Senaste inläggen
Idag var det dax för fisk igen och efter att ha härjat runt bland samma gamla rätter ett tag nu så var jag sugen på att testa nåt nytt!! Eller nytt o nytt.... blev bjuden på det här på tjejmiddag i förra veckan så visste ju att det var gott! Kanske inte direkt nån vardagsrätt egentligen men ibland måste man släppa lite på reglerna....ursprungsreceptet kommer från Jennys matblogg där man alltid kan hitta mycket gott. Men som alltid har jag gjort liiite ändringar.
Laxgratäng med pesto 4-5 p
4 bitar lax
2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1 dl mjölk
4 msk valfri pesto
salt & peppar
5 körsbärstomater eller 1 stor tomat
Toppa med pinjenötter
Ställ ugnen på 200 grader.
Ta fram en ugnssäkerform och lägg laxen där.
Blanda grädde, creme fraiche, pesto och mjölk, smaka av med salt & peppar.
Häll såsen över fisken, skiva tomaterna och lägg uppepå.
Ställ in i ugnen tills fisken är genomstekt ( cirka 30 ) det beror på hur tjock / tunn den är. Innan servering, rosta pinjenötterna i torrpanna tills de doftar nötigt och blir lite gyllene.
Strö över dem precis innan servering.
Serveras med ris och god sallad.
Kör man med köpt pesto innehåller den ju lite onödigt mycket olja kanske, vilket inte heller gör att det ser särskilt aptitligt ut....
Men med ris och grönsallad blir det riktigt gott och inte särskilt fett.
Kommentar: bytte ut lite av grädden mot mjölk och förenklade lite annat oxå. Allt för att det skulle funka en vardag. Basmatiris valde jag till och det var gott, men gillar man ris funkar det nog med alla sorter.
Idag inledde vi en ny tradition här på nummer3 - att bjuda grannarna på kvällsmat!
Och då vi hade hela kylskåpet fullt med färsk pasta fick vi leta reda på nåt att äta till det....
Kycklinggratäng 6-8 p
1 kg kycklingfilé
2 tomater
3 msk dijonsenap
2 1/2 dl grädde
3 dl creme fraiche
2-3 dl mjölk
2 vitlöksklyftor, pressade
salt & peppar
2 dl riven ost
torkad basilika
färsk basilika
Gör så här:
Dela kycklingfilén på tvären så det blir tunna skivor, stek dessa så de får färg och glöm inte salta o peppra. Lägg över dem i en ugnsfast form.
Skiva tomaterna ganska tunt och lägg dem över kycklingen.
Strö över torkad basilika.
Blanda alla övriga ingredienser utom osten och häll över.
Strö över riven ost.
In i ugnen på 220 grader ca 30 minuter.
Repa den färska basilikan och strö över när du har tagit ut formen.
Servera med bröd, pasta och sallad.
Kommentar: smidigt, enkelt o gott. Vi valde creme fraiche lätt då det var vad som fanns hemma... och tog vispgrädde för det var det vi hade. Men detta är såklart valfritt. Kan nog testa med lite mer senap nästa gång...
Så var det äntligen dax för oss oxå!
Att testa Pulled pork .... denna rätt man har hört så mycket om i flera år och blivit bjuden på men aldrig fått tummen ur att prova själv. Och varför kan man verkligen undra?
Enkelt att laga.
Väldigt gott.
Jag lånade en bok av Lisa Lemke på bibblan för några veckor sen och det var det receptet som fick ligga till grund för helgens försök. Fast som vanligt har jag ändrat lite och nedan är det som blev vår variant.
Pulled pork med BBQ-sås 4-6 p
1 msk start paprikapulver
1 msk råsocker
1 msk spiskummin
1 msk salt
drygt 1 kg fläskkarré utan ben
2 stora gula lökar, skalade o klyftade
3 vitlöksklyftor, skalade o krossade
33 cl ljus öl
2 dl bbq-sås
svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop kryddorna och skär djupa snitt i karrén. Massera in kryddorna runt och och ner i snitten.
Lägg lök o vitlök i en ugnsfast gryta med lock, lägg köttet ovanpå. Rör ihop öl och bbq-sås och häll detta över.
Sätt på locket och ställ in i ugnen ca 4 - 4 1/2 timmar. Ös det gärna några gånger under tiden. När det är klart ska det gå att dra isär med gaffel.
Ta upp köttet och mixa det som är kvar till en slät sås.
Lägg tillbaks köttet i grytan och med en del av den mixade såsen. Blanda och smaka av med salt & peppar.
Servera med coleslaw på mjukt bröd.
Kommentar: i originalreceptet skulle man även använda chili i grytan och lime att pressa över det färdiga köttet. En smaksak för de som gillar sånt.... även korianderfrön o färsk koriander hoppade vi liksom en rökig bbq-sås då det inte är min melodi. Man skulle absolut inte använda en bbq-sås med honung.........fast det gjorde vi och tyckte att det funkade kanon. Vi åt med tortillabröd men har även tänkt testa med hamburgerbröd.
Att det alltid måste till nån kändiskock för att komma på det där lilla extra som man själv borde ha kunnat fundera ut... som att ha salt i äppelpajen! En extra twist som verkligen gav mersmak... gjorde pajen förra söndagen och imorgon är det dax igen!
Smulpaj med äpplen och flingsalt
4 stora svenska äpplen
1 tsk kanel
2 tsk socker
flingsalt
Pajdeg:
125 g smör
1 1/2 dl socker
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 tsk flingsalt
Gör så här:
Skala och dela äpplena i mindre bitar.
Lägg dem i en ugnsfast form och strö på kanel, socker och en nypa flingsalt.
Blanda alla ingredienser till pajdegen.
Fördela smulorna över äpplena och grädda sen i ugnen på 225-200
grader tills den fått fin färg.
Kommentar: sååå gott!!! Serverade med både vispad grädde och vaniljglass. Glass är alltid gott men grädde var en oväntat lyckad kombo. Jag tog lite extra havregryn för det tycker jag alltid blir bäst.
#tommymyllymäki #äppelpaj #äppelsmulpaj #äppelpajmedflingsalt #höstdessert
Nu är hösten här och vi ska bli lite bättre på det här med att styra upp oss med matscheman igen, testa nya rätter varje vecka och försöka uppdatera vårt receptbank här. Bloggar ju här enbart för vår egen skull men visst är det roligt om våra tankar, idéer o recept kan hjälpa nån annan vilsen stackare i "jag-vet-inte-vad-vi-ska-äta-till-middag"-fasen!
För några veckor sen lånade jag en underbar Sopp-bok av alltid lika bra Monica Ahlberg och den försöker vi nu testa oss igenom. På mitt Tupperwareparty häromveckan bjöd jag på den här tomatsoppan vilken blev väldigt uppskattad.
Monicas tomatsoppa 4p
1 gul lök, finhackad
2 frp passerade tomater (a 500 g)
1-2 dl vatten
2 tärningar höns- eller grönsaksbuljong
2 dl vispgrädde
1 tsk torkad basilika
Till servering:
2 mozzarellaostar
färsk basilika
ugnsrostade körsbärstomater på kvist
Gör så här:
Fräs löken mjuk i smör i några minuter.
Tillsätt de passerade tomaterna och vattnet och smula ner buljongtärningarna.
Låt allt koka upp.
Tillsätt grädden, rör om och låt sjuda 5 min.
Smaka av med torkad basilika, salt & svartpeppar.
Servera med mozzarellan riven i bitar, färska basilikablad och ett gott bröd. Knaperstekt bacon till blir extra lyxigt.
Kommentar: ungefär lika lätt att laga som att gå till affären och köpa färdig tomatsoppa (vilket vi gör hyfsat ofta för barnen GILLAR det). Den här kommer vi äta ofta här hemma för lika enkel som den var att laga, lika gott var det. Använde ekologiska tomater, kanske gjorde det sitt till? Gillar man inte lökbitarna så hacka ännu mindre bitar eller mixa den innan servering.
Nu när sommaren är här och det väntas många picknicker på semestern bestämde jag mig för att testa lite nya recept så vi kan variera oss.
Tekakor
100 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
Ca : 10- 12 dl vetemjöl special
Gör så här :
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till fingervarmt.
Smula sönder jästen i en bunke / bakmaskin och häll i lite av den fingervarma degvätskan där i. Rör tills jästen har löst sig,
tillsätt resten av vätska, sirap och salt. Häll i mjölet , lite i taget – tills degen släpper kanterna och blir smidig. Arbeta degen i fem minuter.
Låt jäsa i cirka en 15 minuter , dela upp degen i cirka 15 delar och rulla ut bröden och platta till med handflatan.
Nagga dem med en gaffel och låt jäsa i 5- 10 minuter. Platta till dem igen, precis innan de ska in i ugnen.
Grädda sedan i mitten på ugnen i 225- 250 grader i cirka 6 minuter. Eller tills bröden fått en fin färg.
En av mina favoritställen att käka lunch på är kafé Snipen i Värnamo, de har alltid god bokad potatis, eller sallad, paj eller nån smarrig pastarätt. Men så serverar de nästan alltid en bulgurrätt med, och den med räkor och avokade är min absolut favorit. Men nu när jag inte jobbar blir det ju inte att man går ut och äter så därför testade vi att göra en egen variant här hemma för ett tag sen. Tanken var egentligen att vi skulle testa ett recept på sweetchililax med couscous men så gillar vi ju bulgur bättre och så var det lite annat i originalreceptet som inte föll oss i smaken så då blev det vår egen variant istället.
Sweet chililax med bulgurmojs
2 msk sweet chilisås
4 portionsbitar lax
3 dl bulgur - vatten - grönsaksbuljongtärning
2 avokado, tärnad
1 gurka, i strimlor/mindre stavar
1 bit purjolök (det vita) strimlad
1 burk smaksatt creme fraiche, franska örter
räkor
Häll sweet chilisåsen över laxen och baka i ugn på 200 grader ca 15 min. Koka bulguren i grönsaksbuljong enl anvisning på paketet. Låt svalna något och blanda sedan med övriga ingredienser, avokado, gurka, creme fraiche och räkor efter tycke och smak.
Servera gärna med lite grönsallad bredvid.
Kommentar: vi glömde bort purjolöken men det ska vi ha med nästa gång för lite mer smak, testar nog att ta lite mer sweet chili med. Hela burken med creme fraiche gjorde vi inte åt men det är ju oxå en smaksak hur kladdigt man vill ha det. Plus för bulguren som barnen tycker är gott, dock äter de den i naturell form! Vill man slänger man även i lite färsk basilika - skulle absolut inte göra saken sämre.
Att bli bjuden på kladdkaka hemma hos en vän kan väl göra vem som helst lycklig. Att kakan dessutom var ett strå vassare än vanlig kladdkaka blev bara ett plus. Och det bara för att jag säljer me&i
Receptet kommer från Jennys matblogg, ta en kik där om ni inte har gjort det tidigare. Hon lägger upp en massa smarrigt varje vecka. Både riktig mat och så såna här delikatesser.
Kladdigaste kladdkakan
3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 burk med karamelliserad mjölk
( eller kondenserad sötad mjölk som kokat i tre timmar )
#me&i
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|||||
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
|||
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
|||
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
|||
27 |
28 |
29 | 30 |
||||||
|