Mina köksäventyr

Direktlänk till inlägg 24 november 2012

Fullkornsbröd i form

Av Jessica - 24 november 2012 08:51

Att baka bröd i form är alltid svårt men för den skull slutar jag inte att försöka... här ett bröd med ganska mycket sirap men även fröer och fullkornsmjöl för att hålla magen igång!

 

Fullkornsbröd  2 st

 

1 liter naturell yoghurt

1 pkg jäst

1 dl mörk sirap

2 dl linfrön

1+1 dl solrosfrön

1+1 dl pumpafrön

1 msk salt

10 dl fullkornsmjöl av dinkel, 600 g

4 dl fint rågmjöl, 220 g

smör till formarna

 

 

  • Värm yoghurten till 37 grader, häll över jästen som du finfördelat i en bunke. Rör till den har löst sig. 
  • Tillsätt sirap, salt, linfrön, hälften av solrosfröna och pumpakärnorna samt mjölet. Rör tills allt har blandats. Blir en ganska lös deg. Jäs under plastfolie ca 1 timme. 
  • Smörj 2 1 1/2 liters forma, häll hälften av de sparade fröna i formen och fördela degen. Strö resten av fröna på degen och platta till så att de fastnar. 
  • Ställ formarna på galler längst ner i kall ugn och sätt på 200 grader. Grädda 1 timme.
  • Täck med alufolie, sänk temperaturen till 180 grader och grädda ytterligare ca 20 minuter, eller tills innertemperaturen är 98-100 grader. 
  • Ta ut och stjälp upp bröden, låt kallna under duk.

 

 

 

 

Kommentar: gräddade de här bröden 30 minuter mer än i receptet men ändå kom de inte upp i några 98 grader, men kändes hyfsat torra och kniven blev inte heller kladdig när jag skar upp det. Smaken var sådär enl mannen så kanske testar jag med några kryddor nästa gång... för jag måste nog baka det iaf en gång till innan jag ger upp...

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 29 april 2020 19:49


Med filmjölk och mycket riktigt smör går det ju knappt att misslyckas med bakningen. Kanske inte så nyttiga precis men iaf utan de mängder av tillsatser och konserveringsämnen som finns i köpebröden. 50 g jäst 6 dl filmjölk, fingervarm 2 tsk salt ...

Av Jessica - 12 april 2015 16:20


Om jag får säga det själv så är vi rätt OK duktiga på att äta fisk här hemma, eller iaf lax. Med annan fisk är vi betydligt sämre men häromdan blev vi bjudna på 2 goda rätter med kolja och det inspirerade till dagens födelsedagslunch med familjen.  ...

Av Jessica - 10 april 2015 19:54


Ibland vill man av olika anledningar dra ner på kolhydraterna och samtidigt fixa till nåt enkelt till kvällsmat och då är det inte mycket som slår en omelett. Här en variant med lax och spenat vilket är en av våra favoriter.   Omelett           ...

Av Jessica - 9 april 2015 09:36

Enkel och vegetariskt när det är som bäst! En rätt som vi blev bjudna på hos grannarna för allra första gången men som vi sedan dess har lagat själva. Perfekt oxå eftersom man serverar pasta till - då kan det ju liksom inte bli fel för barnen!   ...

Av Jessica - 9 april 2015 09:30


Hög tid att ta tag i det här med att äta vegetariskt!  Så har vi sagt rätt länge nu.... men så häromdan blev det faktiskt verklighet att vi provade en ny vegetarisk rätt. En som dessutom gick hem hos hela familjen - det gillas såklart.   Potati...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Kolla gärna denna blogg

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards