Mina köksäventyr

Senaste inläggen

Av Jessica - 20 april 2012 06:56

I senaste numret av Matmagasinet var det med Matkassar för 2 veckor, dvs 14 recept som är rätt enkla att laga och som går snabbt när tiden inte räcker till efter jobbet. Vi bestämde oss direkt för att testa flera av recepten och igår blev det soppa.


Thaisoppa med lax                                           4 p

1 burk kokosmjölk

1 hönsbuljongtärning

4 dl vatten

1 msk röd currypasta

1 citrongräs

500 g lax

1 tsk salt

2 morötter

1 röd paprika

1 broccoli

150 g sugarsnaps

färsk koriander


  • Vispa ihop kokosmjölk, vatten, buljongtärning och currypasta i en kastrull. Krossa citrongräset och lägg ner det. Koka 5-10 min.
  • Skär laxen i bitar och salta dem.
  • Strimla morötter och låt dem koka med 5 min.
  • Tillsätt broccoli & hackad paprika och låt koka med några minuter. Ta från plattan och lägg ner sugarsnapsen.
  • Strö över färsk koriander.

Kommentar: enkelt och jättegott, jag som varit skeptiskt till kokosmjölk förut måste nog ge med mig, det mesta vi testat med kokosmjölk är riktigt gott. Vi körde fryst broccoli, funkade bra. Och nästa gång tar vi mer av alla grönsaker. En knäckemacka till gjorde hela måltiden. Betyg 8/10. Just ja.... vi hoppade både citrongräs och koriander. Avskyr koriander och citrongräs hade vi inte hemma, men det testar vi nästa gång.

ANNONS
Av Jessica - 8 april 2012 19:08

Det här en en så enkel och snabb rätt att det borde vara nåt man lagar ofta just för att det är så enkelt. Dessutom väldigt gott. En av mina favoriter.


Vonnes sherryfilé                              4p

6oo g fläskfilé i tunna skivor

140 g bacon

färska champinjoner, klyftade

1 dl creme fraiche (lätt)

3 dl vatten

2 dl vispgrädde

1-2 msk kinesisk soya

sherry


Stek fläskfile och bacon samt champinjoner. Vispa ur pannan med vätskan. Gratinera på 250 grader i 15 minuter.

ANNONS
Av Jessica - 8 april 2012 19:04

Hälsolimpor


50 g jäst

5 dl vatten

2 msk honung

2 tsk salt

1 burk kesella, 250 g

1 dl solroskärnor

1 dl linfrön

8 hackade katrinplommon

5 dl fint rågmjöl

Ca 10 dl vetemjöl special


Smula jästen i en bunke, värm vattnet till fingervarmt. Rör ut jästen i vattnet.

Tillsätt honung, salt, kesella, solroskärnor, linfrön, katrinplommon och rågmjölet. Arbeta in vetemjölet till en smidig deg. Låt jäsa ca 40 minuter.

TA upp och arbeta degen smidig på mjölat bakbord. Dela i 2 delar och forma till limpor. Lägg på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa 30 minuter.

Pensla bröden med vatten och strö över solroskärnor. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35-40 minuter. Knacka på brödets undersida, låter det ihåligt är det färdiggräddat.

Låt svalna och skär det inte förrän det är svalt.


 Kommentar: vi gillar ju inte frukt i maten så katrinplommonen hoppade vi över såklart, annars gott enl R. Själv har jag som vanligt inte testat eftersom jag inte är så förtjust i hembakt bröd.

Av Jessica - 8 april 2012 19:00

Jag har aldrig varit särskilt förtjust i müsli men den här hemmagjorda favoriten är riktig god tillsammans med vaniljyoghurt.


Hemmagjord müsli

5 dl havregryn

5 dl rågflingor

1 dl linfrö

1 dl havrekli

2 dl pumpafrö/solroskärnor

1 dl kokosflingor

1 tsk salt

2 dl blandade nötter

1 dl flytande honung

½ dl rapsolja

2 dl äppeljuice

200 g torkad frukt


Blanda alla torra ingredienser utom frukten. Häll över olja, juice och honung. Blanda runt. Rosta ca 30 min på 200 grader. Rör om då och då. Låt svalna och blanda sen i frukten.


Av Jessica - 7 januari 2012 07:52

På TV för nån vecka sen bakade Leila dessa superba och enkla chokladbakelser, vi snappade upp idén och gjorde dem till nyårsafton!


