Mina köksäventyr

Senaste inläggen

Av Jessica - 7 maj 2010 10:56

Igår var det tjejmiddag hos Anna och då lagade vi massor av god mat, bl.a en morotssoppa som var smaskens!


Morotssoppa med grön ärtkräm                      4-6 p

400 g morötter

1 gul lök

5 dl vatten

1 st grönsaksbuljontärning

1 dl vispgrädde

salt & peppar

100 g frysta ärter

1 msk vatten

1 msk färskost

1 vitlöksklyfta

0,5 tsk torkad timjan


Skala och finhacka morötter & lök. Fräs i smör utan att det får färg. Tillsätt vatten och buljongtärning och låt koka ca 15 min tills morötterna är mjuka.


Mixa soppan slät. Koka upp med grädden och smaka av med salt & peppar.


Koka ärterna några minuter. Mixa till en puré. Rör ner färskost och pressad vitlök och smaka av med timjan och salt.


Kommentar: soppan var len och mjuk i smaken och helt enkelt jättegod. Är inte så förtjust i ärtor så av krämen tog jag inget men de andra sa att den var god.



Av Jessica - 6 maj 2010 15:02

Idag har jag bakat hönökakor för första, och absolut inte sista, gången!


Enkelt och så gott! T.o.m jag som normalt inte är jätteförtjust i hembakt gillade detta.


  


Hönökaka                              4 bröd

2 msk smör

5 dl vatten

50 g jäst

1 dl ljus sirap

2 tsk salt

2 dl rågsikt (110 g)

13-14 dl vetemjöl (780-840 g)


Smält smöret och tillsätt vattnet. Värm till 37 grader.


Smula ner jästen och häll på degvätska. Tillsätt sirap och salt. Arbeta in rågsikt & vetemjöl (spar lite till utbakningen). Arbeta 5-10 minuter.


Låt jästa 30 minuter under bakduk.


  


Dela degen i 4 bitar, kavla ut till runda kakor ca 30 cm i diameter, på lätt mjölat bakbord. Lägg över på bakplåtspapperklädd plåt och låt jästa ytterligare 20-30 minuter.


  


Grädda mitt i ugnen ca 6-7 min på 250 grader.


  


Låt svalna på galler.

Av Jessica - 4 maj 2010 09:16

Idag får det bli lite improviserat då mamma ville komma på lunch.... R äter ute en dag i veckan så det får han göra idag - på så vis kan jag och mamma äta skaldjur. Det gillar nämligen inte R!


Hittade detta på nätet:


Pasta med räkor & avokado                            4p

1 kg räkor med skal eller 400 g skalade
1 gul lök
1 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl hummer- eller fiskbuljong
2 dl cremé fraiche
saft av 1/2 liten citron
1/2 krm cayennepeppar
2 avocado


Finhacka lök och fräs i lite smör, strö över mjöl och späd med buljong. I med citron, creme fraiche och cayennepeppar och låt puttra 5 minuter. I med räkor & avokado och låt det bara bli varmt.


Servera med pasta & en grönsallad.


Kommentar: tog kräftstjärtar istället för räkor, funkade kanon. Var lite försiktig med cayennepepparn - vårt blev nästan för starkt. Såsen var lite tunn så nästa gång reder jag nog den lite mer. Annars gott med ljummen avocado! En snabb rätt som går att göra med det som finns hemma (ja kanske inte att man alltid har avokado hemma).

Av Jessica - 3 maj 2010 20:45

Skrev just detta inlägg för att bli utkastad när jag skulle svara.


Är det bara jag som är trött på hur bloggplatsen.se fungerar? Att försöka blogga en söndagkväll är ju helt lönlöst...


Imorgon är det iaf dax för möte igen och inget möte utan något sött efter maten, därför bakade vi (jag och R) tidigare en variant på förra veckans dumlekladd, fast nu med daim istället.


Daimkladdkaka                         10-12 bitar

150 g smör el margarin

3 1/2 dl socker

3 ägg

2 1/2 dl mjöl

4 msk kakao

2 msk vaniljsocker

1/2 tsk salt

150 g daimkulor


Smält smör, ta av från värmen och blanda i ägg & socker. Rör ner övriga ingredienser och hälften av daimkulorna.


Häll i springform och strö över resten av daimen.


Grädda i 180 grader ca 25 minuter.


  


Kommentar: blev inte så mumsig som jag trodde, daimsmaken försvann bland all choklad men det var ju krispigt och gott. Kanske går det bättre med hackad daim? Men kommer absolut att bakas fler gånger iaf.

Av Jessica - 3 maj 2010 20:25

Den här receptet har jag snott i stort sett rakt av från min vän Linda som är så snäll att hon lägger ut lite nya recept då och då.


Fiskgratäng                                       
4p

400 gram vit fiskfile´- torsk

25 g smör

4 msk vetemjöl

4 dl mjölk

1dl grädde

1 fiskbuljongtärning

½-1tsk curry

½ citron, pressad saft

salt och svartpeppar

hackad dragon (vi tog torkad)

1 tomat, skivad


Smält smöret i en kastrull. Lägg i mjölet och fräs under omrörning. Häll i mjölken under vispning. Tillsätt grädde, buljongtärning, curry och sjud 5 minuter. Smaka av med citronsaft, salt och peppar & dragon.


Lägg fisken i en ungsfast form.

Krydda med salt och peppar. Lägg på tomat och häll över såsen.

Gratinera i ugn på 200 grader ca 25 minuter tills fisken är klar och gratängen har fått fin färg.


Servera med potatis el ris och sallad.


  


Kommentar: vår ugn är lite segare än normalsnittet så efter 30 minuter var fisken inte färdig, kanske berodde på att vårt block var fryst? Lät den stå inne totalt 45 minuter och då blev det bra. Missade att köpa grädde så vi körde bara på mjölk vilket fungerade bra. Vi lyxade till det och serverade mos till - supergott! Kommer vi göra fler gånger.


TACK LINDA!

Av Jessica - 3 maj 2010 13:27

Lagar fortfarande i stort sett all mat till Judit, tycker det är rätt kul och det blir nog billigare än köpt mat vilket ger mer pengar att lägga på annat.


Men nu har förråden börjat tryta så i helgen tog jag med min nya stavmixer till stugan och lagade till en del att lägga i frysen.


Blev en omgång med Rotfruktsgryta som är Judits stora favorit. Även en omgång med Pasta & köttfärssås som är ett bra tag sen jag gjorde senast, denna gång kryddade jag med oregano vilket hon gillade. Sist men inte minst blev det även en rejäl omgång Fiskgratäng!


  

Köttfärssås på nötfärs, lök, vitlök & tomatpuré. Kryddad med svartpeppar & oregano.


Rotfruktsgryta

1 palsternacka

1 morot

1 potatis

50 g nötfärs

1 lagerblad

1/2 äpple

persilja


Dela palsternacka, morot & potatis i små bitar. Lägg dessa samt färs och lagerblad i en gryta. I med äpple, skalat & klyftat och fyll med vatten.


Koka tills allt blir mjukt. Häll av vattnet, i med persiljan och mixa till valfri konsistens. Späd med så mycket av det avhällda vattnet du vill.


  



Fiskgratäng

1 sejblock

1-2 l valfria frysta grönsaker

1 burk krossade tomater

3 dl grädde


Lägg fiskblocket i en ugnsfast form, strö över frysta grönsaker och häll på tomater och grädde.


In i ugnen ca 45 minuter på 200 grader. Mixa till valfri konsistens och späd med vatten. Servera med potatis.


  


Kommentar: jag brukar ta olika frysta grönsaker, nu senast blomkål, haricots verts, morötter, ärtor & broccoli. Tog nog ungefär 1 liter grönsaker men det var i minsta laget. Serverar detta med potatismos som jag har i frysen.


TIPS! Alla min barnmat klickar jag ut på bakplåtspappersklädd plåt. När de har fryst lägger jag över de i tjocka plastpåsar från IKEA. Glöm inte skriva på plastpåsen vad det är i - efter några dar i frysen ser all mat likadan ut!

Av Jessica - 3 maj 2010 12:55

Till söndagmiddag igår blev det den enklaste - och godaste - lax man kan tänka.


Är vännen Sofia som har bidraget med receptet.


Lax med gräddsås                                    4 port

4 portionsbitar lax

4 dl grädde, valfri sort

salt

citronpeppar


Lägg laxbitarna i en ugnsfast form, salta lite och krydda med rejält med citronpeppar.


Häll på grädde och in i ugnen på 200 grader i ca 35 minuter, de första 25 min med folie över.


Servera med valfritt tillbehör och grönsak.


Kommentar: SÅ GOTT! Vi har ätit detta med både ris och potatiskroketter och båda är lika gott. Även ätit med både grönsallad eller kokta haricots verts. Allt funkar lika bra. Helt enkelt en rätt som oftast går att göra på det som finns hemma. SNABBT och ENKELT dessutom!

Av Jessica - 27 april 2010 16:37

Ikväll är det bowlingavslutning med frallor & kaffe. Rätt tråkigt utan nåt gott till tänkte jag och därför slängde jag ihop två kladdkakor enl nytt recept!


Kladdkaka med dumle & chili                   10-12 bitar

150 g smör el margarin

3 1/2 dl socker

3 ägg

2 1/2 dl mjöl

5 msk kakao

2 msk vaniljsocker

1/2 tsk salt

2 tsk chili explosion från kryddkvarn (Santa Maria)

1 påse dumlekolor (den lilla)


Smält smör, ta av från värmen och blanda i ägg & socker. Rör ner övriga ingredienser utom dumlekolan.


  


Häll i smord form 24 cm med löstagbar kant. Tryck i dumlen lite här och där och in i ugnen 175 grader ca 20 min. Kakan ska vara hård uppepå med kladdig i mitten.


  


Kommentar: tyckte det lät mycket med 2 tsk chili explosion så jag tog några varv med kvarnen bara och jag kunde nog tagit lite mer... Ska dela dumlen nästa gång så det blir fler bitar utspridda på större yta. Gräddade nästan 30 min och det blev rätt lagom. SUPERSMARRIGT!



Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2020
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Kolla gärna denna blogg

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards