Alla inlägg under oktober 2012
Fläskkotletter med kokt potatis och brunsås har ju hängt med i många år och är absolut väldigt gott men ibland brukar vi piffa till det och göra en sås med både senap och cider istället.
Stek så många kotletter du vill och lägg sen över dem i en gryta eller nåt annat bra kärl och låt dem puttra i buljong en stund så att de blir härligt möra och goda, under tiden vispar du ur stekpannan med enrejäl klick skånsk senap och några deciliter med valfri cider. Häll även på lite grädde och kanske ett stänk soya för färgens skull. Låt koka upp och red ev om du vill ha en tjock sås. Vi brukar nog ta maizena till just denna såsen för det är ju rätt smidigt.... Servera med potatisklyftor och gärna en god sallad, kanske babyspenat, tomat och rödlök?
För nåt år sen eller så var jag och barnen hos bästa Linda och käkade en lunch och då bjöd hon på den enkla och geniala köttfärsslimpan som hon hade hittat i en av Emma Hamberg och Anette Rosvalls härliga böcker. Vi gör den aldrig efter recept längre utan det blir av det vi kommer ihåg och som finns hemma....men ungefär det här har vi väl alltid i!
Köttfärsslimpa allt i ett
ca 500 g blandfärs
hackad lök eller löksoppepulver
1 ägg
1-2 msk kalvfond
salt & peppar
kinesisk soya
potatisklyftor
morotsstavar
palsternacksklyftor
rödlök i bitar
1 buljongtärning + 2-3 dl vatten = buljong
Kommentar: gudagott och gudaenkelt och en av våra absoluta vardagsfavoriter här hemma (jag vet att jag har väldigt många favoriter men jag gillar helt enkelt mat) och jag fattar liksom inte att jag inte kunde komma på det här själv om man väljer grönsaksbuljong i geleform (i en sån där liten plastförpackning) så har vi fått för oss att det smakar mer än om man väljer vanlig tärning, men annars funkar ju köttbuljong oxå bra.
En smidig och god rätt som jag första gången blev bjuden på hos mina extraföräldrar i Svedala för en himla massa många år sen! Blev kär i de snälla smakerna på en gång och fick med mig receptet hem...
Kycklinggratäng 4-6 p
400-500 g okokt tagliatelle - som ska kokas såklart
1-2 pkt bacon i bitar
100 g strimlad purjolök
500 g kycklingfilé
1 tomat i bitar
1 röd paprika, hackad
mjöl
salt & peppar
vatten
3 dl grädde
2 msk chilisås
basilika, färsk eller torkad
riven ost
Kommentar: snälla och enkla smaker som passar både vuxen och barn. Vi tog färsk basilika eftersom vi numer alltid har det hemma, tog mycket men vi kunde tagit mer.... så man behöver nog inte vara försiktig med kryddningen. Glömde såklart fota så det får jag göra vid nästa tillfälle... det är väl kanske det som skiljer mig från de "riktiga" matbloggarna?!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 | 4 | 5 |
6 | 7 |
|||
8 |
9 | 10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
|||
22 | 23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 | |||
29 |
30 |
31 |
|||||||
|