inläggen

Av Jessica - 10 november 2011 15:09

Pastasås med lax
400 g laxfilé
10 cocktailtomater
2 hackade vitlöksklyftor
2 ½ dl grädde
salt och peppar
150 g fetaost
färsk oregano

Skär laxen i tärningar och tomaterna i halvor.
Koka upp grädde, vitlök, salt och peppar. Lägg i laxen och sjud ca 5 min. Smula ner fetaost och lägg i tomaterna. Tillsätt grovhackad oregano. Servera med pasta och gärna en sallad.
 
Kommentar: inte provat än...



Av Jessica - 2 november 2011 15:58

En rätt som jag lagade en hel del av till Judit, det blir väldigt många portioner så kanske kan ni halvera receptet...


Laxpasta     

3 laxfiléer

3 1/2 dl okokt pasta (krossad eller makaroner)

4 morötter

1 l blomkål (tog ett huvud)

5 dl buljong=kokvatten

1 dl grädde

4 msk mjöl

dill


  • Koka lax, grönsaker  o pasta var för sig.
  • Gör såsen genom att smäla lite smör och röra ner mjölet, späd med kokvatten & grädde.
  • Kör allt i matberedare (i flera omgångar) tillsammans med dill.
  • Klicka ut på bakplåtspapper på plåt och sen in i ugnen. Ännu enklare  att klicka om man ställer in maten i kylskåpet en stund.
  • När maten har stelnat lägger jag den i plastpåsar i frysen, glöm dock inte att märka påsen med dess innehåll. Efter några dagar i frysen är det svårt att se skillnad på lax o kyckling!

    


Av Jessica - 1 november 2011 12:33

Burgundisk färsgryta               4 p

400 grammager nötfärs
2 klyftavitlök
1 mskmargarin
100 gramsmå gula lökar
200 gramchampinjoner
2.5 dlmatlagningsvin rött
0.5 msksojasås
2 mskkoncentrerad tomatpuré
1 tsktimjan
2 stlagerblad
1 stköttbuljongtärning

Instruktioner

Stek köttfärsen, hälften åt gången, tillsammans med pressad vitlök i en stekpanna. Lägg över köttfärsen i en kastrull eller liten gryta. Stek lök och champinjoner i stekpannan och lägg över det i kastrullen. Tillsätt matlagningsvin, soja, tomatpuré, timjan, lagerblad och buljongtärning. Låt färsgrytan småkoka i 10 minuter. Servera färsgrytan med potatis/mos och sallad.


Kommentar: verkligt gott och väldigt enkelt, kanske tar jag lite mer champinjoner nästa gång. Potatismos är ju inte så nyttigt så kanske testar vi att käka ris till nästa gång.


Av Jessica - 1 november 2011 12:27


Fantasin tryter här hemma så nu testar vi lite viktklubbsrecept, kopierat i stort sett rakt av. Man skulle visst ha rotselleri och kålrot till oxå men det tog jag bort. Vi kör nog mer morötter istället.


Buljongkokt kycklingfilé i dillsås

500 gram

kycklingfilé
5 dlvatten
0.5 tsksalt
100 gramgul lök i klyftor
200 grammorötter i bitar
6 stvitpepparkorn
3 stlagerblad
dillsås:
1 mskmargarin, ev mjölkfri
2 mskvetemjöl
1 dlvispgrädde, ev laktosfri
 salt och peppar
1 dlfinhackad dill
1 kgpotatis
  
  

Instruktioner

Dela kycklingen en gång på längden. Lägg kyckling, vatten, salt, lök, morötter, peppar och lagerblad i en kastrull. Låt kycklingen koka i 10-15 minuter. Ta upp en bit efter 10 min och skär i den. När kycklingen är färdig - sila några dl av buljongen, resten kan vara kvar i kastrullen tillsammans kycklingen. Såsen: Smält margarinet i en kastrull och rör ner mjölet. Späd med grädde (använd en magrare grädde om du vill det) och ca 3 dl buljong. Tillsätt salt, peppar och dill. Ät kycklingen med dillsås samt kokt potatis, rotselleri och kålrot (koka potatis, rotselleri och kålrot i samma gryta).


Kommentar: Enkelt och gott! Har vi redan skrivit upp på som favorit som får återkomma om några veckor.


Av Jessica - 31 oktober 2011 19:33

Idag stod det egentligen chilikorv på menyn men mannen som lagade maten hittade inte receptet så det fick bli ett annat otestat recept istället.


