Mina köksäventyr

Senaste inläggen

Av Jessica - 12 februari 2014 19:47

Den här rätten bjöds jag på för första gången hos en jobbarkompis för sådär 10-12 år sen när hon hade fått sitt första barn. Kompisen hette Camilla och rätten har därför hetat Camillas kycklinggryta sen dess..... jag har dock gjort om receptet lite efter eget tycke och smak då jag slarvade bort originalet.


Kycklinggryta                 4-6 pers

3 kycklingfiléer, i små bitar

7-10 soltorkade tomater, i strimlor/bitar

1-2 vitlöksklyftor

1 msk kycklingfond

1-2 tsk kinesisk soya

2 dl cider

0,5 dl hackad persilja

2-3 dl grädde/mjölk


  • Bryn kycklingen, häll över övriga ingredienser och låt småkoka ca 10 min.
  • Servera med pasta och en god sallad.

 


Kommentar: en rätt som går hem hos både stora och små och som kan lagas av det som oftast finns hemma. Här gillar barnen just bara pastan som serveras till men vad gör det..... varsin liten kycklingbit var de dock tvungna att smaka! I övrigt kan man ju blanda lite som man vill bland ingredienserna.... precis som jag tycker att det ska vara. Vi brukar även reda med lite maizena om vi är sugna på lite tjockare konsistens på såsen.

ANNONS
Av Jessica - 5 februari 2014 20:09

Alla gillar väl såna rätter som kan lagas av det som oftast finns i kylskåpet? En sån rätt fick vi ta till idag när jag hade glömt åka och handla... 

 

Pestokyckling

1 gul lök, finhackad

1 morot, finhackad

400 g kycklingfilé, i små bitar

2 dl matlagningsgrädde

2 dl vatten

2 msk  kycklingfond

2-4 msk lättcremefraiche

4 msk pesto

1 dl riven parmesan

 

Gör så här:

  • Fräs lök o morot mjuka, tillsätt kycklingen och stek några minuter.
  • Tillsätt grädde, vatten, fond och creme fraich och låt koka 5 minuter.
  • Tillsätt pesto och koka ytterligare 5 minuter.
  • Salta, peppra och rör i parmesan. 
  • Servera med pasta och tomater.

 

 

Kommentar: vi körde vispgrädde och vatten men ingen creme fraich för den var slut.... redde med lite maizena för "gräddigare" konstistens då vi hoppade över parmesan för det gillar vi bara sådär. Kokade med lite haricots verts med pastan och serverade en grönsallad till. Smidig och enkel vardagsmat som vi kommer göra igen, men då tar vi nog mer morot oxå...

ANNONS
Av Jessica - 16 januari 2014 20:40

Nasi goreng är en riktig favorit hos mig men att göra den enl kostens alla regler tar ju lite för lång tid en vardagkväll så därför har vi förenklat och gjort nåt som iaf påminner om den "riktiga" varianten.

 

Nasi goreng

400 g kycklingfilé

1 stor gul lök, finhackad

2 morötter

150 g strimlad vitkål

3 msk kinesisk soya

2 tsk curry

2 tsk paprikapulver

1 vitlöksklyfta

(broccoli)

 

  • Fräs kycklingen och sen alla grönsaker. 
  • Krydda med curry och paprikapulver och häll sedan på ris och soyan och låt allt blandas runt.
  • Vill man ha det mer grönt kan man servera kokt broccoli till.

 

Av Jessica - 15 januari 2014 21:16

Den här rätten har jag hämtat i den smått legendariska, iaf här i trakten,  BSK-boken!

 

Basses favoritkyckling

6-8 kycklingfiléer

6 dl matlagningsgrädde

12 tsk sambal oelek

1 dl mango chutney

curry

2 vitlöksklyftor

salt & peppar

 

  • Bryn kycklingfiléerna, salta & peppra.
  • Skiva i tunna skivor och lägg över i en ugnsfast form. 
  • Blanda grädde, sambal oelek, mango chutney, curry och krossad vitlök. Häll såsen över kycklingen och gratinera i 20-25 min på 200 grader. Servera med ris!

 

 

Kommentar: vi har gjort enl receptet flera gånger men senast gjorde jag en variant i gryta istället och det gillade vi mer. Tog både vispgrädde och mjölk och redde såsen lite så det blev lite mer matigt. 

 

 

Av Jessica - 20 december 2013 06:55

Gillar när man kan hitta smidiga o enkla recept hos sina bloggvänner, just det här testade vi för nån månad sen men sen glömdes det bort tills vi hittade en burk med rester i frysen. Och för att inte samma sak ska hända igen får det nu lov att hamna här i min blogg. 

