Direktlänk till inlägg 27 maj 2010
I förrgår fick jag äntligen tummer ur och bakade upp den där filmjölken som stått ett tag i kylskåpet!
Blev två sirapslimpor som nu hamnat i frysen.
Sirapslimpa 2 bröd
50 g smör
5 dl filmjölk
50 g färsk jäst
2 dl mörk sirap
2 tsk salt
6 dl vetemjöl special
5-7 dl rågsikt
1. Smält smör o blanda med filmjölk. Värm till fingervarmt, max 37 grader.
2. Smula jästen och blanda med vätskan, sirap & salt.
3. Tillsätt mjöl och rågsikt lite i taget tills degen blir mjuk och elastisk. Knåda in det sista mjölet för hand.
4. Jäs i bunken under bakduk till dubbel storlek (jag lät det jäsa en timme).
5. Baka till 2 limpor och låt jäsa på plåt under bakduk ca 40 min.
6. Grädda i mitten av ugnen 35-40 min. Täck med alufolie efter halva tiden så de inte blir för mörka.
Enkel och vegetariskt när det är som bäst! En rätt som vi blev bjudna på hos grannarna för allra första gången men som vi sedan dess har lagat själva. Perfekt oxå eftersom man serverar pasta till - då kan det ju liksom inte bli fel för barnen! ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 |
9 |
|||
10 | 11 |
12 | 13 | 14 |
15 |
16 |
|||
17 | 18 |
19 |
20 | 21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 | 28 |
29 |
30 |
|||
31 |
|||||||||
|