Korvpanna med curry                4 p


300 g falukorv
1 liten purjolök
2 msk neutral olja
2 tsk curry
2 dl créme fraiche med chili och paprika
1 msk tomatpuré


  • Strimla falukorven. Ansa och strimla purjolöken.
  • Fräs korv och purjo i oljan. Krydda med curry och låt den fräsa med en stund.
  • Häll på crème fraiche och rör ner tomatpurén. Låt puttra tills allt är genomvarmt

 



Kommentar: tog hälften smaksatt creme fraiche och hälften vanlig lätt cremefraiche och det blev ändå mycket smak. Blandade i mjölk för att få lite mer såskaraktär men nästa gång tar vi nog ännu mer mjölk och bara hälften av creme fraichen. En god och enkel variant på korv stroganoff som vi absolut kommer testa fler gånger. Käkade ris till men pasta funkar säkert lika bra.


Av Jessica - 7 september 2011 07:45

Syltkakor brukar ju vara gott, dessa var sådär men lägger ändå upp receptet eftersom smaken är som baken.... själv testar jag nog ett annat recept nästa gång!


Mormors syltkakor                         ca 30 st

4 dl mjöl

1 dl potatismjöl

1 dl florsocker

200 g margarin eller smör

1 ägg

Pensling o garnering:

1 ägg

hackad sötmandel

pärlsocker

Fyllning:

fast sylt, gärna hallon


  • Blanda mjölet & florsockret och hacka i smöret.
  • Tillsätt ägget och arbeta ihop.
  • Låt degen vila en stund.
  • Kavla ut degen och ta ut hälften till släta runda kakor och resten med kransmått.
  • Pensla kranskakorna med ägg och strö på mandel och pärlsocker.
  • Lägg kranskakorna på de släta kakorna och fyll med sylt i mitten.
  • Lägg på plåt och grädda mitt i ugnen ca 10 min på 175 grader.

 


Kommentar: hos mig sket det sig redan vid utkavlingen så jag gjorde en egen variant istället som säkerligen funkade lika bra!

Av Jessica - 6 september 2011 14:07

Okej, biskvier kanske inte direkt än nån småkaka men den passade inte in i nån annan kategori heller!


Chokladbiskvier                           30-35 st

Till bottnarna:

250 g mandelmassa (färdigköpt)

1 1/2 dl socker

3/4 dl äggvita (3 st)

Smörkrämen:

250 g mjukt smör

knappt 3 dl florsocker

35 g smält kokosfett

Sjuden kräm:

1 1/2 dl vispgrädde

1 äggula

2 tsk potatismjöl

Smaksätts med:

2 tsk vaniljsocker

100 g smält choklad

Till garnering:

150 g mörk choklad

1 msk olja (ej olivolja)


 


  • Blanda allt till bottnarna, lägg degen i en spritspåse med rakt munstycke (viktigt!). Spritsa degen i små klickar, ca 1 tsk i varje, på lätt mjölat bakplåtspapper.
  • Grädda i 175 grader ca 9-10 minuter. Lossa kakorna när de har svalnat.
  • Rör ihop smörkrämen.
  • Sjud krämen på svag värme så att den inte skär sig. Blanda sen med det rörda smöret.
  • Rör sist i smält choklad och vaniljsocker. Låt kallna och ställ sedan in krämen i kylskåpet så att den stadgar sig lite.
  • Bred krämen på bottensidan av kakorna, lite toppigt. Ställ in kakorna i kylen nån timme innan det är dags att doppa dem i chokladen.
  • Smält chokladen och rör ner oljan, häll blandningen i en djup skål och doppa hastigt ner kakorna. Låt stelna i rumstemperatur men förvara sen kakorna i kylen.

Kommentar: glömde oljan i chokladblandningen och det gick bra ändå, däremot fick jag inte riktigt chokladen att räcka till. I originalreceptet ska det bli 70 kakor men då måste de bli riktigt riktigt små. Mina kakor blev ca 5 cm.

Av Jessica - 5 september 2011 06:47

Ytterligare en enkel och god kaka med världens bästa ingrediens - choklad/kakao!


 


Nötchokladrutor     ca 30 st

1 1/4 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

100 g smör eller margarin

1 1/2 dl socker

1 ägg

2 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

Garnering:

1 1/2 dl hackad sötmandel eller hasselnötter


  • Blanda mjöl o bakpulver, rör matfett och socker pösigt. Tillsätt ägget och sikta ner kakao och vaniljsocker
  • Rör i mjölblandningen.
  • Bred ut smeten på  smort bakplåtspapper, ca 25x35 cm.
  • Strö över grovt hackad mandel eller nötter.
  • Grädda mitt i ugnen ca 15 min.
  • Skär i rutor 5x5 cm medan kakan är varm.

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Kolla gärna denna blogg

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards