Mina köksäventyr

Alla inlägg under oktober 2012

Av Jessica - 1 oktober 2012 20:15

Fläskkotletter med kokt potatis och brunsås har ju hängt med i många år och är absolut väldigt gott men ibland brukar vi piffa till det och göra en sås med både senap och cider istället. 



Stek så många kotletter du vill och lägg sen över dem i en gryta eller nåt annat bra kärl och låt dem puttra i buljong en stund så att de blir härligt möra och goda, under tiden vispar du ur stekpannan med enrejäl  klick skånsk senap och några deciliter med valfri cider. Häll även på lite grädde och kanske ett stänk soya för färgens skull. Låt koka upp och red ev om du vill ha en tjock sås. Vi brukar nog ta maizena till just denna såsen för det är ju rätt smidigt.... Servera med potatisklyftor och gärna en god sallad, kanske babyspenat, tomat och rödlök? 

 

 

Av Jessica - 1 oktober 2012 20:01

För nåt år sen eller så var jag och barnen hos bästa Linda och käkade en lunch och då bjöd hon på den enkla och geniala köttfärsslimpan som hon hade hittat i en av Emma Hamberg och Anette Rosvalls härliga böcker. Vi gör den aldrig efter recept längre utan det blir av det vi kommer ihåg och som finns hemma....men ungefär det här har vi väl alltid i!


Köttfärsslimpa allt i ett

 

ca 500 g blandfärs

hackad lök eller löksoppepulver

1 ägg

1-2 msk kalvfond

salt & peppar

kinesisk soya


potatisklyftor

morotsstavar

palsternacksklyftor

rödlök i bitar


1 buljongtärning + 2-3 dl vatten = buljong


  • Blanda alla ingredienser till köttfärslimpan och forma limpan i mitten av en ugnsäker form. Pensla limpan med lite soya och lägg grönsakerna runt om (droppa gärna lite soya på dem oxå) och skjuts in i ugnen på 200-225 grader nånting...
  • Efter 20 minuter ungefär hoppas jag att du iaf har rört om i potatisblandningen nån gång och då är det lagom att hälla på buljongen och sen låta formen stå i ugnen ytterligare 20-25 minuter. 
  • Servera gärna med lingonsylt och ytterligare grönsaker om ni har lust, annars - låt bli!

Kommentar: gudagott och gudaenkelt och en av våra absoluta vardagsfavoriter här hemma (jag vet att jag har väldigt många favoriter men jag gillar helt enkelt mat) och jag fattar liksom inte att jag inte kunde komma på det här själv    om man väljer grönsaksbuljong i geleform (i en sån där liten plastförpackning) så har vi fått för oss att det smakar mer än om man väljer vanlig tärning, men annars funkar ju köttbuljong oxå bra.


Av Jessica - 1 oktober 2012 19:49

En smidig och god rätt som jag första gången blev bjuden på hos mina extraföräldrar i Svedala för en himla massa många år sen! Blev kär i de snälla smakerna på en gång och fick med mig receptet hem...


Kycklinggratäng          4-6 p

 

400-500 g okokt tagliatelle -  som ska kokas såklart

1-2 pkt bacon i bitar

100 g strimlad purjolök

500 g kycklingfilé

1 tomat i bitar

1 röd paprika, hackad


mjöl

salt & peppar

vatten

3 dl grädde

2 msk chilisås

basilika, färsk eller torkad

riven ost


  • Bryn kyckling och grönsaker, pudra över 2 msk mjöl och späd med 1 dl vatten (ev mer) och grädden. Krydda med chilisås, basilika och salt & peppar. 
  • Lägg pastan i en ugnsäker form och häll stuvningen över. Strö över riven ost och gratinera ca 20 min på 225 grader. 
  • Servera med gott bröd och mängder med sallad.

Kommentar: snälla och enkla smaker som passar både vuxen och barn. Vi tog färsk basilika eftersom vi numer alltid har det hemma, tog mycket men vi kunde tagit mer.... så man behöver nog inte vara försiktig med kryddningen. Glömde såklart fota så det får jag göra vid nästa tillfälle... det är väl kanske det som skiljer mig från de "riktiga" matbloggarna?!

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Kolla gärna denna blogg

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards