Mina köksäventyr

Senaste inläggen

Av Jessica - 12 maj 2014 14:31

Varje höst när det är dax för barnen att sälja jultidningar så brukar jag passa på att köpa minst en receptbok, antingen mat eller kakor eller kanske både och. Hösten 2011 köpte jag en bok som heter "Matkalender 2012" och den plockade vi fram för några månader sen och försöker nu laga minst av recepten varje vecka eftersom det finns något för både vardag och fest, dessutom enkla och smidiga.

 

Det här lagade vi för några veckor sen.

 

Vårkyckling       6 p

 

800 g kycklingfilé

1 gul lök

3 dl matlagningsgrädde

2 dl creme fraiche

2 msk kycklingfond

2 msk mango chutney

1/2 tsk sambal oelek

1 röd paprika

1 pkt bacon

 

Dela varje filé i tre bitar, bryn i smör och salta & peppra.

Klyfta löken och låt den fräsa med kycklingen. 

Tillsätt grädde, creme fraiche, fond, mango chutney och sambal oelek. Låt koka upp. Häll allt i en ugnsfast form och strö över strimlad paprika. 

Stek baconet knaprigt och strö även det över kycklingen.

Gratinera på 225 grader i ca 20 minuter.

 

 

 

 

Kommentar: fantastisk enkelt och jättegott, som vanligt serverade vi ugnspotatis till samt en sallad, eller om det kanske var sparris, minns inte riktigt. Oväntat gott med den klyftade löken till. Vill man ha mer smak är det ju bara att öka mängden sambal, den här varianten blev alldeles lagom smakrik.

ANNONS
Av Jessica - 7 maj 2014 20:21

Här hemma är falukorv en given favorit - som hos många andra småbarnsfamiljer antar jag? Därför blir man glad när man hittar ett nytt recept som verkar gott och som innehåller lite annat än stekt korv med makaroner. Den här varianten provade vi häromdan...

 

Falukorv Provencale                 4 p

 

600 g god falukorv (vi köper bara Vaggeryds chark)

4 plommontomater

1 zucchini

2 dl creme fraiche

1 krm sambal oelek

1 msk hackad färsk basilika

1 tsk hackad färsk dragon

1 dl riven parmesan

salt & svartpeppar

 

Skiva korv, tomater & zucchini. Varva dessa i en ugnsfast form.
Blanda creme fraiche med sambal, örter och parmesan. Smaka av med salt & peppar.  Klicka blandningen över korven och grönsakerna.
Gratinera mitt i ugnen ca 20 min på 225 grader. 
Servera med kokt potatis o sallad.

 

 

  

 

 

Kommentar: vi tyckte att det verkade lite torrt så vi tog i lite mjölk i creme fraiche-blandningen oxå, sen gillar vi ju inte parmesan så det hoppade vi över och tog lite vanlig ost uppepå istället. Torkad dragon funkade oxå kanon istället för färsk. Och så gjorde vi ugnsrostade potatisar istället för kokt potatis. Snabbt smidigt och lättlagat, dessutom gott!

 


ANNONS
Av Jessica - 7 maj 2014 15:46

Koka frukter och bär och mixa ihop. Enklare kan det nästan inte bli. För några veckor sen gjorde jag tre sorters fruktpuréer till vår miniman genom att använda äppel och päron som bas och sen bara smaksätta på olika vis.

 

 

 

 


Skalade, kärnade ur och kokade lite fler päron än äpplen och hade sen dessa som bas för tre olika smaksättningar:

 

  • Päron, äpple & mango (fryst tärnad)
  • Lite päron & äppleblandning, mango & banan
  • Päron, äpple & blåbär (frysta)

 

 

 

Av Jessica - 7 maj 2014 15:16

Det börjar sina med färdiglagad barnmat i frysen så idag fick jag ett ryck och fixade till lite nytt.

 

Korvpytt

6 skivor falukorv + tillbehör från det här receptet 

1 dl frysta gröna ärtor

5 små tomater (romantica)

1 näve basilika

1 1/2 port kokt ris

 

  • Häll allt i matberedaren och mixa till lagom konstistens. 
  • Blanda med smör vid servering och ibland även lite vatten från kranen.

 

 

Kommentar: har du inte haft lust eller ork att göra Provencalsk falukorv så ta bara några skivor kort, lite tomat o zucchini och så creme fraiche, grädde och lite kryddor. Det härliga med barnmat är ju att det inte är så noga.

Av Jessica - 5 maj 2014 12:34

Den senaste tiden har vi testat ganska många nya recept men att få tiden att sätta sig och skriva ner dem här är ju inte det som prioriteras men denna veckan har jag bestämt att jag ska göra ett försök iaf. Igår var vi bjudna på söndagmiddag till mamma och ville bara ha nåt enkelt o smidigt till kvällsmat för oss vuxna och då hittade jag det här...

 


Gratinerad bakpotatis med rökt lax

 

4 bakpotatisar

Fyllning: 

1 msk smör

1/2 dl grädde

1/2 dl creme fraiche

1 äggula

100 g strimlad kallrökt lax

2 salladslökar, skivade

1 msk hackad dill

2 dl riven prästost

salt & peppar

 

Picka potatisarna och baka antingen i ugnen på 200 grader ca 45 min ELLER i micron 7x2 min (vänder dem efter halva tiden).
Dela potatisarna på längden och gröp ur dem, lägg innehållet i en skål och lägg skalhalvorna på ett ugnssäkert fat. 
Blanda potatisen med övriga ingredienser och smaka av med salt & peppar. Fördela i potatishalvorna och gratinera mitt i ugnen ca 15 min på 225 grader. 

 

 

 

 

 

Kommentar: sååå supergott och enkelt! Hoppade över smöret och äggulan i röran och det funkade fint. Kanske testar vi att servera med sallad till nästa gång så blir det lite mer komplett måltid. Skulle funka kanon att servera som förrätt med fast bara en halv potatis per person då kanske?

 

 

Av Jessica - 1 april 2014 10:09

Att göra egen barnmat är ju egentligen hur lätt som helst men ibland kan man behöva lite inspiration för att kunna arbeta vidare på. 

 

De här varianterna på rotfruktspuré gjorde jag till miniman i förra veckan.

 

 

 

Potatis & palsternacka med dill

  • Fyll en gryta med bitar av potatis och palsternacka (tog 2 st), fyll med vatten så det täcker och koka mjuka. Lägg bitarna i matberedaren och späd med vatten och kör till allt blir som en slät puré. Smaksätt med dill.

 

 

Potatis, palsternacka & blomkål

  • Gör lika som ovan med låt även buketter av blomkål koka med. Mixa och smaksätt sen med persilja.

 


Båda går perfekt att servera som de är eller tillsammans med kokt/stekt fisk som ju är lätt att mosa med gaffel.

Av Jessica - 1 april 2014 09:54

När både J och V var små gjorde jag jättemycket egen barnmat till dem men fruktpuré fick jag liksom aldrig tummen ur att testa på men så nu när lille L ofta är hård i magen och vi dessutom hade en stor burk katrinplommon i lådan så tänkte jag att bättre sent än aldrig! 


Blandade med päron som ju oxå är lösande och hoppas miniman kommer att gilla. En burk hamnade i kylskåpet medan resten får stelna i frysen tillsammans med alla annan barnmat.


Katrinplommonpuré med päron


350 g katrinplommon

250 g päron, utan skal och kärnhus

vatten


  • Häll plommonen och päronbitarna i en gryta, fyll på med vatten så det täcker och låt koka ca 30 minuter tills allt blir mjukt. 
  • Mixa i matberedare och häll sen över i burkar eller istärningslådor och in i frysen. 
  • Perfekt att ta upp bara så mycket som man behöver. Det här blir en STOR sats, typ hela deras livsförbrukning!

 

Av Jessica - 15 februari 2014 16:46

Soppa är en höjdare tycker vi vuxna! Så därför försöker vi få till det var eller varannan vecka iaf... idag provade vi ett nytt och enkelt recept.

 

Köttfärssoppa                   4 p

350 g nötfärs

1 skivad purjolök

2 hackade vitlöksklyftor

2 rivna morötter

150 g strimlad spetskål

1 köttbuljongtärning

4 dl passerade tomater

1 msk hackad färsk basilika 

salt & peppar

 

  • Fräs färs med purjo och vitlök i en gryta. Tillsätt morot och spetskål samt buljongtärningen. Häll i de passerade tomaterna. 
  • Koka upp och låt puttra ca 10 min.
  • Smaka av med salt & peppar samt basilika. 
  • Servera med ett gott bröd. 

 

 

Kommentar: det här gör vi om, enkelt och snabblagat när man har lite ont om tid... vi tog 1 dl vatten oxå och det behövdes nog för annars hade soppan blivit väl tjock.

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2015
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Kolla gärna denna blogg

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Mina köksäventyr med Blogkeen
Följ Mina köksäventyr med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se