Mina köksäventyr

Senaste inläggen

Av Jessica - 4 november 2010 16:05

  

 

Premier League Chicken                   4 p


400 g kyckling, grillad eller stekt och kall

6 st persikohalvor

1 gul lök

1 1/2 tsk curry

4 dl gröna ärter

3 dl creme fraiche

salt & peppar

grovt surdegsbröd / danskt rågbröd


  • Dela kycklingen och fintärna persikohalvorna, lägg över i en skål och blanda runt tillsammans med salt & peppar.
  • Finhacka löken och fräs i matfett någon minut, tillsätt curry och fräs ytterligare en stund. Låt svalna.
  • Blanda löken & kycklingröran och rör ner ärtor och creme fraiche.
  • Servera på grovt bröd.



Av Jessica - 30 oktober 2010 14:09

Har ju varit sjukt dålig på att uppdatera bloggen med nya recept och idéer och det tänkte jag råda bot på nu i helgen...


Här kommer därför helgens första recept, en god och krämig pastasallad som vi oftast äter till lunch på sommaren - men den funkade lika bra nu när det är höst!


Krämig pastasallad                      4-6 p

2 kycklingfiléer

6 dl okokt pasta

600 g turkisk yoghurt

italiensk salladskrydda

1 röd paprika

1/2 purjolök

1 äpple

12 lite större cocktailtomater


  • Tärna kyckling och stek den med grillkrydda & lite salt. Koka under tiden pastan. Låt allt svalna.
  • Blanda yoghurt & salladskrydda och låt stå och dra en stund.
  • Finhacka paprika, purjo & äpple. Dela tomaterna i kvartar.
  • Blanda ner allt i yoghurtblandningen.
  • Servera med en grönsallad på isbergssallad och gurka, gärna med en oljedressing för lite mer smak.

  


Kommentar: knaperstekt bacon & tärnad ost är supergott om man vill lyxa till det lite eller få maten att räcka till några fler. Blanda inte allt förrän vid servering, annars klibbar yoghurten fast vid pastan och det blir bara torrt & tråkigt. Som pasta valde vi skruvar men penne går absolut lika bra.


Av Jessica - 2 oktober 2010 07:53

Blev bjuden på laxpytt för ett tag sen och var nyfiken på att testa det själv så ut på nätet och leta recept.... hittade detta som verkade gott!


Krispig laxpytt                     4 p

500 g laxfilé

500 g potatis

1/2 tsk citronpeppar

1/2 tsk pepparmix

300 g spetskål

75 g sockerärter

300 g morötter

1-2 rödlökar

1/2 - 1 tsk curry

2 msk flytande honung

1/2 citron

salt & peppar


  • Klyfta potatis och koka i 6 minuter, häll över i ugnsfast form och in i ugnen på 225 grader med lite olja tills den blir mjuk och krispig.
  • Tärna laxen och krydda, stek i olja och lägg åt sidan när fisken är klar.
  • Fräs först morötter och sen övriga grönsaker, tillsätt curry & salt & peppar.
  • Blanda ner potatis och lax, pressa över citron och ringla över honungen.


Kommentar: SUPERGOTT!! och håller man igen på oljan så blir det ju ganska nyttigt oxå. Däremot tog vi ingen curry eftersom min mamma inte gillar det men det är väl en smaksak, var iaf gott utan oxå.

Av Jessica - 2 oktober 2010 07:48

I somras lyckades jag få på ett avsnitt av Sommar med Ernst eller vad det nu heter och där lagade han laxpudding!


Såg så himla gott ut att jag tänkte att det måste vi ju testa omgående - men så blev det ju såklart inte!!


Men förra helgen lyckades vi iaf få tummer ur....


Laxpudding                     4 p

1,2 kg potatis, kokt kall skivad

250 g laxfilé, tunna skivor eller bitar

250 g gravad lax

1 knippe dill

5 ägg

1 dl grädde

4 dl mjölk

salt & peppar


  • Smöra en ugnssäker form.
  • Bottna formen med hälften av potatisen, lägg över båda sorternas lax och salta & peppra. Strö över dillen.
  • Lägg på resten av potatisen.
  • Blanda äggstanningen och häll över, tryck till så att stanningen även når bottenskiktet.
  • Grädda 30-40 min på 200 grader.

  




 

Kommentar: tog 200 g gravad lax och resten färsk pga förpackningsstorleken - funkade bra. Det går åt mycket dill så köp en stor knippe. Efter 30 min i ugnen hade vår pudding inte fått mycket färg så räkna med längre tid eller höj till 225 grader. Men så gott!!! Vi serverade med smält smör som sig bör men även med sallad och det var fräscht och gott.

Av Jessica - 14 september 2010 12:52

Vi delade ju upp matlagningen på kalaset och Linda valde äppelpaj med toscatäcke, precis samma recept som vi själva valde helgen före när vi oxå hade kalas.


Riktigt mumsig paj som nyss vann 1:a pris i Allt om mat's stora pajtävling! Lite krångligt att göra men ibland finns ju både mer ork och tid!



