Direktlänk till inlägg 6 maj 2010
Idag har jag bakat hönökakor för första, och absolut inte sista, gången!
Enkelt och så gott! T.o.m jag som normalt inte är jätteförtjust i hembakt gillade detta.
Hönökaka 4 bröd
2 msk smör
5 dl vatten
50 g jäst
1 dl ljus sirap
2 tsk salt
2 dl rågsikt (110 g)
13-14 dl vetemjöl (780-840 g)
Smält smöret och tillsätt vattnet. Värm till 37 grader.
Smula ner jästen och häll på degvätska. Tillsätt sirap och salt. Arbeta in rågsikt & vetemjöl (spar lite till utbakningen). Arbeta 5-10 minuter.
Låt jästa 30 minuter under bakduk.
Dela degen i 4 bitar, kavla ut till runda kakor ca 30 cm i diameter, på lätt mjölat bakbord. Lägg över på bakplåtspapperklädd plåt och låt jästa ytterligare 20-30 minuter.
Grädda mitt i ugnen ca 6-7 min på 250 grader.
Låt svalna på galler.
Enkel och vegetariskt när det är som bäst! En rätt som vi blev bjudna på hos grannarna för allra första gången men som vi sedan dess har lagat själva. Perfekt oxå eftersom man serverar pasta till - då kan det ju liksom inte bli fel för barnen! ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 |
9 |
|||
10 | 11 |
12 | 13 | 14 |
15 |
16 |
|||
17 | 18 |
19 |
20 | 21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 | 28 |
29 |
30 |
|||
31 |
|||||||||
|