Varma chokladbakelser                                 6-8 p

2 ägg

1 dl socker (rågad)

100 g smör

0,25 dl mjölk

1 dl mjöl

0,5 dl kakao


  1. Rör samman ägg och socker, det ska INTE bli luftigt.
  2. Smält smöret och blanda med den kalla mjölken.
  3. Sikta mjöl och kakao över äggen, tillsätt smörmjölken och blanda samman.
  4. Fyll i muffinsformar, sätt ev en chokladtryffel i mitten och frys in formarna.
  5. Ta ut från frysen och grädda direkt på 200 grader varmluft eller 225 grader vanlig ugn. Gräddningstid ca 10-15 minuter.
  6. När bakelsen börjar spricka i mitten är den färdig, den ska vara ganska kladdig i mitten.

Servera med Ananassalsa och vaniljglass.



Ananassalsa

1 färsk ananas

1 kruka mynta

2 msk ljust muscovadosocker

2 msk cacacha eller ljus rom


  1. Finhacka ananasen och mynta och blanda ihop alla ingredienser.
  2. Låt stå kallt till servering.


Kommentar: vi har bakat i både porslinsformar och silikonformar och silikon är absolut att föredra, där är en gräddningstid på 11-12 minuter perfekt medan man i porslinsformar säkerligen inte kan grädda dem mer än 8 minuter eftersom själva formen fortsätter att grädda bakelsen efter man tagit ut den. Välj själva och prova er fram. När det gäller salsan tog jag råsocker och Passoa vilket vi tyckte blev jättegott, ta det som finns hemma, lite smakskillnad från gång till gång spelar ju inte så stor roll.

Av Jessica - 6 januari 2012 17:41

Är lite skeptiskt till viss svamp men kantareller är ju klart gott och när vi var i Malmö för några veckor sen blev vi bjudna på den här underbara kantarellsppan som är bland det godaste både jag och R har ätit.


Kantarellsoppa                                    4-6 p

1 gul lök, finhackad

1/2 liter kantareller (blötlagd och sönderskuren)

2 msk vetemjöl

7 dl kraftig buljong

2 dl vispgrädde

2 dl mjölk

1 dl creme fraiche

1/2 msk soya

10 st rosépepparkorn

3 msk sherry

salt & peppar

bacon

  • Fräs lök och svamp i smör.
  • Tillsätt mjöl och buljong och koka 10 minuter.
  • Tillsätt grädde, mjölk, creme fraiche och soya och koka försiktigt i 5 minuter.
  • Smaka av med rosépeppar, sherry, salt & peppar.

Servera  med knaperstekt bacon och gärna några brödsticks. Ät och NJUT!!



Kommentar: vi tog lättcreme fraiche vilket funkade superbra, använde grönsaksbuljong men följde i övrigt receptet till punkt och pricka eftersom vi blivit bjudna på rätten och den då var så god.

Av Jessica - 12 december 2011 20:34

Proppfullt i frysen har gjort att det inte har bakats matbröd i huset på läääänge men ikväll var det dax. En omgång med fröbröd blev det + ett nytt recept på polarkakor.


Polarkakor                                        
                  20 st

50 g smör

5 dl vatten

50 g jäst

3 msk ljus sirap

1 tsk salt

ca 16 dl rågsikt


  • Smält matfett och tillsätt vatten, värm till 37 grader.
  • Smula ner jästen i en bunke och tillsätt degvätskan tillsammans med sirap och salt.
  • Tillsätt det mesta av rågsikten och arbeta till en blank och smidig deg som släpper degbunkens kant. Strö över lite mjöl och låt jäsa ca 30 min under bakduk.
  • Dela degen i 20 bitar, trilla till runda bollar och kavla ut dem till rundlar, ca 15 cm i diameter. Nagga rundlarna och lägg dem på plåtarna. Låt jäsa 10 min under bakduk.
  • Grädda mitt i ugnen ca 3-5 min på 275 grader.


Kommentar: tog endast 15 dl mjöl vilket funkade bra, en härlig och seg deg som inte klabbar och som är underbar att arbeta med. Vi har bara max 250 grader på vår ugn men det funkade det också, fick såklart välja den längre gräddningstiden. Påminner mycket om hönökaka som jag har bakat tidigare.

Av Jessica - 10 november 2011 15:09

Pastasås med lax
400 g laxfilé
10 cocktailtomater
2 hackade vitlöksklyftor
2 ½ dl grädde
salt och peppar
150 g fetaost
färsk oregano

Skär laxen i tärningar och tomaterna i halvor.
Koka upp grädde, vitlök, salt och peppar. Lägg i laxen och sjud ca 5 min. Smula ner fetaost och lägg i tomaterna. Tillsätt grovhackad oregano. Servera med pasta och gärna en sallad.
 
Kommentar: inte provat än...



Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2015
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Kolla gärna denna blogg

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Mina köksäventyr med Blogkeen
Följ Mina köksäventyr med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se