 

Baconlindad köttfärsbiff

400 g nötfärs

1 gul lök

1 klyfta vitlök

1 msk soja

1 ägg

1/2 tsk sambal olek

5 dl grädde

1 pkt grillbacon

50 g riven västerbotten ost

100 g blandade små tomater

4 msk tomatpuré

1 msk socker

salt, vit & svart peppar

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.
Hacka lök och vitlök fint.
Blanda i köttfärsen och tillsätt ägg, sambal oleak, soja, 1/2 dl grädde, salt och peppar.
Forma biffar och bryn dem i en stekpanna.
Linda bacon runt biffarna och lägg dem i en ugnsform.
Dela tomaterna på mitten och lägg dem i formen.
Blanda resten av grädden, med socker, tomatpuré, salt och peppar.
Häll blandningen i formen med biffarna.
Ställ mitt i ugnen i ca 20 min.
Efter halva tiden strös osten över biffarna.
Servera med mos och/eller en sallad.
SMAKLIG MÅLTID !!
 
 

 

 

Kommentar: en riktigt god rätt som passar vilken av veckans dagar, vi glömde dock riven ost uppepå men lika gott ändå (tror jag iaf). Vi har käkat både kokt potatis och klyftpotatis men mos eller t.o.m pasta skulle nog funka tror jag. En klar favorit här hemma och högt betyg!

 

 

Av Jessica - 4 november 2013 20:09

Ny vecka och nya utmaningar - iaf i köket! Idag stod det korv på matschemat, och en ny variant...

 

Pastapytt

rödlök, grovhackad

röd paprika, strimlad

champinjoner, i kvartar

zucchini, i stavar

falukorv, strimlad/bitar

kokt pasta

riven ost

 

 

  • Koka pastan.
  • Fräs grönsaker och korv, rör i den kokta pastan och riven ost. 
  • Salta och peppra innan servering.

 

 

Kommentar: har inte angivit några mängder i receptet utan ta så mycket du vill efter vad du själv gillar. Vi tog t.ex en halv rödlök och drygt en halv zucchini till två personer och det var lika gott som enkelt. Absolut ett alternativ till falukorv och makaroner även om det inte gick hem hos alla barnen :(. Nästa gång blir det nog även lite blomkål i och kanske att vi serverar med grovriven morot.

Av Jessica - 30 oktober 2013 07:40

Hur otroligt det än låter så har jag aldrig lagat ugnspannkaka! Knappt ens ätit det nån gång... förutom kanske i skolan för närmare hundra år sen. Men alla säger ju att det är "så smidigt" så förra veckan testade vi en lite annorlunda variant här hemma.

 

Ugnspannkaka med spenat                      2+2 p

 

3 dl mjöl

6 dl mjölk

3 ägg

200-300 g rimmat fläsk i tärningar

100 g spenat

 

  • Blanda pannkakssmeten som vanligt. 
  • Stek bacon (vi tog det istället för fläsk) och spenat (vi tog fryst) tills det är knaprigt och vattnet försvunnit. Lägg över detta i ugnsformen.
  • Häll på smeten och blanda runt.
  • Grädda minst 30 min på 225 grader tills smeten är fast.

 

 

Kommentar: vår pannkaka blev lite geggig så vi gräddar nog minst 30 min nästa gång (eg 20 min enl receptet). Serverade med lingonsylt till och det var gott men det blir ju lite grönsaksfattigt så rivna morötter får det nog bli till vid nästa lagning.

 


Av Jessica - 21 oktober 2013 21:17

Att baka egna hamburgerbröd har vi funderat på ett år eller så men i förra veckan blev det äntligen av och varför har vi inte gjort det här tidigare? Sååååå supergoda och smidigt att ha i frysen och bara steka på några färsburgare på kvällen....

 

Hamburgerbröd                                    10-12 st

0.5 pkt jäst 
6 dl vatten 
12 dl vetemjöl 
2 msk havssalt 



  •  Lös upp jästen i saltet, och lite av det ljumna vattnet.
  • Häll i allt mjöl och det resterande ljumna vattnet.
  •  Blanda degen tills den blir genomarbetad . Obs, degen skall vara kladdig.
  •  Låt degen jäsa under täcke på en varm plats i 2 timmar.
  •  Häll upp degen på ett rikligt mjölat bord. Forma degen utan att knåda den till en avlång "limpa". Dela upp degen till lagom stora bitar (samma storlek som hamburgarna).
  •  Doppa bullarnas snittyta i en blandning av mjöl, sesam och flingsalt. Låt jäsa på plåten i ytterligare 30-40 min.
  •  Sätt ugnen på 250 grader.
  •  Grädda i ugnens mitt i ca:10 minuter. När bullarna gräddas i ugnen-fyll en kaffekopp till hälften med vatten och släng in i ugnen över bullarna så att det fräser till.

 

 

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2015
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Kolla gärna denna blogg

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Mina köksäventyr med Blogkeen
Följ Mina köksäventyr med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se