Äppelpaj

Deg:

3 dl mjöl

100 g smör

2 msk vatten

Fyllning:

5 röda syrliga äpplen

2 msk smör

2 msk råsocker

1 tsk krossade kardemummakärnor

1 msk pressad citron

Toscasås:

150 g sötmandel

150 g smör

1 3/4 dl socker (150 g)

3 msk mjöl

1 1/2 msk vispgrädde



  • Mixa mjöl och smör i en matberedare, tillsätt vattnet och arbeta snabbt till en deg. Tryck ut i en ugnsfast pajform. Ställ kallt 30 min.
  • Skala, kärna ur och dela äpplena i mindre bitar, mjukstek några minuter i smör. Tillsätt råsocker, citronsaft och kardemumma. Ställ åt sidan.
  • Skålla, skala och mal mandeln. Smält smöret och tillsätt socker och mjöl. Därefter mandel och grädde. Ge blandningen ett uppkok och ställ åt sidan.
  • Fördela äpplena i pajformen och täck med toscasmet.
  • Grädda i nedre delen av ugnen 20-25 min på 200 grader.


Kommentar: till degen använde vi margarin och det funkade utan problem. Hade Granny smith som ju är gröna och blandade dessa med vanliga sötare röda äpplen och det blev oxå gott.



Av Jessica - 14 september 2010 12:45

I söndags var det kalas igen och då bjöd vi på Africana, hittade ett recept på bloggen Hallon & blåbär och det snodde jag nästan rakt av... dock var vi ju rätt många så jag fick göra lite mer.


Africana                                  8 p

800 g blandfärs

2 gula lökar, hackade

salt & peppar

6 dl grädde

2 dl chilisås

2 vitlöksklyftor, rivna

4-6 tsk curry

1tsk sambal oelek

3- 4 msk mango chutney


  • Fräs lök & färs, salta & peppra.
  • Blanda färsröran med övriga ingredienser och häll i ugnsfast form.
  • Gratinera på 225 grader ca 20-30 minuter.
  • Servera med jasminris, sallad, jordnötter, ananas & banan.


Kommentar: mängden sambal är ju valfri, jag gillar inte stark mat så det här var precis lagom mängd för mig. Vi lyxade till det med mellangrädde eftersom det var kalas men det går ju lika bra att blanda i lite mjölk istället.

 

Av Jessica - 9 september 2010 18:03

Om man vill gå ner i vikt är den här soppan perfekt enl ett nummer av tidningen Amelia!


Ska med fördel kunna ätas veckans alla dagar om man bara väntar med kryddningen tills det är dags att äta, på så vis får man en soppa som smakar olika varje dag.


Sjukhussoppan                          10 p

3 stora gula lökar, hackade eller skivade

1/4 vitkålshuvud, strimlat

2 morötter, slantade

1/2 bit rotselleri, tärnat

1 grön paprika, tärnat

1-2 vitlöksklyftor, hackade

1 burk krossade tomater

1 påse löksoppa

1 1/5 buljongtärning

3 "tomatburkar" med vatten

salt & peppar

ev örtkryddor

ev soya

  • Fräs lök, kål, morötter, rotselleri & paprika.
  • Slå på tomater, vatten & löksoppepulver.
  • Salta, peppra och lägg i buljongtärning.
  • Låt koka tills allt blivit mjukt,  ca 15 min.
  • Krydda ev med örtkryddor och soya.


Kommentar: vi hoppar över rotsellerin nästa gång, luktade konstigt som rå och jag tror inte den tillförde särskilt mycket. Vi använde fransk löksoppa & gul paprika - funkade jättebra. Soppan luktar lite konstigt men det var inget fel på smaken. Kommer vi absolut att laga igen!

Av Jessica - 6 september 2010 19:32

Nästan rakt av har jag snott detta recept från Två systras söta som är en av mina favoritböcker!


  


Mississippi mud pie                       12 bitar

200 g smör

5 dl socker

4 ägg

3 1/2 dl mjöl

1 dl kakao

1 krm salt

1 tsk bakpulver

1/2 tsk vaniljsocker

3 dl hackade valfria nötter

mini marshmallows


Kolasås

50 g smör

1 1/2 dl farinsocker

2 msk vatten

1 dl vispgrädde


  • Sätt ugnen på 175 grader och smöra o bröa en rund bakform.
  • Rör smör o socker poröst, tillsätt ett ägg i taget.
  • Blanda de torra ingredienserna och blanda ner tillsammans med nötterna.
  • I formen och grädda mitt i ugnen ca 45 min.
  • När kakan fortfarande är lite kladdig så ta ut den och tryck ner marshmallows.
  • Låt kakan svalna
  • Koka kolasåsen på svag värme och ringla sen såsen över kakan.

Kommentar: tog bara 4 dl socker då jag tyckte kakan var i sötaste laget första gången jag bakade den. Hade även bara 3 ägg hemma så det blev dem samt lite mjölk istället. Kolasåsen är god men det blir för mycket, köp färdig och ringla över istället, funkar nog nästan lika bra! Slängde ner några bitar av vit choklad och det gjorde inte kakan sämre...



Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2020
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Kolla gärna denna blogg

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards