Senaste inläggen
Vad passar bättre en fredag än mat som sköter sig själv i ugnen? Det här kommer vi testa ikväll.
Delizie 4 p
1 zucchini 300 g
1 flaska färdig tomatsås 400 g
1 dl vispgrädde
250 g färska lasagneplattor
300 g kokt skivad skinka
300 g emmentalerost
2 dl riven parmesan
Tillbehör:
1 ask cocktailtomater
2 morötter, grovt rivna
1 påse blandad sallad
1 msk vinäger + 2 msk olivolja
Kommentar: återkommer..
I senaste numret av Matmagasinet var det med Matkassar för 2 veckor, dvs 14 recept som är rätt enkla att laga och som går snabbt när tiden inte räcker till efter jobbet. Vi bestämde oss direkt för att testa flera av recepten och igår blev det soppa.
Thaisoppa med lax 4 p
1 burk kokosmjölk
1 hönsbuljongtärning
4 dl vatten
1 msk röd currypasta
1 citrongräs
500 g lax
1 tsk salt
2 morötter
1 röd paprika
1 broccoli
150 g sugarsnaps
färsk koriander
Kommentar: enkelt och jättegott, jag som varit skeptiskt till kokosmjölk förut måste nog ge med mig, det mesta vi testat med kokosmjölk är riktigt gott. Vi körde fryst broccoli, funkade bra. Och nästa gång tar vi mer av alla grönsaker. En knäckemacka till gjorde hela måltiden. Betyg 8/10. Just ja.... vi hoppade både citrongräs och koriander. Avskyr koriander och citrongräs hade vi inte hemma, men det testar vi nästa gång.
Det här en en så enkel och snabb rätt att det borde vara nåt man lagar ofta just för att det är så enkelt. Dessutom väldigt gott. En av mina favoriter.
Vonnes sherryfilé 4p
6oo g fläskfilé i tunna skivor
140 g bacon
färska champinjoner, klyftade
1 dl creme fraiche (lätt)
3 dl vatten
2 dl vispgrädde
1-2 msk kinesisk soya
sherry
Stek fläskfile och bacon samt champinjoner. Vispa ur pannan med vätskan. Gratinera på 250 grader i 15 minuter.
Hälsolimpor
50 g jäst
5 dl vatten
2 msk honung
2 tsk salt
1 burk kesella, 250 g
1 dl solroskärnor
1 dl linfrön
8 hackade katrinplommon
5 dl fint rågmjöl
Ca 10 dl vetemjöl special
Smula jästen i en bunke, värm vattnet till fingervarmt. Rör ut jästen i vattnet.
Tillsätt honung, salt, kesella, solroskärnor, linfrön, katrinplommon och rågmjölet. Arbeta in vetemjölet till en smidig deg. Låt jäsa ca 40 minuter.
TA upp och arbeta degen smidig på mjölat bakbord. Dela i 2 delar och forma till limpor. Lägg på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa 30 minuter.
Pensla bröden med vatten och strö över solroskärnor. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35-40 minuter. Knacka på brödets undersida, låter det ihåligt är det färdiggräddat.
Låt svalna och skär det inte förrän det är svalt.
Kommentar: vi gillar ju inte frukt i maten så katrinplommonen hoppade vi över såklart, annars gott enl R. Själv har jag som vanligt inte testat eftersom jag inte är så förtjust i hembakt bröd.
Jag har aldrig varit särskilt förtjust i müsli men den här hemmagjorda favoriten är riktig god tillsammans med vaniljyoghurt.
Hemmagjord müsli
5 dl havregryn
5 dl rågflingor
1 dl linfrö
1 dl havrekli
2 dl pumpafrö/solroskärnor
1 dl kokosflingor
1 tsk salt
2 dl blandade nötter
1 dl flytande honung
½ dl rapsolja
2 dl äppeljuice
200 g torkad frukt
Blanda alla torra ingredienser utom frukten. Häll över olja, juice och honung. Blanda runt. Rosta ca 30 min på 200 grader. Rör om då och då. Låt svalna och blanda sen i frukten.
På TV för nån vecka sen bakade Leila dessa superba och enkla chokladbakelser, vi snappade upp idén och gjorde dem till nyårsafton!
Varma chokladbakelser 6-8 p
2 ägg
1 dl socker (rågad)
100 g smör
0,25 dl mjölk
1 dl mjöl
0,5 dl kakao
Servera med Ananassalsa och vaniljglass.
Ananassalsa
1 färsk ananas
1 kruka mynta
2 msk ljust muscovadosocker
2 msk cacacha eller ljus rom
Kommentar: vi har bakat i både porslinsformar och silikonformar och silikon är absolut att föredra, där är en gräddningstid på 11-12 minuter perfekt medan man i porslinsformar säkerligen inte kan grädda dem mer än 8 minuter eftersom själva formen fortsätter att grädda bakelsen efter man tagit ut den. Välj själva och prova er fram. När det gäller salsan tog jag råsocker och Passoa vilket vi tyckte blev jättegott, ta det som finns hemma, lite smakskillnad från gång till gång spelar ju inte så stor roll.
Är lite skeptiskt till viss svamp men kantareller är ju klart gott och när vi var i Malmö för några veckor sen blev vi bjudna på den här underbara kantarellsppan som är bland det godaste både jag och R har ätit.
Kantarellsoppa 4-6 p
1 gul lök, finhackad
1/2 liter kantareller (blötlagd och sönderskuren)
2 msk vetemjöl
7 dl kraftig buljong
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 dl creme fraiche
1/2 msk soya
10 st rosépepparkorn
3 msk sherry
salt & peppar
bacon
Servera med knaperstekt bacon och gärna några brödsticks. Ät och NJUT!!
Kommentar: vi tog lättcreme fraiche vilket funkade superbra, använde grönsaksbuljong men följde i övrigt receptet till punkt och pricka eftersom vi blivit bjudna på rätten och den då var så god.
Proppfullt i frysen har gjort att det inte har bakats matbröd i huset på läääänge men ikväll var det dax. En omgång med fröbröd blev det + ett nytt recept på polarkakor.
Polarkakor
20 st
50 g smör
5 dl vatten
50 g jäst
3 msk ljus sirap
1 tsk salt
ca 16 dl rågsikt
Kommentar: tog endast 15 dl mjöl vilket funkade bra, en härlig och seg deg som inte klabbar och som är underbar att arbeta med. Vi har bara max 250 grader på vår ugn men det funkade det också, fick såklart välja den längre gräddningstiden. Påminner mycket om hönökaka som jag har bakat tidigare.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|||||
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
|||
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
|||
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
|||
27 |
28 |
29 | 30 |
||||||
|