Senaste inläggen
Soppa är en höjdare tycker vi vuxna! Så därför försöker vi få till det var eller varannan vecka iaf... idag provade vi ett nytt och enkelt recept.
Köttfärssoppa 4 p
350 g nötfärs
1 skivad purjolök
2 hackade vitlöksklyftor
2 rivna morötter
150 g strimlad spetskål
1 köttbuljongtärning
4 dl passerade tomater
1 msk hackad färsk basilika
salt & peppar
Kommentar: det här gör vi om, enkelt och snabblagat när man har lite ont om tid... vi tog 1 dl vatten oxå och det behövdes nog för annars hade soppan blivit väl tjock.
Den här rätten bjöds jag på för första gången hos en jobbarkompis för sådär 10-12 år sen när hon hade fått sitt första barn. Kompisen hette Camilla och rätten har därför hetat Camillas kycklinggryta sen dess..... jag har dock gjort om receptet lite efter eget tycke och smak då jag slarvade bort originalet.
Kycklinggryta 4-6 pers
3 kycklingfiléer, i små bitar
7-10 soltorkade tomater, i strimlor/bitar
1-2 vitlöksklyftor
1 msk kycklingfond
1-2 tsk kinesisk soya
2 dl cider
0,5 dl hackad persilja
2-3 dl grädde/mjölk
Kommentar: en rätt som går hem hos både stora och små och som kan lagas av det som oftast finns hemma. Här gillar barnen just bara pastan som serveras till men vad gör det..... varsin liten kycklingbit var de dock tvungna att smaka! I övrigt kan man ju blanda lite som man vill bland ingredienserna.... precis som jag tycker att det ska vara. Vi brukar även reda med lite maizena om vi är sugna på lite tjockare konsistens på såsen.
Alla gillar väl såna rätter som kan lagas av det som oftast finns i kylskåpet? En sån rätt fick vi ta till idag när jag hade glömt åka och handla...
Pestokyckling
1 gul lök, finhackad
1 morot, finhackad
400 g kycklingfilé, i små bitar
2 dl matlagningsgrädde
2 dl vatten
2 msk kycklingfond
2-4 msk lättcremefraiche
4 msk pesto
1 dl riven parmesan
Gör så här:
Kommentar: vi körde vispgrädde och vatten men ingen creme fraich för den var slut.... redde med lite maizena för "gräddigare" konstistens då vi hoppade över parmesan för det gillar vi bara sådär. Kokade med lite haricots verts med pastan och serverade en grönsallad till. Smidig och enkel vardagsmat som vi kommer göra igen, men då tar vi nog mer morot oxå...
Nasi goreng är en riktig favorit hos mig men att göra den enl kostens alla regler tar ju lite för lång tid en vardagkväll så därför har vi förenklat och gjort nåt som iaf påminner om den "riktiga" varianten.
Nasi goreng
400 g kycklingfilé
1 stor gul lök, finhackad
2 morötter
150 g strimlad vitkål
3 msk kinesisk soya
2 tsk curry
2 tsk paprikapulver
1 vitlöksklyfta
(broccoli)
Den här rätten har jag hämtat i den smått legendariska, iaf här i trakten, BSK-boken!
Basses favoritkyckling
6-8 kycklingfiléer
6 dl matlagningsgrädde
12 tsk sambal oelek
1 dl mango chutney
curry
2 vitlöksklyftor
salt & peppar
Kommentar: vi har gjort enl receptet flera gånger men senast gjorde jag en variant i gryta istället och det gillade vi mer. Tog både vispgrädde och mjölk och redde såsen lite så det blev lite mer matigt.
Gillar när man kan hitta smidiga o enkla recept hos sina bloggvänner, just det här testade vi för nån månad sen men sen glömdes det bort tills vi hittade en burk med rester i frysen. Och för att inte samma sak ska hända igen får det nu lov att hamna här i min blogg.
Baconlindad köttfärsbiff
400 g nötfärs
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 msk soja
1 ägg
1/2 tsk sambal olek
5 dl grädde
1 pkt grillbacon
50 g riven västerbotten ost
100 g blandade små tomater
4 msk tomatpuré
1 msk socker
salt, vit & svart peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Hacka lök och vitlök fint.
Blanda i köttfärsen och tillsätt ägg, sambal oleak, soja, 1/2 dl grädde, salt och peppar.
Forma biffar och bryn dem i en stekpanna.
Linda bacon runt biffarna och lägg dem i en ugnsform.
Dela tomaterna på mitten och lägg dem i formen.
Blanda resten av grädden, med socker, tomatpuré, salt och peppar.
Häll blandningen i formen med biffarna.
Ställ mitt i ugnen i ca 20 min.
Efter halva tiden strös osten över biffarna.
Servera med mos och/eller en sallad.
SMAKLIG MÅLTID !!
Kommentar: en riktigt god rätt som passar vilken av veckans dagar, vi glömde dock riven ost uppepå men lika gott ändå (tror jag iaf). Vi har käkat både kokt potatis och klyftpotatis men mos eller t.o.m pasta skulle nog funka tror jag. En klar favorit här hemma och högt betyg!
Ny vecka och nya utmaningar - iaf i köket! Idag stod det korv på matschemat, och en ny variant...
Pastapytt
rödlök, grovhackad
röd paprika, strimlad
champinjoner, i kvartar
zucchini, i stavar
falukorv, strimlad/bitar
kokt pasta
riven ost
Kommentar: har inte angivit några mängder i receptet utan ta så mycket du vill efter vad du själv gillar. Vi tog t.ex en halv rödlök och drygt en halv zucchini till två personer och det var lika gott som enkelt. Absolut ett alternativ till falukorv och makaroner även om det inte gick hem hos alla barnen :(. Nästa gång blir det nog även lite blomkål i och kanske att vi serverar med grovriven morot.
Hur otroligt det än låter så har jag aldrig lagat ugnspannkaka! Knappt ens ätit det nån gång... förutom kanske i skolan för närmare hundra år sen. Men alla säger ju att det är "så smidigt" så förra veckan testade vi en lite annorlunda variant här hemma.
Ugnspannkaka med spenat 2+2 p
3 dl mjöl
6 dl mjölk
3 ägg
200-300 g rimmat fläsk i tärningar
100 g spenat
Kommentar: vår pannkaka blev lite geggig så vi gräddar nog minst 30 min nästa gång (eg 20 min enl receptet). Serverade med lingonsylt till och det var gott men det blir ju lite grönsaksfattigt så rivna morötter får det nog bli till vid nästa lagning.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|||||
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
|||
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
|||
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
|||
27 |
28 |
29 | 30 |
||||||
|