Senaste inläggen
Blev bjuden på den här goda soppan hos vännen Anna för ett tag sen, de har odlat squash i trädgården och käkade det mer eller mindre dagligen... kul med ett vegetariskt alternativ!
Squashsoppa
1 kg squash (2 st)
1 purjolök
2-4 vitlöksklyftor
8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2,5 dl grädde
1 tsk salt
1 krm peppar
Kommentar: hade inte så mycket purjo så jag tog en liten gul lök oxå och det blev jättegott. Är ett mellanting mellan potatis & purjolökssoppa och sparrissoppa men mycket godare. Jag gillar inte sparrissoppa och mannen i huset inte potatis & purjosoppa men denna med squash gillar vi båda skarpt! Blev poppis på kalaset och flera undrade hur man gjorde.
Ett supersmidigt recept och som går att förbereda långt i förväg, kan ju vara smidigt om man ska bjuda på trerätters och har pyssel med de andra rätterna.
Kalla kotletter 4 p
500-600 g benfritt fläskkött
3 dl grädde
2dl creme fraiche
1-2 tsk sambal oelek
1/2 dl soya
ev mjölk
Kommentar: jag brukar späda med mjölk för att få lite mer sås. Har testat med både schnitzel och fläskytterfilé och det har blivit jättegott. Funkar säkert med kyckling oxå. Vi brukar ha pressad potatis och sallad till.
I somras blev vi bjudna på en av Mickes (svåger) paradrätter och så gott det var!
Han är ju inte sämre än att han kunde dela med sig av receptet så här kommer det, ifall någon annan oxå är intresserad?
Chili con carne 8 p
1 kg blandfärs
2 gula lökar, finhackade/rivna
5 vitlöksklyftor, rivna
1 burk krossade tomater, chilismak
2 burkar vita bönor i tomatsås, Heinz ekologiska blir bäst
1 burk svarta bönor (små)
1 köttbuljongtärning
3-5 tsk sambal oelek
chilipulver
paprikapulver
salt, ev peppar
Kommentar: vi fick serverat med jasminris och bröd vilket var jättegott. Men det är ju en smaksak om man vill ha ris eller inte...
Här har jag, om möjligt, varit ännu sämre på att uppdatera än på den vanliga bloggen.
Men nu är man tillbaks i vardagen igen och att testa nya recept kommer förhoppningsvis bli ett vanligt inslag i matlagningen.
Häromdagen gjorde vi laxbiffar, perfekt att ha i frysen och bara ta upp och servera med potatismos eller kokt potatis och en kall sås. Nu på sommaren brukar vi äta med färskpotatis och dillcreme - supergott!
Laxbiffar ca 10 st
6 portionsbitar lax
1/2 -1 gul lök
1 ägg
2-4 msk potatismospulver
salt & peppar
Mixa lax & lök i matberedare tills det blir en färs. Blanda ner övriga ingredienser och gägga runt med händerna tills allt har blandats.
Gör vanliga biffar och stek några minuter på varje sida i stekpannan.
På Josses blogg hittade jag ytterligare ett nytt recept!
Kul med dessa bloggvänner som inspirerar på många olika sätt.
Yummie beans
100 g färs
1 burk krossade tomater
1 vitlöksklyfta, pressad
2 morötter, grovrivna
100 g kidneybönor, kokta
svartpeppar
örtkryddor
rapsolja
Fräs morot & vitlök, häll på tomater och låt koka upp.
Smula ner färs och häll på svartpeppar.
Låt puttra 15-20 min.
Krydda med örter, mixa!
Blanda med grovhackade bönor.
Kommentar: inte provsmakat än, får återkomma! Tog lite mer morot och fick hälla på lite vatten vid kokningen (hällde av före mixning). Valde mejram, oregano & dragon och hoppas det faller den lilla i smaken.
Här får ni två recept i ett och samma!
Har gjort min egen variant som vanligt men presenterar även grundreceptet för den som vill göra ett annorlunda potatismos att kanske servera till stekt fisk eller kött?
Grundrecept grönsaksröra
1/2 sötpotatis
1 bukett broccoli
1 bukett blomkål
2 msk grädde
1 1/2 dl vatten
2 msk smör
oregano
Hacka och koka med oregano till mjukt. I med smör och grädde och låt puttra. Mixa!
Min variant: grönsaks & färsröra
drygt 1/2 sötpotatis, tärnad
1/2 blomkålshuvud (litet)
6 bukett broccoli
50 g blandfärs
1 dl kokvatten
2-3 msk flytande smör & rapsolja
2-3 msk mellangrädde
1-2 msk oregano
Koka potatis, blomkål, broccoli & färs ca 20 min. Häll av kokvattnet i en bunke.
Mixa tillsammans med 1 dl av kokvattnet, grädde, smör och oregano.
Klicka ut på plåt och in i frysen. Lägg sen de frysta klickarna i en påse (IKEA's lite tjockare är superbra!)
Har varit väldigt dålig på att uppdatera bloggen med nya smarriga recept under de senaste veckorna och förklaringen är rätt enkel: just nu är det mat- och recepttorka här i huset!!
Nu i veckan har vi börjat röja i uthuset så då får middagen mest bestå av det som redan finns färdiglagat i frysen, eller som igår, korv & pommes.
Men lagade faktiskt lite ny mat åt Judit för ett tag sen, har bara glömt lägga in recepten här. Var två sorters mos som jag serverar till stekt torsk. Hon gillar båda!
Grönt mos
4 buketter broccoli
1/2 palsternacka
1 potatis
1 dl gröna ärter (tog blandning med majs o paprika)
2 tsk rapsolja
Koka o mixa, blanda ner oljan sist!
Rött mos
1 dl hackad paprika
1 1/2 dl hackad sötpotatis
1 1/2 dl hackad morot
1 msk rapsolja
2 dl vatten
timjan
Fräs i oljan i en gryta, krydda och häll på vatten. Låt koka mjukt. Mixa!
En soppa som passar för kalla dagar stod det i receptet men vi testade den igår ändå - är ju inte precis någon sommarvärme nu!
Currydoftande kycklingssoppa 6p
1 grillad kyckling
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 tsk curry
1/2 tsk timjan
1 tsk paprikapulver
2 liter hönsbuljon
1 msk pressad citron
1/2 dl okokt ris
1 dl röda linser
1/2 paprika
1 burk majs
10 körsbärstomater
Fräs lök & vitlök i olja i en gryta ca 5 min. Tillsätt kryddorna och låt fräsa med. Häll på buljong, citronsaft & ris och låt koka upp. Sänk värmen och låt puttra 15 min.
Lägg i linserna och låt koka ytterligare 5-10 min utan lock.
Lägg kyckling, paprika & majs i grytan. Dela tomaterna och lägg även dem i soppan och låt koka upp.
Kommentar: vi gjorde bara soppa till 2 pers men tog ändå en vitlöksklyfta och det kändes inte. R glömde fräsa kryddorna med löken och det behövs nog för det blev lite smaklöst. Vi tog pasta för riset var slut men den kvarten behövs nog för att smakerna ska framträda tydligare. Nytt försök nån annan gång blir iaf slutbetyget!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|||||
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
|||
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
|||
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
|||
27 |
28 |
29 | 30 |
||||||
|